Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Снимка: ППМГ Екзарх Антим I


Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за запазване на екологичното равновесие. Посещението бе по проект "To Bee or Not to Bee in Nature", а за Моника Кръстева от 11 "б" клас, това е било едно незабравимо преживяване:

"Задачата ни беше да направим презентация за развитието на пчеларството. Запознахме се с много хора, създадохме нови приятелства, още поддържаме контакти, беше невероятно и незабравимо изживяване за мен....Райско кътче.... Научихме, че пчелите са едни безценни животинки, а ние, хората, сме зависими от тях... Може да не осъзнаваме този факт, но без тях, просто ще изчезнем- без тяхното опрашване... Заради тях имаме изобилие от най-различни храни и трябва да ги защитим, да предотвратим тяхното изчезване..."

Част от проекта е била и Полина Предоева от 12 "в" клас. Тя също отчита ползите от посещението на екзотичния остров: 

"Имахме възможност да работим с няколко училища от ЕС, едно от тях беше извън обичайните територии на съюза- там показаха спецификите на пчеларството за региона. Открихме разлики във вида на кошерите, вкуса на меда- там се прави от тропически растения... Лекциите бяха интересни, местните пчелари ни бяха изненадали с десерт с мед, типичен за острова..."

Познанието, което е получила Полина Предоева по време на пребиваването си на остров Реюнион, ще й помогне животът й да протича с повече мисъл за заобикалящия ни свят. Тя призна, че до включването й в проекта е имала бегли познания за същността и ползата от жужащите насекоми и почти не си е давала сметка за огромното значение, което имат пчелите за живота на човечеството.

Екзотичният остров Реюнион се намира в Индийския океан, френско владение е и част от Еврозоната. Именно затова е част от проект по програма Еразъм +, свързан със защита на пчелите. Моника И Полина представиха училището и страната ни, като запознаха своите европейски партньори с развитието на пчеларството в България, както и с различните системи кошери и организацията на пчелния кошер. Освен че са опознали местната креолска култура и екзотичната красота на острова, са се запознали с традициите при използването на мед и пчелни продукти във френската кухня. Имали са и "вкусни" дейности, призна Моника. Според нея, пчелният мед у нас не намира своето достойно място, а българите използват мед само при здравословни проблеми. 
Според Полина обаче, напоследък у нас макар и да не се консумира достатъчно мед, ползата от употребата на пчелни продукти сатва все по - популярна. 
Момичетата са категорични, че с подобни проекти се дава възможност на младите хора да се запознаят с проблема за пчелите. Това ще доведе и до решаването му. А за проблемите трябва да се говори- такава бе и целта на наскоро отбелязания Световния ден на пчелите- да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. 
Колкото до пчеларския проект, в който участваха момичетата от видинската математическа гимназия, той ще има продължение- и у нас. А ако проявите интерес, снимки и есетата на Моника Кръстева и Полина Предоева може да видите на фейсбук страницата на видинската математическа гимназия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48