Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Снимка: ППМГ Екзарх Антим I


Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за запазване на екологичното равновесие. Посещението бе по проект "To Bee or Not to Bee in Nature", а за Моника Кръстева от 11 "б" клас, това е било едно незабравимо преживяване:

"Задачата ни беше да направим презентация за развитието на пчеларството. Запознахме се с много хора, създадохме нови приятелства, още поддържаме контакти, беше невероятно и незабравимо изживяване за мен....Райско кътче.... Научихме, че пчелите са едни безценни животинки, а ние, хората, сме зависими от тях... Може да не осъзнаваме този факт, но без тях, просто ще изчезнем- без тяхното опрашване... Заради тях имаме изобилие от най-различни храни и трябва да ги защитим, да предотвратим тяхното изчезване..."

Част от проекта е била и Полина Предоева от 12 "в" клас. Тя също отчита ползите от посещението на екзотичния остров: 

"Имахме възможност да работим с няколко училища от ЕС, едно от тях беше извън обичайните територии на съюза- там показаха спецификите на пчеларството за региона. Открихме разлики във вида на кошерите, вкуса на меда- там се прави от тропически растения... Лекциите бяха интересни, местните пчелари ни бяха изненадали с десерт с мед, типичен за острова..."

Познанието, което е получила Полина Предоева по време на пребиваването си на остров Реюнион, ще й помогне животът й да протича с повече мисъл за заобикалящия ни свят. Тя призна, че до включването й в проекта е имала бегли познания за същността и ползата от жужащите насекоми и почти не си е давала сметка за огромното значение, което имат пчелите за живота на човечеството.

Екзотичният остров Реюнион се намира в Индийския океан, френско владение е и част от Еврозоната. Именно затова е част от проект по програма Еразъм +, свързан със защита на пчелите. Моника И Полина представиха училището и страната ни, като запознаха своите европейски партньори с развитието на пчеларството в България, както и с различните системи кошери и организацията на пчелния кошер. Освен че са опознали местната креолска култура и екзотичната красота на острова, са се запознали с традициите при използването на мед и пчелни продукти във френската кухня. Имали са и "вкусни" дейности, призна Моника. Според нея, пчелният мед у нас не намира своето достойно място, а българите използват мед само при здравословни проблеми. 
Според Полина обаче, напоследък у нас макар и да не се консумира достатъчно мед, ползата от употребата на пчелни продукти сатва все по - популярна. 
Момичетата са категорични, че с подобни проекти се дава възможност на младите хора да се запознаят с проблема за пчелите. Това ще доведе и до решаването му. А за проблемите трябва да се говори- такава бе и целта на наскоро отбелязания Световния ден на пчелите- да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. 
Колкото до пчеларския проект, в който участваха момичетата от видинската математическа гимназия, той ще има продължение- и у нас. А ако проявите интерес, снимки и есетата на Моника Кръстева и Полина Предоева може да видите на фейсбук страницата на видинската математическа гимназия. 

Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05