Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Снимка: ППМГ Екзарх Антим I


Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за запазване на екологичното равновесие. Посещението бе по проект "To Bee or Not to Bee in Nature", а за Моника Кръстева от 11 "б" клас, това е било едно незабравимо преживяване:

"Задачата ни беше да направим презентация за развитието на пчеларството. Запознахме се с много хора, създадохме нови приятелства, още поддържаме контакти, беше невероятно и незабравимо изживяване за мен....Райско кътче.... Научихме, че пчелите са едни безценни животинки, а ние, хората, сме зависими от тях... Може да не осъзнаваме този факт, но без тях, просто ще изчезнем- без тяхното опрашване... Заради тях имаме изобилие от най-различни храни и трябва да ги защитим, да предотвратим тяхното изчезване..."

Част от проекта е била и Полина Предоева от 12 "в" клас. Тя също отчита ползите от посещението на екзотичния остров: 

"Имахме възможност да работим с няколко училища от ЕС, едно от тях беше извън обичайните територии на съюза- там показаха спецификите на пчеларството за региона. Открихме разлики във вида на кошерите, вкуса на меда- там се прави от тропически растения... Лекциите бяха интересни, местните пчелари ни бяха изненадали с десерт с мед, типичен за острова..."

Познанието, което е получила Полина Предоева по време на пребиваването си на остров Реюнион, ще й помогне животът й да протича с повече мисъл за заобикалящия ни свят. Тя призна, че до включването й в проекта е имала бегли познания за същността и ползата от жужащите насекоми и почти не си е давала сметка за огромното значение, което имат пчелите за живота на човечеството.

Екзотичният остров Реюнион се намира в Индийския океан, френско владение е и част от Еврозоната. Именно затова е част от проект по програма Еразъм +, свързан със защита на пчелите. Моника И Полина представиха училището и страната ни, като запознаха своите европейски партньори с развитието на пчеларството в България, както и с различните системи кошери и организацията на пчелния кошер. Освен че са опознали местната креолска култура и екзотичната красота на острова, са се запознали с традициите при използването на мед и пчелни продукти във френската кухня. Имали са и "вкусни" дейности, призна Моника. Според нея, пчелният мед у нас не намира своето достойно място, а българите използват мед само при здравословни проблеми. 
Според Полина обаче, напоследък у нас макар и да не се консумира достатъчно мед, ползата от употребата на пчелни продукти сатва все по - популярна. 
Момичетата са категорични, че с подобни проекти се дава възможност на младите хора да се запознаят с проблема за пчелите. Това ще доведе и до решаването му. А за проблемите трябва да се говори- такава бе и целта на наскоро отбелязания Световния ден на пчелите- да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. 
Колкото до пчеларския проект, в който участваха момичетата от видинската математическа гимназия, той ще има продължение- и у нас. А ако проявите интерес, снимки и есетата на Моника Кръстева и Полина Предоева може да видите на фейсбук страницата на видинската математическа гимназия. 

Вижте още

"Ботаническа градина" в бившата текстилна фабрика на Враца

Всеки от нас е чувал латинската сентенция "Природата не търпи празно пространство". Всеки от нас е виждал поне една необитаема сграда, която с течение на годините се превръща в джунгла от безразборно растящите храсти и дървета.  Така се е случило и с  изоставената от над 10 години малка текстилна фабрика в центъра на град Враца, където а..

публикувано на 01.10.20 в 16:00

1 октомври - Международен ден на възрастните хора

Международният ден на възрастните хора  се отбелязва н а 1 октомври .  Възрастните хора са преобладаващо население в област Видин. По - голяма част от тях членуват в пенсионерски клубове, където са създадени условия за културна и обществена дейност.  Само във Видин пенсионерските клубове са четири, а председател на един от тях е диджея  Боби..

публикувано на 01.10.20 в 12:50

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом близки на загиналите чакат възмездие

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, при който загинаха 15 души, все още не е ясно чия е вината за смъртта им . Очаква се решение на Апелативния съд в София по жалба на близките им, след като Окръжният съд във Видин оправда чeтиримата обвинени. Заводът в Горни Лом е с нов собственик и се готви да пак да започне..

публикувано на 01.10.20 в 11:36

В "Музикална зона" на 01 октомври 2020 слушаме Владимир Хоровиц

На днешния първи октомври – Международният ден на музиката се навършват 117 г. от рождението на руско – американския виртуозен пианист Владимир Хоровиц. Наречен е още "последният велик романтик", "кралят на кралете на пианистите" и "свръхбог на пианото". Произхожда от еврейска музикална фамилия - от семейството той е най-изявеният. Има огромен..

публикувано на 01.10.20 в 08:00

Има ли бъдеще за пустите селски училища

Пожар в първите дни на новата учебна година унищожи покрива на закритото училище във видинското село Сланотрън. Инцидентът разтревожи местната общественост и отново повдигна въпроса за съдбата на селските училища, които затвориха врати през последните години .  В Сланотрън почти няма човек, който да не е учил в местното училище "Св. Св...

публикувано на 30.09.20 в 14:15

"Квартална сцена" едновременно във Видин и Белоградчик

Пътуващият фестивал за изпълнителски изкуства "Квартална сцена" ще се проведе едновременно във Видин и Белоградчик.  В продължение на четири дни, от 1 до 4 октомври, децата от двата града ще могат да видят театрални представления по актуални теми и да участват в творчески ателиета, обясни Албена Тагарева от фондация "Арт офис" , която е един..

публикувано на 30.09.20 в 13:28

Урок по история край зидовете на антична Бонония

Единадесетокласници от езиковата гимназия във Видин, с профилирано обучение по история , посетиха археологическия обект, където от две седмици работи екип, ръководен от доцент д-р Здравко Димитров. Идеята за урока на терен е на Валентина Александрова - преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ "Йордан Радичков":   "Много ми е..

публикувано на 29.09.20 в 17:15