Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какви са правата на децата и спазват ли се у нас

Снимка: Радио ВИДИН
Близо 150 организации са обединени в Националната мрежа за децата, чиято основна задача е да защитава правата и да подпомага деца в риск. Всяка година организацията извършва и мониторинг на изпълнението на политиките за защита на тецата и осигуряване на нормално и щастливо детство в България. Какво показват данните, Мария Брестничка, директор "Развитие" на Национална мрежа за децата:

"Oсвен че мрежата помага директно на деца и семейства, това, което ние имаме като задача, е да проследяваме доколко нашата държава изпълнява собствените си ангажименти към децата и семействата в България. За девета поредна година издаваме нашия бележник. Това е годишният доклад, в който проследяваме как живеят децата в различните аспекти от техният живот. Това, което виждаме през последните години, е, че политиките за деца в България са изправени пред доста трудности. Нямаме стратегия за това какво правим и как помагаме на децата. Настояваме България да има цялостен план за децата. Детските права са това, с което започват човешките права. Тоест всеки един от нас е важен. Има неотменими права и условия за живот и развитие. Детските права наред с всички останали човешки права имат нужда от допълнителни такива. Например, всяко дете да има достъп до здравни грижи, достъп до образование, има право на защита от насилие. Правата на детето са тези условия, които са нужни да бъдат изпълнени, за да могат децата да имат щастливо детство."

Повече за правата на детето и къде можем да сигнализираме при нарушаването им- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Странната молба на гадаринците

В Петата неделя след Петдесетница,  Христос изцелява двама обладани от бесове човеци. Той им дава свобода и радост, като чрез това ги предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство. "И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им"..

публикувано на 12.07.20 в 08:00

Патронажна грижа помага на над 350 възрастни и хора с увреждания във Видин от началото на юни

Пандемията постави в изолацията хора в затруднено положение, чийто социални контакти и без това са ограничени. В община Видин социална програма помага за справяне с битовите проблеми на хора с увреждания и възрастни над 65 години, които не могат да се обслужват сами. Над 350 души от началото на юни получават подкрепа по програма за..

публикувано на 10.07.20 в 17:15

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата..

публикувано на 09.07.20 в 16:15

Доброволци ремонтират киносалона в село Кошава

  Ремонт и обновяване на киносалона в селото планират във Видинското село Кошава. Организацията е на  Кметството и на читалище "Съзнание 1928" село Кошава, а и деята е на жителите на населеното място. В подкрепа за осъществяването ѝ се ще помогнат доброволци от програмата "С ръце за село", на платформата "Фабрика за идеи", която е продължение на..

публикувано на 09.07.20 в 15:30

В "Музикална зона" на 09 юли 2020 слушаме Оторино Респиги

На днешния 9 юли се навършват 141   г. от рождението на италианския композитор, музиколог и диригент Оторино Респиги. Сред най-популярните му произведения е "Римска трилогия" , състояща се от три четиричастни симфонични поеми: "Римски фонтани" , "Римски пинии" и "Римски празници" . В първата авторът великолепно пресъздава чрез звукови..

публикувано на 09.07.20 в 09:00
Работни снимки от видинския сюжет за

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за..

публикувано на 08.07.20 в 18:30

Пътищата от и към Видин - игра на нерви

Дълго чаканото строителство на магистрален път от София за Видин започна в отсечката Мездра - Ботевград, а докато тя се модернизира движението от и към Видин се извършва по алтернативни маршрути. За тежкотоварните камиони, пътуващи към Видин трябва да използва пътя през Искърското дефиле, а за тези, който пътуват към София е отворен..

публикувано на 08.07.20 в 16:25