Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Достойни ли сме за Ботев?!

„Само онзи, който е живял, страдал и плакал с народа си– само той може да го разбере и да му помогне“

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че нищо не идва даром, да помислим достойни наследници ли сме на Войводата.

"Христо Ботев- една от най-значимите и най-загадъчните личности в българската история. Разбира се, че Христо Ботев е в кръвта и сърцето на всеки българин, разбира се, че това е личността, чийто завети трябва всеки от нас да спазва и да следва. Но дали е така? Това е голямата въпросителна, която е стояла през всичките години след гибелта на този велик българин. Дали сме достойни за заветите на Христо Ботев, дали ги изпълняваме? Това е големият въпрос, поставен с острота в моята книга "Вол за Вола", обясни публицистът от Велико Търново с корени от Северозапада Борислав Костов и добави:

"Ние сме позабравили идеалите на Ботев, неговите стремления, това, за което той отиде да воюва и да даде живота си. Струва ми се, че портретите на Ботев кичат кабинети на български личности, които въобще не са достойни, които никога не са си спомняли заветите на Христо Ботев и неговите идеали, неговите остри думи. Разочарован съм от това, което е. Поднасяме венци на паметните плочи, рецитираме стиховете на Христо Ботев, а въобще не изпълняваме това, което Войводата е мислел за България."

Борислав Костов е убеден, че Ботев е убит не от турската потеря, а от четник-българин. Проучванията са публикувани в книгата "Вол за Вола. Пищов за Ботев", съставена в съавторство с покойната Стефка Цветкова.

Създателят на проекта "Незабравимата България" Искрен Красимиров също търси истината за това кой уби Христо Ботев. Теренното проучване във Врачанския Балкан ще бъде част от бъдещата му монография "Убий Ботев".

Според единствения оцелял след Освобождението очевидец на последните мигове на Ботев - Никола Обретенов, петима са били край него в сетния му час: Георги Апостолов, Никола Обретенов, Сава Пенев, Димитър Тодоров-Димитрото и Перо Македонеца. Искрен смята, че убиецът е един от тези петима души. С него разговаря Жоро Александров.

"Бих цитирал едно мнение на Стефан Стамболов малко след Освобождението, когато го запитали горе-долу същия въпрос: Какво би се случило с Ботев, ако днес беше жив? Той се позамислил малко и отговорил: Заради неговата безгранична буйност, непримиримо несъгласие с всяка робска реалност, каквато имаме и днес, щеше да увисне на бесилото...", каза Красимиров.

"За мен Христо Ботев е най-голямата българска светиня. За мен новата България, в която ние живеем, започва от него, от неговото дело. Ботев е уникален с това, че той е не само революционер, а от него започва и българската литература- изключителен поет, невероятен публицист. Неговата публицистика и днес е точно толкова актуална, колкото и в онова време. Не сме особено достойни наследници на Ботев. Мисля, че му дължим. Дори и на 2 юни, когато сирените завият, една част от българите си продължават своя път, своето ежедневие. Колкото и да бързаме, Ботев заслужава поне няколко минутки да помълчим и да спрем своя ход в негова памет", призова видинската поетеса Диана Сиракова, ръководител на литературен клуб "Иван Деспотов"- традиционнен участник в Националния конкурс за ботева и възрожденска поезия във Враца.

В прикачения звуков файл можете да чуете един от най-силните файлетони на Ботев "Това ви чака" в изпълнение на Велиса Тошева от литуратурния клуб, както и още по темата.

Вижте още

За професията, която помага на другите да застанат в светлината на прожектора

В "Посоките на делника" изваждаме наяве хората, които създават имидж, но остават в сянката на институциите или на публичните личности. Днес е п рофесионалният празник на пиарите.  Отбелязва се от няколко години насам. От месец март с Решение на Министерски съвет датата 7 юли официално е обявена за професионален празник на специалистите по..

публикувано на 07.07.20 в 15:00

Какво показаха резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците

51.06 е средният брой точки на 7-класниците на Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за 2020 година, при максимален брой 100 точки. По математика тази година средният брой точки е 36.33 точки.  "Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година по български е по-висока, за сметка на постижимостта на..

публикувано на 06.07.20 в 13:05

На почивка в Северозапада- защо не?

Ситуацията с коронавируса промени плановете на цели семейства за почивка през лятната отпуска. Има ли начин да почиваме през летните месеци без да пътуваме на далеч? Красивите места са до нас и е нужно да ги преоткрием. Северозападна България крие много места, където хората могат да си изкарат приятно отпуската, без да е нужно да пътуват на..

публикувано на 02.07.20 в 16:23

Ще бъде ли въведена минимална работна заплата по отрасли

Минималната работна заплата вече ще бъде определяна по отрасли, чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година. Това стана ясно преди дни, когато бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. В момента минималната заплата се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв. "Една от най-важните точки е..

публикувано на 01.07.20 в 11:28
Акад. Богдан Петрунов

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така  коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов.  Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е..

публикувано на 30.06.20 в 15:00

"Квартали войни" преобразяват Видин

Жители на Видин сами променят местата, където живеят. Те приеха предизвикателство на Общината и неправителствената организация "Активно общество"  да участват в "Квартални войни".   Кампанията е предизвикателство пред гражданите, което да ги насърчи да са инициативни и по-ангажирани, за да изглежда по-добре мястото, където живеят...

публикувано на 29.06.20 в 13:04

Младите хора започнаха да се връщат в село Гюргич (Видео)

Причина за завръщането към корените е красивата природа и спокойствието на селския живот, твърдят местните. Казват още, че селото е едно от съхранените живописни кътчета в Северозападна България, където всеки, може да се наслади на чистия планински въздух и красивата гледка. С една дума - идеални възможности за развитие на туризъм, включително и..

публикувано на 26.06.20 в 18:30