Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 2 юни 2020 година

Снимка: Община Враца

Със сигнал на сирени в цялата страна точно в 12 часа отбелязахме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта. Навършват се 144 години от гибелта на поета-революционер. Във Видин отбелязаха 2 юни с церемония пред паметника на големия българин. Стотици ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица, за да почетат паметта на Христо Ботев и неговата чета. В Мездра сведоха глави пред подвига на Ботев.

От днес в МБАЛ "Христо Ботев" започва да работи лаборатория за PCR тестове – това съобщи изпълнителният директор на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев. За нея са дарени 500 теста, което ще позволи изследването на всички съмнителни случаи.

Опашка от над 7 километра се образува днес преди обяд към граничния пункт Дунав мост 2 на изход от България. Шофьори казаха, че чакат по 9-10 часа, за да преминат границата с Румъния.

До 30 ноември тази година се удължава срока  за регистрация на газови уредби на МПС, които работят с двигатели с втечнен нефтен газ или сгъстен природен газ. Промяната  е обнародвана  в Държавен вестник, бр. 48/ 2020г.

Венец с цветя поставиха пред паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца представители на местната полиция по случай 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. С този жест полицейските служители от област Враца отдадоха своята признателност на борците за национално освобождение.

Общо 10 фирми кандидатстват за ремонта на видинската Синагога, информират от общината. Общата стойност на проекта е 9 775 000 лева.

Общинският съвет - Белоградчик взе решение за освобождаване от заплащане на наемна цена от страна на наематели на общински нежилищни имоти по действащи наемни правоотношения с кмета на община Белоградчик за периода на обявеното с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. извънредно положение в Република България. 

От РЗОК Враца напомнят, че от 1 до 30 юни 2020 г. здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в РЗОК.

Центърът за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс в Белоградчик възобновява работа след почти три месечно прекъсване, информират от общината. Строго се спазват всички мерки за дезинфекция и редовено се инструктират групите.

Заместник-министър Зорница Русинова направи дарение от таблети, предназначени за децата от Центровете за настаняване от семеен тип във Враца. Целта е с устройствата децата да могат да се включат в дистанционното обучение, както и да поддържат връзка със специалисти, ако имат нужда от такива.

Във връзка с разпространението в редица населени места от община Мездра на оранжерийна белокрилка, която нанася сериозни поражения най-вече на зеленчуковите насаждения, от Общинската екологична инспекция при Община Мездра напомнят на производителите най-ефективните методи за борба с този опасен вредител.

Завърши общинският фотоконкурс на тема "Козлодуй - красив през четирите сезона". Конкурсът бе обявен по повод 30 май, Деня на град Козлодуй.

Повече от 50 творби участват в литературен конкурс в Мездра. Община Мездра, Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” и Съюзът на българските писатели обявиха анонимен конкурс за разказ, след като конкурсът бе прекратен за 4 години от предишното ръководство на общината.

Вижте още

Община Кула направи публичен отчет за изпълнението на бюджета си

Община Кула проведе обществено обсъждане на отчета за изпълнение на бюджета за 2019 година. Поканата бе публикувана на сайта на Община Кула, в социалните мрежи и на информационните табла в града. Поканени бяха всички граждани да споделят своите мнения, виждания и предложения. Идеята бе да се включат представители на всички социални групи в общината..

публикувано на 08.07.20 в 10:19

Занимания на открито за децата предлага библиотеката във Враца

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца организира всяка сряда и четвъртък занимания на открито през лятото.  Те са в парка зад паметника на  Ботев, а началото е от 10 часа. Инициативите са насочени към децата и тийнейджърите, каза Милена Николова от регионалната библиотека. В сряда събитията започват с четене на приказка:..

публикувано на 08.07.20 в 08:10

Нов случай на коронавирус е потвърден във Враца, няма установени за Видин и Монтана

Продължава тенденцията на увеличаване на броя на заразените с Сovid-19 у нас. За изминалото денонощие новите случаи достигнаха 188, показват данните на Единния информационен портал.  Няма установени нови случаи във Видин и Монтана . Една положителна проба е потвърдена за Враца.  Общият брой на заразените в страната вече е 6102-ма..

публикувано на 08.07.20 в 07:50

Снимката на 7 юли 2020 година

Още едно лице от област Видин, при което е бил установен Covid-19 , е излекувано по данни на Регионалната здравна инспекция. Излекуваният е изписан от болницата в Лом. Три остават активните случаи в областта. Един от инфектираните с коронавирус и поставен под домашно наблюдение от област Враца е бил откаран в болница, съобщиха от Регионалната..

публикувано на 07.07.20 в 18:00

Видинското село Делейна става "Артистична резиденция"

Творци от България и чужбина ще участват в първата "Артистична резиденция", която ще се проведе през август във видинското село Делейна . Организатор е платформата "Фабрика за идеи" в партньорство с "Видински фонд читалища". Форматът е провокиран от нуждата от изкуство в българското село, обясни Милица Джанджова от организаторите...

публикувано на 07.07.20 в 17:37

Обновяват междублоковите пространства в два от кварталите на Лом

Междублоковите пространства в два квартала в Лом ще бъдат изцяло обновени . Жителите на квартал "Зорница" ще се радват на ново спортно игрище, детска площадка, нови пейки и зелени площи. Освен това ще бъдат асфалтирани улици.  В квартал "Младост" се предвижда премахване на нерегламентираните сметища, подравняване на терена, монтирането на..

публикувано на 07.07.20 в 17:23

По-добри резултати по математика показаха седмокласниците във Видинско

С 4,3 точки се е повишил резултатът от националното външно оценяване по математика в 7 клас в област Видин. Средният резултат за региона е 28,70 точки, при среден за страната 36,33 точки , обясни началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова . "Бяхме предвидили доста мерки за повишаване на резултатите на..

публикувано на 07.07.20 в 15:50