Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 юни 2020 година

Снимка: Радио Видин

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Целта е да бъдат улеснени хората, които събират капачки за благотворителност. Инсталацията е изработена от Бисер Борисов и негови приятели.


Днес се проведе втората задължителна матура, която е по избираем от зрелостниците предмет. Във Видин 156 зрелостници се явиха на изпит по английски език. Това е най-предпочитаният тази година предмет за втория зрелостен изпит. Втора по предпочитание сред зрелостниците във Видин бе матурата по биология и здравно образование. Резултатите се очаква да бъдат обявени след 15 юни.


По данни на РЗИ - Видин, за последното денонощие има регистриран 1 случай на коронавирус в област Видин - жена на 52-годишна възраст от Видин. Тя е потърсила  лекарска помощ с лека симптоматика. Взета и е проба за COVID-19, която се оказва положителна. Назначено и е лечение, поставена е под домашна карантина и са установени контактните и лица.


Българският лекарски съюз изказва съболезнования на близките на д-р Борислав Иванов. Неврологът д-р Борислав Иванов е починалият УМБАЛ "Св. Анна" в София. Той е бил с придружаващи заболявания исхемична болест на сърцето, диабет и артериална хипертония.


Изследваха за COVID-19 работещите в социалните заведения в област Монтана. С бързи тестове ще бъдат обхванати и потребители на социални услуги.  Регионалната здравна инспекция в Монтана осигури бързи тестове за изследване на коронавирус. Средствата се отпускат целево. Тестовете ще се използват за изследвания на потребителите на социални услуги.


Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение /ОАРИЛ/ на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ град Монтана получи  дарение на микропроцесорен респиратор. Търговските вериги, които правят дарението са събрали средства и с тях  са закупили общо осем апарата за белодробна вентилация, един от които с решение на Министерството на здравеопазването е предоставен на  болницата в Монтана.


До месец и половина се очаква да започне изграждането на новия магистрален път Видин-Ботевград в отсечката  Видин - Ружинци, съобщи кметът Цветан Ценков. Новото трасе е отразено в общия устройствен план на Община Видин. С решение на Министерски съвет се чака да започнат процедурите по отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците на парцели.


Националната агенция за приходите и бизнеса се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещи. Агенцията представи проект на промени по време на работна среща. Експертите на НАП са разгледали общо 105 предложения на бизнеса, като 2/3 от тях са били приети, стана ясно на срещата. Те вече са подготвени като текстове за Наредба за изменение и допълнение (НИД) на Наредба Н-18, които ще бъдат допълнително обсъдени с бизнеса преди публикуването им за обществено обсъждане. В новите предложения е прецизирана дефиницията на софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ясно е определен началният момент на продажбата. Сред приетите от бизнеса и НАП промени са още облекчаване на реквизитите на фискалните бонове, напълно нова регулация на т.нар. медицински софтуер, удължаване на срока преди блокиране на фискалните системи, работата в тестови режим и много други. Заедно с обсъжданията на промените ще бъде пуснат и специализиран интернет сайт в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители, информират от НАП- Видин.


От завод във Враца, собственост на италиански бизнесмени, излезе първия прототип на подемна машина, която може да бъде използвана както като телескопичен товарач, така и като кран. Машината "Amov M 140" е единствена в сектора си, както по своя дизайн, комфорт, подемен капацитет, така и по своята компактност.


Монтанско дружество ще добива кварцови пясъци от находище "Доктор Йосифово", реши Министерския съвет днес. Находището е разположено в землището на едноименното село. Концесията за него се предоставя за срок от 35 години. През този период дружеството ще инвестира над 254 хил. лв. за добивната дейност. Очакваните концесионни плащания за целия период ще надхвърлят 756 хил. лв.


Общински съветници от Мездра са включени в постоянните комисии към Националното сдружение на общините в България.


На изцяло обновен център ще се радват през есента жителите на Бяла Слатина. С усилени темпове в момента се извършва ремонт на централния площад. Проектът е на Общината, през фонд "Земеделие", каза кметът Иво Цветков.


Започна събирането на пластмасови капачки, които ще бъдат продавани, а със събраните средства ще се изгради соларна пейка във Видин. Инициативата е на пет дами от Видин.


Разширяват гробищния парк в Белоградчик. От години той е един от болните въпроси в Белоградчик. Капацитетът му отдавна е запълнен. По тази причина общинското ръководство е взело решение през тази година да преобразува имот с площ от 34 412 кв.м. от "горски имот" в гробищен парк.


Пещера "Леденика" край Враца работи и приема посетители при мерки за безопасност. Това съобщи Георги Антонов от Посетителския център на природен парк "Врачански Балкан" на чиято територия е пещерата.


От началото на месеца и пещера "Венеца" в община Димово работи с посетители. Пещерата е открита през 1970 година при взрив на кариера в старото село Орешец. Благоустроена е през 2015 година и на 25 май е пусната за посетители.


230 са новоприетите членове в структурата на ГЕРБ-Видин, каза за Радио Видин председателят на общинската структура на партията, Емилиян Енчев.



Общо 258 читателски карти получиха като подарък любителите на книгите във Враца в първите два дни на месец юни. Новите читатели избраха да посетят Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца на 1 и 2 юни и се възползваха от възможността да станат притежатели на специалните карти за деца и възрастни, изработени по случай Международния ден на детето и Деня на Ботев.


Нов стенопис, по мотиви от творби на Йордан Радичков, краси фоайето на Гимназията с преподаване на чужди езици във Видин. Стенописът е изрисуван от световно известния творец Станислав Трифонов - Nasimo и неговия екип. Идеята е на Училищното настоятелство.



Летни съботни представления на кукления театър във Видин. "Вълкът и седемте козлета" е първата постановка, с която Държавният куклен театър във Видин възобновява работата си. Представлението е на 13 юни, събота, от 11:00 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30