Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готова е програмата за енергийна ефективност на община Белоградчик до 2026 година

С LED лампи и система за умно управление модернизират уличното осветление в Белоградчик, санирането продължава

2
Снимка: Иванка Петрова

За покриване на енергийното потребление в община Белоградчик са изразходвани 361 698 лв.- 7,1% от общинския бюджет. Това стана ясно от Общинската програма за енергийна ефективност, приета на последното заседание на Общинския съвет.

В Програмата е направен подробен анализ на енергийните разходи за 2018г, от който става ясно, че през изминалия програмен период община Белоградчик активно се е възползвала  от мерките за енергийна ефективност и е успяла да ги приложи към почти всички обществени и административни сгради, както и към голяма част от многофамилните жилищни сгради. 

От 2015 г. до момента са изпълнени мерки по енергийна ефективност на 14 многофамилни жилищни сгради с общо 463 апартамента. В момента се изпълняват или предстои да стартират подобни дейности на още 5 многофамилни жилищни сгради с 58 апартамента. По селата ситуацията е по-различна- мерките по въвеждане на енергийна ефективност с аизпълнени само в ОУ "Васил Априлов" в село Рабиша. Затова в програмата мерките за енергийна ефективност са насочени към тези сгради. 

До края на 2021 г. е предвидено да се модернизира с LED лампи и система за умно управление уличното осветление в града. До 2024г. в Програмата е планувано в кметските наместничества на селата Рабиша, Салаш и Стакевци да бъдат топлоизолирани, да се подмени дограмата, да се изгради отоплителна инсталация и да се подмени осветлението. До 2025 г. е предвидено в СУ "Христо Ботев" и Детска градина "Иглика" в Белоградчик и в Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка да бъдат доставени и монтирани котли за изгаряне на пелети, а в кметското наместничество в село Раяновци да бъдат приложени всички мерки за енергийна ефективност. До 2026 г. в селата Салаш, Рабиша и Боровица ще се изпълнят всички дейности за енергийна ефективност в читалищните сгради, а в Боровица- и в сградата на кметското наместничество. Общо за целия период 2020 – 2026 година са необходими 1 064 871 лв.

Спестяванията в резултат на взетите мерки в изброените целеви групи ще облекчат общинския бюджет и ще доведат до осигуряване на по-високо качество на услугите. В целевата група "Улично осветление" ще се повиши безопасността и удобството и ще намалеят отрицателните влияния. Източник на финансиране могат да бъдат общинският бюджет – субсидии от държавния бюджет за капиталови разходи или собствени приходи, като използването на тези средства се регламентира със закон. Общината ще търси и други възможности за финансиране през Оперативни програми, Фонд "Енергийна ефективност", Международен фонд "Козлодуй", Национален доверителен екофонд, ще се търсят средства и по различни български програми и безвъзмездни средства от различни фондове и международни програми. 

Програмата за енергийна ефективност е отворен документ и може да се актуализира при необходимост. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30