Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

УНИЦЕФ създава дигитална образователна платформа за деца с увреждания

"Образование за всяко дете"- това е новата кампанията на УНИЦЕФ. Инициативата цели да бъдат подпомогнати деца със специални потребности да се включат пълноценно в образователния процес чрез изграждане на обучителна онлайн платформа. Това каза Деница Делвил, директор "Комуникация" към УНИЦЕФ България

"Въпреки всички положени усилия до този момент в страната, децата с увреждания продължават да са най-изключени от образованието. А промените заради КОВИД 19 допълнително усложниха ситуацията и показаха съвсем остро каква е необходимостта за подкрепа на онлайн образованието за тези деца. ...Според оценката на Регионалните центрове всяко едно от 5 деца не получава допълнителна подкрепа и така рискува да остане извън образователния процес. Затова ресурсните учители ясно идентифцираха нуждата от допълнителна онлайн подкрепа за децата, за преподавателите и за родителите. Затова УНИЦЕФ ще разработи първата по рода си в страната дигитална образователна платформа, която да направи образователния процес по-достъпен. ...Нашата генерална цел е да намалим нивото им на изолация.


Обучителната онлайн платформа ще се осъществява на няколко етапа, уточни Деница Делвил:


"През летния период предстои самото техническо обособяване, създаването и качването на учебните материали, амбицията ни е платформата да заработи през есента на 2020 година, да достигнем до 3 000 деца първоначално. Основната цел е и да подкрепи образователния процес, и да отговаря на специфичните потребности на тези деца. Основният проблем е, че самите материали не са адаптирани към тези специфични нужди. Затова нашата цел е в начален етап да се включат и учители, и родители, за да може с техните съвети да сме сигурни, че тези материали ще са адаптирани наистина за деца с увреждания..."


Кампанията се осъществява в партньорство с МОН и Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование София град.


Галерия

Вижте още

Видин продължава да бъде от градовете с най-мръсен въздух

Превишение на фините прахови частици  е отчетено в редица градове от страната, сред които и  Видин , сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда. Справката с Европейския индекс за чистотата на въздуха показва, че в града замърсяването на въздуха е опасно за здравето. През април 2019 година сдружение " AirBG "..

публикувано на 04.12.20 в 16:10

Горан Атанасов ни разхожда из "Махалата на совите"

Преди дни на литературния пазар се появи сборникът с разкази "Махалата на совите" на Горан Атанасов - писател и учител от Берковица. 23 разказа, разпределени в две тематични глави "Преди" и "После",  ни пренасят в изгубеното "преди" нас време на Северозападните села, при празните къщи, днес обитавани само от сови. Книгата е подготвяна и писана дълго..

публикувано на 04.12.20 в 12:26

E79: Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух

Новата ефирна магистрала Е79, създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград тази седмица започна от Видин. Предаването под мотото “Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух” събра настроението и надеждите на хората преди празниците, макар и в наистина трудни времена. Гергана Панова от Видин, Ива Дойчинова от столицата и Давид..

публикувано на 04.12.20 в 12:05

Електроонно направление за PCR тест в малките населени места- възможно ли е?

От 1 декември личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за COVID-19. Запазва се и възможността направлението да се издава на хартиен носител. Системата беше представена от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева. Националната здравноосигурителна каса покрива 60 лева от цената на PCR теста и пациентите не..

публикувано на 04.12.20 в 11:03

Онлайн партита повдигат духа и настроението

В дните на изолация диджей от Видин е намерил начин да не губи почитателите си, в същото време и да поддържа добра форма.  Частичният локдаун (заключване) отне възможността на много хора да се забавляват като посещават нощни заведения и клубове.  Затова и  DJ TUTO-Тихомир Драганов,  заедно с екип музиканти, са решили да доставят..

публикувано на 03.12.20 в 16:08

В "Музикална зона" на 03 декември 2020 слушаме Мария Калас

Мария Калас е удивително явление и голям талант - безкомпромисна, фанатична. Известна е със своето белканто и драматичните си интерпретации. Благодарение на техническата подготовка и строгата дисциплина диапазонът на гласа и се разширява до обхвата на цели три октави. Въпреки неголемия интензитет той е толкова пробивен, че може да се чуе във..

публикувано на 03.12.20 в 09:00

"Коледни чудеса" творят във Видин

Конкурс търси най-добрите майстори на коледни картички във Видин. Участниците трябва да създадат произведения на тема "Коледни чудеса" . За най-талантливите ще има награди, а картичките им ще зарадват деца в неравностойно положение. Конкурсът е иницииран от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин. За идеята на организаторите обясни..

публикувано на 02.12.20 в 16:05