Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Историческото музейно дело в Белоградчик навърши 60 години

Снимка: Радио Видин


60 години навършва историческото музейно дело в Белоградчик през настоящата 2020 година. Идеята за изграждане на музей в града възниква в средите на археологическото дружество "Градище", основано в края на 1920 година. За създаване на музей в онова време не достигат нито сили, нито средства, но все пак за успех трябва да се счита уредената музейна сбирка в началното училище "Христо Ботев".

Истинското начало на музейното дело в Белоградчик се поставя с Решение № 31 на ГНС (Градският народен съвет)- Белоградчик от 28 октомври 1959 година. Полагат се основите на музейна сбирка, която е изложена за пръв път на 1 юни 1960година в крепостта по повод честванията на 110-та годишнина от Въстанието от 1850 година.

През юни 1965г. в частично реставрираната Панова къща е открита етнографска сбирка.  Благодарение на интензивната събирателска и научно-изследователска работа на краеведи и специалисти като Христо Сомов и Иван Балкански, във фонда на музея са зачислени около 1800 ценни реликви от Античността, Средновековието, Възраждането и Новата история. В края на 60-те години възниква необходимостта от създаване на експозицията „Възраждане“, отразяваща по-дълбоко национално-освободителните борби на населението от Белоградчишко.

Експозицията с тази тематична насоченост е открита на 29 май 1970г. в Пановата къща, след извършена пълна реставрация и консервация на сградата. В експозицията на отдел "Възраждане" са представени следните теми "Зърнопроизводство", "Лозарство", "Животновъдство", "Изкуство", "Просвета и култура", "Бит и обичаи", "Хайдутство",  "Въстанието от 1850г.", "Руско-турска освободителна война" и "Сръбско-българска война 1885г."  Към фонда на музея се числят колекция "Антични монети", находка от сребърни накити от втората половина на XVIII век, икони от XVIII - XIX век, реликви от въстанието1850г. и др. С голяма научна стойност е и колекцията "Архив на поручик Дворянов".

Музеят по това време е с наименование Градски исторически музей и е в подчинение на Комитета за култура и на Окръжен исторически музей - Видин. През 1972г. започва работа по изграждането и попълването на фонда на отдел "Природа". Музейната експозиция е уредена в специално преустроената за целта сграда на бившия Ловен дом, строена през 1939г. 

Въпреки трудностите, от месец декември 1974г. до откриването на експозицията са добити, обработени и препарирани 865 екземпляра насекоми, влечуги, риби, птици и бозайници, като набирането на експонати продължава в тясно сътрудничество със зоологическия институт към БАН, Националния природонаучен музей в София, както и горските стопанства в Белоградчик и Чупрене. От септември Природонаучния музей започва да приема неофициално посетители, като експозицията се посреща с голям интерес. Екскурзоводската работа се извършва от уредника по това време Емил Джунински.

На 1ви октомври 1975 година официално е открита експозицията на отдел "Природа", която е единствена по рода си в Северозападна България. Към фонда на отдела се числят редки представители на фауната като глухар, кеклик, скален орел и други защитени видове.

Основният проблем пред музейното ръководство по това време е липсата на фондохранилища, отговарящи на изискванията за опазване и съхраняване на културните ценности. Директорът на ГИМ - Белоградчик по това време - Ангел Малкочев полага усилия в тази насока - да бъдат изградени фондохранилища на двата отдела, както и препараторна на Природонаучния отдел. През периода 1985 - 1987г. музейното дело в Белоградчик отбелязва изключителен напредък, както по отношение на събирателската работа, така и по отношение на популяризирането на движимите и недвижими паметници на културата.

През 1985г. във връзка с честването на 25-тата годишнина от създаването на музея, са организирани три тематични изложби, включително фотоизложба на тема "Белоградчик и Белоградчишко в снимки и документи", която предизвиква голям интерес.

Икономическите и политически сътресения в страната след 1989г., имат своето отражение и върху музейната дейност. Независимо от затрудненията, музеят прави необходимото за опазване на историческото наследство.

През периода 1991 - 1994г., със средства от бюджета и средства отпуснати от Министерство на културата, са извършени обемни реставрационни и аварийно-спасителни работи върху Белоградчишката крепост, Пановата къща, джамията "Хаджи Хюсеин" и училището в село Рабиша.

Научно-изследователската и проучвателна дейност на музея, освен традиционната си тематична насоченост - духовната и материална култура през XV- XIX век, засяга и изследвания на Балканските войни, както и проучване на материали, засягащи историята и бойния път на 15-ти пехотен Ломски полк. Извършени са проучвания върху ендемита Български ерантис, локализиран в района на Връшка чука, както и разпространението на Рамонда сербика край селата Върбово и Търговище.

Научно-изследователската и проучвателна дейност на музея, освен традиционната си тематична насоченост - духовната и материална култура през XV- XIX век, засяга и изследвания на Балканските войни, както и проучване на материали, засягащи историята и бойния път на 15-ти пехотен Ломски полк. Извършени са проучвания върху ендемита Български ерантис, локализиран в района на Връшка чука, както и разпространението на Рамонда сербика край селата Върбово и Търговище. 

През 1996 - 1997г. Общинският  музей осъществява няколко публични изяви - изложбата „Иконописно наследство в Белоградчишко“, уредена по повод  146-тата годишнина от Въстанието 1850г. По повод тази годишнина и 120-тата годишнина от Априлското въстание е осъществена среща с проф. Андрей Пантев. 

През 1997г. с интерес е посрещната и изложбата Праисторически находки в пещерата "Козарника" и среща с екипа археолози начело с Николай Сираков.

Директорът на Исторически музей - Белоградчик - Ивайло Крумов, всяка година участва в проучванията на пещера Козарника, съвместно с българо-френския екип от археолози.

Системни археологически проучвания на късноантичната пътна станция "Анище" се правят почти всеки археологически сезон през последните 20 години. Научно-изследователската работа през периода е на високо ниво - увеличават се изданията на музея, както и публикациите в специализираните издания.

От 2009г. към съществуващите отдели на музея се добавя и Художествен отдел - Художествената галерия "Вълчо Вълчев" в града преминава към музея. 

Структурата на музея в момента включва отделите: "Археология", "История на България XV - XIX век", отдел "Природа" и отдел "Художествен".


Вижте още

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44

Благотворителен базар събира пари за болницата във Враца

Благотворителен базар "Дари любов" организират във Враца. Средствата ще отидат за нуждите на Родилното отделение във врачанската болница. На пазара ще бъдат предлагани употребявани, но запазени детски играчки, дрехи и стоки или услуги, каза за Радио ВИДИН Лидия Иванова от организаторите на инициативата, която ще се включи и като доброволец:..

публикувано на 04.03.21 в 14:57

В "Музикална зона" на 04 март 2021 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа,..

публикувано на 04.03.21 в 09:00
Мария Гошкина

Момиче от Берковица ще участва в кинопродукция

Мария Гошкина, която е ученичка в 11. клас на Лесотехническата професионална гимназия в Берковица, спечели кастинг за нова кинопродукция и подписа договор  с Агенцията за подбор на кадри.  Младото момиче се състезава със 160 кандидати за роля в кинопродукцията "Истински рими" и е одобрена заедно с  още двама участници, разказа тя за Радио Видин :..

публикувано на 02.03.21 в 14:05

Младежи от България и Сърбия ще създават изкуство

Започна набирането на младежи  за участие в творчески лагери. В инициативата се п редвижда над 120 млади хора  от България и Сърбия  да надградят своите знания и умения и да творят заедно, създавайки Младежка мрежа за изкуство. Партньори по проекта са Народно читалище "Развитие - 1893", гр. Белоградчик, Република България и Дом на културата, град..

публикувано на 03.03.21 в 13:25

Д-р Недялка Великова: Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата за пациента

Профилактичните прегледи са изключително важни за ранно откриване на онкологичните заболявания. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добра е прогнозата и повече са възможностите за лечение, каза в предаването "Направление здраве"  д-р Недялка Великова, специалист по лъчелечение, чиито  клинични интереси са в областта на рака на..

публикувано на 02.03.21 в 11:08