Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческото музейно дело в Белоградчик навърши 60 години

Снимка: Радио Видин


60 години навършва историческото музейно дело в Белоградчик през настоящата 2020 година. Идеята за изграждане на музей в града възниква в средите на археологическото дружество "Градище", основано в края на 1920 година. За създаване на музей в онова време не достигат нито сили, нито средства, но все пак за успех трябва да се счита уредената музейна сбирка в началното училище "Христо Ботев".

Истинското начало на музейното дело в Белоградчик се поставя с Решение № 31 на ГНС (Градският народен съвет)- Белоградчик от 28 октомври 1959 година. Полагат се основите на музейна сбирка, която е изложена за пръв път на 1 юни 1960година в крепостта по повод честванията на 110-та годишнина от Въстанието от 1850 година.

През юни 1965г. в частично реставрираната Панова къща е открита етнографска сбирка.  Благодарение на интензивната събирателска и научно-изследователска работа на краеведи и специалисти като Христо Сомов и Иван Балкански, във фонда на музея са зачислени около 1800 ценни реликви от Античността, Средновековието, Възраждането и Новата история. В края на 60-те години възниква необходимостта от създаване на експозицията „Възраждане“, отразяваща по-дълбоко национално-освободителните борби на населението от Белоградчишко.

Експозицията с тази тематична насоченост е открита на 29 май 1970г. в Пановата къща, след извършена пълна реставрация и консервация на сградата. В експозицията на отдел "Възраждане" са представени следните теми "Зърнопроизводство", "Лозарство", "Животновъдство", "Изкуство", "Просвета и култура", "Бит и обичаи", "Хайдутство",  "Въстанието от 1850г.", "Руско-турска освободителна война" и "Сръбско-българска война 1885г."  Към фонда на музея се числят колекция "Антични монети", находка от сребърни накити от втората половина на XVIII век, икони от XVIII - XIX век, реликви от въстанието1850г. и др. С голяма научна стойност е и колекцията "Архив на поручик Дворянов".

Музеят по това време е с наименование Градски исторически музей и е в подчинение на Комитета за култура и на Окръжен исторически музей - Видин. През 1972г. започва работа по изграждането и попълването на фонда на отдел "Природа". Музейната експозиция е уредена в специално преустроената за целта сграда на бившия Ловен дом, строена през 1939г. 

Въпреки трудностите, от месец декември 1974г. до откриването на експозицията са добити, обработени и препарирани 865 екземпляра насекоми, влечуги, риби, птици и бозайници, като набирането на експонати продължава в тясно сътрудничество със зоологическия институт към БАН, Националния природонаучен музей в София, както и горските стопанства в Белоградчик и Чупрене. От септември Природонаучния музей започва да приема неофициално посетители, като експозицията се посреща с голям интерес. Екскурзоводската работа се извършва от уредника по това време Емил Джунински.

На 1ви октомври 1975 година официално е открита експозицията на отдел "Природа", която е единствена по рода си в Северозападна България. Към фонда на отдела се числят редки представители на фауната като глухар, кеклик, скален орел и други защитени видове.

Основният проблем пред музейното ръководство по това време е липсата на фондохранилища, отговарящи на изискванията за опазване и съхраняване на културните ценности. Директорът на ГИМ - Белоградчик по това време - Ангел Малкочев полага усилия в тази насока - да бъдат изградени фондохранилища на двата отдела, както и препараторна на Природонаучния отдел. През периода 1985 - 1987г. музейното дело в Белоградчик отбелязва изключителен напредък, както по отношение на събирателската работа, така и по отношение на популяризирането на движимите и недвижими паметници на културата.

През 1985г. във връзка с честването на 25-тата годишнина от създаването на музея, са организирани три тематични изложби, включително фотоизложба на тема "Белоградчик и Белоградчишко в снимки и документи", която предизвиква голям интерес.

Икономическите и политически сътресения в страната след 1989г., имат своето отражение и върху музейната дейност. Независимо от затрудненията, музеят прави необходимото за опазване на историческото наследство.

През периода 1991 - 1994г., със средства от бюджета и средства отпуснати от Министерство на културата, са извършени обемни реставрационни и аварийно-спасителни работи върху Белоградчишката крепост, Пановата къща, джамията "Хаджи Хюсеин" и училището в село Рабиша.

Научно-изследователската и проучвателна дейност на музея, освен традиционната си тематична насоченост - духовната и материална култура през XV- XIX век, засяга и изследвания на Балканските войни, както и проучване на материали, засягащи историята и бойния път на 15-ти пехотен Ломски полк. Извършени са проучвания върху ендемита Български ерантис, локализиран в района на Връшка чука, както и разпространението на Рамонда сербика край селата Върбово и Търговище.

Научно-изследователската и проучвателна дейност на музея, освен традиционната си тематична насоченост - духовната и материална култура през XV- XIX век, засяга и изследвания на Балканските войни, както и проучване на материали, засягащи историята и бойния път на 15-ти пехотен Ломски полк. Извършени са проучвания върху ендемита Български ерантис, локализиран в района на Връшка чука, както и разпространението на Рамонда сербика край селата Върбово и Търговище. 

През 1996 - 1997г. Общинският  музей осъществява няколко публични изяви - изложбата „Иконописно наследство в Белоградчишко“, уредена по повод  146-тата годишнина от Въстанието 1850г. По повод тази годишнина и 120-тата годишнина от Априлското въстание е осъществена среща с проф. Андрей Пантев. 

През 1997г. с интерес е посрещната и изложбата Праисторически находки в пещерата "Козарника" и среща с екипа археолози начело с Николай Сираков.

Директорът на Исторически музей - Белоградчик - Ивайло Крумов, всяка година участва в проучванията на пещера Козарника, съвместно с българо-френския екип от археолози.

Системни археологически проучвания на късноантичната пътна станция "Анище" се правят почти всеки археологически сезон през последните 20 години. Научно-изследователската работа през периода е на високо ниво - увеличават се изданията на музея, както и публикациите в специализираните издания.

От 2009г. към съществуващите отдели на музея се добавя и Художествен отдел - Художествената галерия "Вълчо Вълчев" в града преминава към музея. 

Структурата на музея в момента включва отделите: "Археология", "История на България XV - XIX век", отдел "Природа" и отдел "Художествен".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00