Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческото музейно дело в Белоградчик навърши 60 години

Снимка: Радио Видин


60 години навършва историческото музейно дело в Белоградчик през настоящата 2020 година. Идеята за изграждане на музей в града възниква в средите на археологическото дружество "Градище", основано в края на 1920 година. За създаване на музей в онова време не достигат нито сили, нито средства, но все пак за успех трябва да се счита уредената музейна сбирка в началното училище "Христо Ботев".

Истинското начало на музейното дело в Белоградчик се поставя с Решение № 31 на ГНС (Градският народен съвет)- Белоградчик от 28 октомври 1959 година. Полагат се основите на музейна сбирка, която е изложена за пръв път на 1 юни 1960година в крепостта по повод честванията на 110-та годишнина от Въстанието от 1850 година.

През юни 1965г. в частично реставрираната Панова къща е открита етнографска сбирка.  Благодарение на интензивната събирателска и научно-изследователска работа на краеведи и специалисти като Христо Сомов и Иван Балкански, във фонда на музея са зачислени около 1800 ценни реликви от Античността, Средновековието, Възраждането и Новата история. В края на 60-те години възниква необходимостта от създаване на експозицията „Възраждане“, отразяваща по-дълбоко национално-освободителните борби на населението от Белоградчишко.

Експозицията с тази тематична насоченост е открита на 29 май 1970г. в Пановата къща, след извършена пълна реставрация и консервация на сградата. В експозицията на отдел "Възраждане" са представени следните теми "Зърнопроизводство", "Лозарство", "Животновъдство", "Изкуство", "Просвета и култура", "Бит и обичаи", "Хайдутство",  "Въстанието от 1850г.", "Руско-турска освободителна война" и "Сръбско-българска война 1885г."  Към фонда на музея се числят колекция "Антични монети", находка от сребърни накити от втората половина на XVIII век, икони от XVIII - XIX век, реликви от въстанието1850г. и др. С голяма научна стойност е и колекцията "Архив на поручик Дворянов".

Музеят по това време е с наименование Градски исторически музей и е в подчинение на Комитета за култура и на Окръжен исторически музей - Видин. През 1972г. започва работа по изграждането и попълването на фонда на отдел "Природа". Музейната експозиция е уредена в специално преустроената за целта сграда на бившия Ловен дом, строена през 1939г. 

Въпреки трудностите, от месец декември 1974г. до откриването на експозицията са добити, обработени и препарирани 865 екземпляра насекоми, влечуги, риби, птици и бозайници, като набирането на експонати продължава в тясно сътрудничество със зоологическия институт към БАН, Националния природонаучен музей в София, както и горските стопанства в Белоградчик и Чупрене. От септември Природонаучния музей започва да приема неофициално посетители, като експозицията се посреща с голям интерес. Екскурзоводската работа се извършва от уредника по това време Емил Джунински.

На 1ви октомври 1975 година официално е открита експозицията на отдел "Природа", която е единствена по рода си в Северозападна България. Към фонда на отдела се числят редки представители на фауната като глухар, кеклик, скален орел и други защитени видове.

Основният проблем пред музейното ръководство по това време е липсата на фондохранилища, отговарящи на изискванията за опазване и съхраняване на културните ценности. Директорът на ГИМ - Белоградчик по това време - Ангел Малкочев полага усилия в тази насока - да бъдат изградени фондохранилища на двата отдела, както и препараторна на Природонаучния отдел. През периода 1985 - 1987г. музейното дело в Белоградчик отбелязва изключителен напредък, както по отношение на събирателската работа, така и по отношение на популяризирането на движимите и недвижими паметници на културата.

През 1985г. във връзка с честването на 25-тата годишнина от създаването на музея, са организирани три тематични изложби, включително фотоизложба на тема "Белоградчик и Белоградчишко в снимки и документи", която предизвиква голям интерес.

Икономическите и политически сътресения в страната след 1989г., имат своето отражение и върху музейната дейност. Независимо от затрудненията, музеят прави необходимото за опазване на историческото наследство.

През периода 1991 - 1994г., със средства от бюджета и средства отпуснати от Министерство на културата, са извършени обемни реставрационни и аварийно-спасителни работи върху Белоградчишката крепост, Пановата къща, джамията "Хаджи Хюсеин" и училището в село Рабиша.

Научно-изследователската и проучвателна дейност на музея, освен традиционната си тематична насоченост - духовната и материална култура през XV- XIX век, засяга и изследвания на Балканските войни, както и проучване на материали, засягащи историята и бойния път на 15-ти пехотен Ломски полк. Извършени са проучвания върху ендемита Български ерантис, локализиран в района на Връшка чука, както и разпространението на Рамонда сербика край селата Върбово и Търговище.

Научно-изследователската и проучвателна дейност на музея, освен традиционната си тематична насоченост - духовната и материална култура през XV- XIX век, засяга и изследвания на Балканските войни, както и проучване на материали, засягащи историята и бойния път на 15-ти пехотен Ломски полк. Извършени са проучвания върху ендемита Български ерантис, локализиран в района на Връшка чука, както и разпространението на Рамонда сербика край селата Върбово и Търговище. 

През 1996 - 1997г. Общинският  музей осъществява няколко публични изяви - изложбата „Иконописно наследство в Белоградчишко“, уредена по повод  146-тата годишнина от Въстанието 1850г. По повод тази годишнина и 120-тата годишнина от Априлското въстание е осъществена среща с проф. Андрей Пантев. 

През 1997г. с интерес е посрещната и изложбата Праисторически находки в пещерата "Козарника" и среща с екипа археолози начело с Николай Сираков.

Директорът на Исторически музей - Белоградчик - Ивайло Крумов, всяка година участва в проучванията на пещера Козарника, съвместно с българо-френския екип от археолози.

Системни археологически проучвания на късноантичната пътна станция "Анище" се правят почти всеки археологически сезон през последните 20 години. Научно-изследователската работа през периода е на високо ниво - увеличават се изданията на музея, както и публикациите в специализираните издания.

От 2009г. към съществуващите отдели на музея се добавя и Художествен отдел - Художествената галерия "Вълчо Вълчев" в града преминава към музея. 

Структурата на музея в момента включва отделите: "Археология", "История на България XV - XIX век", отдел "Природа" и отдел "Художествен".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30