Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономист: Диференцирано ДДС е добра антикризисна мярка, не бива обаче да се спира дотук

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

Народното събрание прие окончателно 9 процента ДДС за ресторантьорски, кетъринг услуги, за книгите, бебешки храни, пелени и санитарни материали с приети текстове в Закона за изменение и допълнение на закона за данъка върху добавената стойност. Мярката ще е временна и ще обхваща периода от 1 юли тази година до 31 декември 2021 г. и се въвежда като антикризсна.

Според икономиста Румен Гълъбинов въвеждането на диференцирано ДДС, дори и само временно, е подходяща антикризисна мярка. България (заедно с Дания) е страната с най-малко диференциране на данъчната ставка. Във всички други страни-членки на ЕС се прилагат намалени ставки по различните категории стоки, което прави реалното облагане още по-ниско.
Румен Гълъбинов призова да не се спира до тук, а дискусията за диференцирано ДДС да продължи:

"Дискусията се отваря и за основните хранителни стоки в магазините. Практиката е много широка и много популярно е намаленото ДДС в другите европейски държави. В 2/3 от европейските страни има намалено ДДС, както за тези неща, за които го намалихме в България, така и за основните храни, лекарства, бутилирана вода. Има държави, в които намалено ДДС насърчава здравословния начин на живот от гледна точка на спорт и спортни дейности. Може да се продължи разговорът и за ДДС, което допълнително би стимулирало образованието, културата и науката. Сегашните намаления на ДДС в България са повече насочени към сферата на услугите, а не толкова към сферата на производството. Трябва да се продължи дискусията за намалено ДДС в самото произвеждане на различните продукти, например храни в суров вид, от земеделието и пр. Вдигането на прага за регистрация по ДДС е също ефективна антикризисна мярка, например от 50 хил. на 100 хил. лева. За тези под този праг да има патентен данък, който да остава в общините. По-ниско ДДС- по-малко злоупотреби. Повече патентен данък, повече приходи за общините."

Тепърва на България ѝ предстои масирано въвеждане на диференцирани ставки в ДДС. Това ще е полезно и за икономиката, и за гражданите, смята Румен Гълъбинов.

Дебатът за въвеждането на диференцирани ставки на ДДС в България не е от вчера. Според привържениците на идеята, това би довело до по-ниски цени на стоките от първа необходимост, стимулиране на потреблението и растеж на икономиката. Противниците на тази идея обаче смятат, че намаляването на този данък ще стимулира сивата икономика, ще затрудни облагането и в крайна сметка няма да се отрази позитивно нито на потребителите, нито на държавния бюджет. Против намаляването на ДДС се обяви и министърът на финансите Владислав Горанов. Ето какво каза за Радио Видин вицепремиерът Томислав Дончев:

"Според мен данъчната ни система е доказана в годините, добра и справедлива. Трябва да бъдат изягвани резки движения. Приемам, че като антикризисна мярка за ограничен период от време може да се работи с диференцирани ставки, но практиката в други държави е доказала, че дори и да имаме намалена ставка на ДДС от това обичайно не печели потребителят, цените не отиват надолу. Такава мярка може да бъде коментирана като помощ за бизнеса- за търговеца, за ресторантьора, както и редуцираната ставка на ДДС беше поискана от бранша. Тази данъчна система, с тези ставки работи повече от 20 години и в годините е доказала, че не товари гражданите и бизнеса и в същото време осигурява достатъчно средства държавата да провежда публични политики."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59