Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Младите хора започнаха да се връщат в село Гюргич (Видео)

Причина за завръщането към корените е красивата природа и спокойствието на селския живот, твърдят местните. Казват още, че селото е едно от съхранените живописни кътчета в Северозападна България, където всеки, може да се наслади на чистия планински въздух и красивата гледка. С една дума - идеални възможности за развитие на туризъм, включително и селски, стига да се намери финансиране.


За селото се знае още, че е и странно място с много легенди. Намиращият се над селото връх Бабу и останките от римска крепост там е място, на което са провеждани неясни военни операции, а иманярите нямат покой и редовно преравят околността му. Носят се легенди и за незнайни съкровища, които били скрити в пещера под върха, но чиито вход никой още не е открил...

Въпреки мистиката, в която е обгърнато това красиво кътче от Северозапада, животът тук си тече спокойно и монотонно, без излишно напрежение дори в условията на пандемия.

Оказва се, че заради заплахата от COVID- 19 и принудителната изолация, все повече млади хора търсят подслон в района. Брокери отчитат ръст на търсенето на имоти в тези малки населени мeста, където външни хора рядко идват. Млади хора от градовете пък се връщат в къщите на баби и дядовци.

"Тук имаш спокойствие - заключваш си двора и никой не може да влезе. Спокойно можеш да се изолираш. Кметът обикаля, информира и предупреждава. Тук между другото всички бяха с маски по време на извънредното положение. Хората са дисциплинирани и спазват наложените изисквания... Ние наскоро купихме в къща в Гюргич и вече почти всяка събота и неделя сме си на село. Почиваме си тук. Природа, планина, река минава, два язовира има в близост. За нас това е място за почивка. Децата през ваканциите също са тук. Просто е чисто... Тази свобода, която децата имат тук, в града не могат да я получат. Виждат също, че не всичко в живота се поднася "на тепсия". Да ги научим и малко на труд... Селската идилия също не е за пренебрегване. Животът тук е спокоен, не сме се притеснявали и за работата си. Вършехме я дистанционно. При положение, че има Интернет- няма проблем... В това село има ред - нещо, което е много важно. Традициите също се спазват - факт, който също не е за пренебрегване... Тук децата ни растат на спокойствие и сред природата... ", разказват завърнали се в селото млади хора със семействата си.

Кметският наместник на Гюргич Бойко Младенов, също е сред тези, които са се върнали в селото. Дошъл е тук от София. Впечатлен е, че все повече млади хора предпочитат живота извън големия град:

"Много от младите вече предпочитат спокойствието на селския живот. Благодарение на общинското ръководство предприехме кампания за подобряване на условията на живот и тук, на село. Усилията са насочени към разкриването на нови работни места, което е 

най-важното за задържането на хората в малките населени места. В Гюргич вече много млади хора са си купили къщи и това ме радва, защото виждам прогрес в нашия, в селския живот..."

Как приемат предизвикателствата на днешното време и какво си спомнят за миналите дни местните хора; какво биха искали да се промени в ежедневието им и с какво могат да се похвалят; какви  легенди има за връх Бабу и пещерата, наречена на Али Баба; какво се промени в селото през последните месеци и с какви местни ястия се слави този край- отговор на тези и други въпроси може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Коронакризата и пакет "Мобилност" срещу транспортния бранш

Министрите на транспорта и на външните работи на 9 държави от Европейския съюз изпратиха писмо до евродепутатите срещу настоящата версия на пакета "Мобилност". Сред подписалите се са и българските министри Екатерина Захариева и Росен Желязков. В писмото се настоява евродепутатите да разгледат внимателно пакета по време на предстоящата сесия на 8 юли..

публикувано на 08.07.20 в 11:40

За професията, която помага на другите да застанат в светлината на прожектора

В "Посоките на делника" изваждаме наяве хората, които създават имидж, но остават в сянката на институциите или на публичните личности. Днес е п рофесионалният празник на пиарите.  Отбелязва се от няколко години насам. От месец март с Решение на Министерски съвет датата 7 юли официално е обявена за професионален празник на специалистите по..

публикувано на 07.07.20 в 15:00

Какво показаха резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците

51.06 е средният брой точки на 7-класниците на Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за 2020 година, при максимален брой 100 точки. По математика тази година средният брой точки е 36.33 точки.  "Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година по български е по-висока, за сметка на постижимостта на..

публикувано на 06.07.20 в 13:05

На почивка в Северозапада- защо не?

Ситуацията с коронавируса промени плановете на цели семейства за почивка през лятната отпуска. Има ли начин да почиваме през летните месеци без да пътуваме на далеч? Красивите места са до нас и е нужно да ги преоткрием. Северозападна България крие много места, където хората могат да си изкарат приятно отпуската, без да е нужно да пътуват на..

публикувано на 02.07.20 в 16:23

Ще бъде ли въведена минимална работна заплата по отрасли

Минималната работна заплата вече ще бъде определяна по отрасли, чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година. Това стана ясно преди дни, когато бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. В момента минималната заплата се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв. "Една от най-важните точки е..

публикувано на 01.07.20 в 11:28
Акад. Богдан Петрунов

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така  коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов.  Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е..

публикувано на 30.06.20 в 15:00

"Квартали войни" преобразяват Видин

Жители на Видин сами променят местата, където живеят. Те приеха предизвикателство на Общината и неправителствената организация "Активно общество"  да участват в "Квартални войни".   Кампанията е предизвикателство пред гражданите, което да ги насърчи да са инициативни и по-ангажирани, за да изглежда по-добре мястото, където живеят...

публикувано на 29.06.20 в 13:04