Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите хора започнаха да се връщат в село Гюргич (Видео)

Причина за завръщането към корените е красивата природа и спокойствието на селския живот, твърдят местните. Казват още, че селото е едно от съхранените живописни кътчета в Северозападна България, където всеки, може да се наслади на чистия планински въздух и красивата гледка. С една дума - идеални възможности за развитие на туризъм, включително и селски, стига да се намери финансиране.


За селото се знае още, че е и странно място с много легенди. Намиращият се над селото връх Бабу и останките от римска крепост там е място, на което са провеждани неясни военни операции, а иманярите нямат покой и редовно преравят околността му. Носят се легенди и за незнайни съкровища, които били скрити в пещера под върха, но чиито вход никой още не е открил...

Въпреки мистиката, в която е обгърнато това красиво кътче от Северозапада, животът тук си тече спокойно и монотонно, без излишно напрежение дори в условията на пандемия.

Оказва се, че заради заплахата от COVID- 19 и принудителната изолация, все повече млади хора търсят подслон в района. Брокери отчитат ръст на търсенето на имоти в тези малки населени мeста, където външни хора рядко идват. Млади хора от градовете пък се връщат в къщите на баби и дядовци.

"Тук имаш спокойствие - заключваш си двора и никой не може да влезе. Спокойно можеш да се изолираш. Кметът обикаля, информира и предупреждава. Тук между другото всички бяха с маски по време на извънредното положение. Хората са дисциплинирани и спазват наложените изисквания... Ние наскоро купихме в къща в Гюргич и вече почти всяка събота и неделя сме си на село. Почиваме си тук. Природа, планина, река минава, два язовира има в близост. За нас това е място за почивка. Децата през ваканциите също са тук. Просто е чисто... Тази свобода, която децата имат тук, в града не могат да я получат. Виждат също, че не всичко в живота се поднася "на тепсия". Да ги научим и малко на труд... Селската идилия също не е за пренебрегване. Животът тук е спокоен, не сме се притеснявали и за работата си. Вършехме я дистанционно. При положение, че има Интернет- няма проблем... В това село има ред - нещо, което е много важно. Традициите също се спазват - факт, който също не е за пренебрегване... Тук децата ни растат на спокойствие и сред природата... ", разказват завърнали се в селото млади хора със семействата си.

Кметският наместник на Гюргич Бойко Младенов, също е сред тези, които са се върнали в селото. Дошъл е тук от София. Впечатлен е, че все повече млади хора предпочитат живота извън големия град:

"Много от младите вече предпочитат спокойствието на селския живот. Благодарение на общинското ръководство предприехме кампания за подобряване на условията на живот и тук, на село. Усилията са насочени към разкриването на нови работни места, което е 

най-важното за задържането на хората в малките населени места. В Гюргич вече много млади хора са си купили къщи и това ме радва, защото виждам прогрес в нашия, в селския живот..."

Как приемат предизвикателствата на днешното време и какво си спомнят за миналите дни местните хора; какво биха искали да се промени в ежедневието им и с какво могат да се похвалят; какви  легенди има за връх Бабу и пещерата, наречена на Али Баба; какво се промени в селото през последните месеци и с какви местни ястия се слави този край- отговор на тези и други въпроси може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59