Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От МВнР работят за организиране на специален 140-местен полет по маршрут София-Китай-София.

Български студенти търсят начин да се върнат от Китай

5
Снимка: БГНЕС


Заради ограничения в полетите, студентка от Видин, която учи в Шанхай, не може да се върне в България. Михаела Казашка завършва едногодишно обучение в края на юли, тогава изтичат и едногодишните визи на българските студенти. Те очакват съдействие от българското посолство- да се приберат с чартърен полет, разказва Михаела Казашка:

"В момента се намирам в Шанхай и завършвам едногодишно езиково обучение. Основният проблем е, че китайското правителство е наложило политика, която силно ограничава полетите...Това прави полетите страшно скъпи...Това е заради епидемията от КОВИД 19. ....Аз и моите колеги сме тук за 1 година и визите ни приключват. Ще изтекат в края на юни месец. Знам, че другите българи също искат да се приберат. Компаниите продължават да продават билети, но не се осъществяват полети... Постоянно търсим полети, но е много трудно да намерим... Свързахме се с посолствата, с консулите, те търсят някакво решение за нас, но в момента още нищо не е уредено. Аз живея в кампус и той ще затвори през август месец. Не мога да остана в него. ..Целта е да се съберат достатъчно  хора за чартърен полет и да се приберем."

Заради малкото билети и ограничения брой на полетите, цените до Западна Европа са от 5000 до 10 000 лева. В Шанхай българските студенти са общо 5 човека. Има и други българи в останалите части на Китай, и според Михаела Казашка в подобна ситуация са около 40 човека. 


Радио Видин изпрати писмено запитване до Външно министерство какви варианти имат българите в Китай за прибиране в България? Търси ли се вариант да пътуват с чартърен полет и може ли да се случи това до края на юли?


Получихме отговор от Министерство на външните работи, в който се казва :

"По случая с българските студенти, обучаващи се в Китай, МВнР е в контакт както със самите студенти, така и с китайските власти. Работим за връщането на студентите и едновременно с това - за облекчаване на техния престой в Китай.

В момента МВнР е в напреднал етап по организирането на специален 140-местен полет по маршрут София-Китай-София. Целта на полета е да бъде дадена възможност на български студенти да се приберат в България като се отчитат крайно ограничените възможности за пътуване от Китай до Европа и трудностите, които студентите срещат по връщането си в условията на кризата с коронавируса.

Към момента посолството ни в Пекин е съставило списък от 23 студенти, които желаят да се приберат в родината. Чартърът ще бъде отворен и за други европейски граждани, които имат желание да се завърнат в Европа. Целта е полетът да бъде осъществен възможно най-скоро, по възможност в средата на юли.


Във връзка с проблемите на студентите ни в МВнР на 26 юни се състоя среща на ниво Генерален директор с китайския посланик, а на 15 юни бе изпратена и нота до посолството на Китай с молба за своевременно намиране на начини за разрешаване на проблемите на студентите ни, включително с ограниченията им на придвижване и престой в Китай. Имаме уверението на китайската страна, че удължаването на визите на студентите ни, когато това се налага, няма да е проблем.

В същото време посолството ни в Пекин и Генералното ни консулство в Шанхай имат указания да направят постъпки пред ръководствата на университетите, в които се обучават студентите ни, за да им бъде осигурено безпрепятствено пребиваване, да им бъде оказана помощ по осигуряване на всички нужди от битов характер до намиране на възможност за тяхното отпътуване от Китай, като в същото време студентите не бъдат задължавани сами да си поемат разходите за наложителния по-продължителен престой."


Повече чуйте в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата..

публикувано на 09.07.20 в 16:15

Доброволци ремонтират киносалона в село Кошава

  Ремонт и обновяване на киносалона в селото планират във Видинското село Кошава. Организацията е на  Кметството и на читалище "Съзнание 1928" село Кошава, а и деята е на жителите на населеното място. В подкрепа за осъществяването ѝ се ще помогнат доброволци от програмата "С ръце за село", на платформата "Фабрика за идеи", която е продължение на..

публикувано на 09.07.20 в 15:30

В "Музикална зона" на 09 юли 2020 слушаме Оторино Респиги

На днешния 9 юли се навършват 141   г. от рождението на италианския композитор, музиколог и диригент Оторино Респиги. Сред най-популярните му произведения е "Римска трилогия" , състояща се от три четиричастни симфонични поеми: "Римски фонтани" , "Римски пинии" и "Римски празници" . В първата авторът великолепно пресъздава чрез звукови..

публикувано на 09.07.20 в 09:00
Работни снимки от видинския сюжет за

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за..

публикувано на 08.07.20 в 18:30
национална диплома на МОН

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно..

публикувано на 07.07.20 в 15:35
Градски плаж

По-добри условия за градския плаж "Баба Вида" искат видинчани

Началото на месец юли е, време за летен отдих и почивка на планина, море или край водни басейни. Във Видин една от алтернативните възможности за почивка е плажуването край реката или край басейна.  Активният летен сезон започна, а  градският плаж "Баба Вида" все още няма изгледи да започне да функционира нормално. Душове няма, чешмичката не работи,..

публикувано на 07.07.20 в 14:45

Започна връчването на уведомителни писма на собствениците на имоти по главен път Е-79

Указания за процедурата по отчуждаване получиха на работна среща кметове и кметски наместници на населените места, разположени по трасето на бъдещия инфраструктурен проект на територията на Община Видин и Община Грамада - селата Новоселци, Слана бара, Синаговци, Търняне, Жеглица, Ивановци, Срацимир и град Дунавци. "До края на месец юли..

публикувано на 06.07.20 в 17:21