Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От МВнР работят за организиране на специален 140-местен полет по маршрут София-Китай-София.

Български студенти търсят начин да се върнат от Китай

5
Снимка: БГНЕС


Заради ограничения в полетите, студентка от Видин, която учи в Шанхай, не може да се върне в България. Михаела Казашка завършва едногодишно обучение в края на юли, тогава изтичат и едногодишните визи на българските студенти. Те очакват съдействие от българското посолство- да се приберат с чартърен полет, разказва Михаела Казашка:

"В момента се намирам в Шанхай и завършвам едногодишно езиково обучение. Основният проблем е, че китайското правителство е наложило политика, която силно ограничава полетите...Това прави полетите страшно скъпи...Това е заради епидемията от КОВИД 19. ....Аз и моите колеги сме тук за 1 година и визите ни приключват. Ще изтекат в края на юни месец. Знам, че другите българи също искат да се приберат. Компаниите продължават да продават билети, но не се осъществяват полети... Постоянно търсим полети, но е много трудно да намерим... Свързахме се с посолствата, с консулите, те търсят някакво решение за нас, но в момента още нищо не е уредено. Аз живея в кампус и той ще затвори през август месец. Не мога да остана в него. ..Целта е да се съберат достатъчно  хора за чартърен полет и да се приберем."

Заради малкото билети и ограничения брой на полетите, цените до Западна Европа са от 5000 до 10 000 лева. В Шанхай българските студенти са общо 5 човека. Има и други българи в останалите части на Китай, и според Михаела Казашка в подобна ситуация са около 40 човека. 


Радио Видин изпрати писмено запитване до Външно министерство какви варианти имат българите в Китай за прибиране в България? Търси ли се вариант да пътуват с чартърен полет и може ли да се случи това до края на юли?


Получихме отговор от Министерство на външните работи, в който се казва :

"По случая с българските студенти, обучаващи се в Китай, МВнР е в контакт както със самите студенти, така и с китайските власти. Работим за връщането на студентите и едновременно с това - за облекчаване на техния престой в Китай.

В момента МВнР е в напреднал етап по организирането на специален 140-местен полет по маршрут София-Китай-София. Целта на полета е да бъде дадена възможност на български студенти да се приберат в България като се отчитат крайно ограничените възможности за пътуване от Китай до Европа и трудностите, които студентите срещат по връщането си в условията на кризата с коронавируса.

Към момента посолството ни в Пекин е съставило списък от 23 студенти, които желаят да се приберат в родината. Чартърът ще бъде отворен и за други европейски граждани, които имат желание да се завърнат в Европа. Целта е полетът да бъде осъществен възможно най-скоро, по възможност в средата на юли.


Във връзка с проблемите на студентите ни в МВнР на 26 юни се състоя среща на ниво Генерален директор с китайския посланик, а на 15 юни бе изпратена и нота до посолството на Китай с молба за своевременно намиране на начини за разрешаване на проблемите на студентите ни, включително с ограниченията им на придвижване и престой в Китай. Имаме уверението на китайската страна, че удължаването на визите на студентите ни, когато това се налага, няма да е проблем.

В същото време посолството ни в Пекин и Генералното ни консулство в Шанхай имат указания да направят постъпки пред ръководствата на университетите, в които се обучават студентите ни, за да им бъде осигурено безпрепятствено пребиваване, да им бъде оказана помощ по осигуряване на всички нужди от битов характер до намиране на възможност за тяхното отпътуване от Китай, като в същото време студентите не бъдат задължавани сами да си поемат разходите за наложителния по-продължителен престой."


Повече чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

"Неделник" от 14 април 2024 година

Една пролет преди десет години от ефира на Радио ВИДИН прозвуча сигнала на предаването „Неделник“. И така вече 10 години вървя ръка за ръка с вас, уважаеми слушател и приятели. Честит 10-ти рожден ден на предавенето "Неделник" и честит брой 500. Благодаря от сърце на всички мои гости /всички са ми скъпи/ в предането...

публикувано на 14.04.24 в 14:37