Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преживявания по време на изолацията показва в изложба Виолета Апостолова - Лети

Снимка: facebook/Violeta Yordanova Apostolova


Виолета Апостолова - Лети е един от българските фотографи, поканени за участие във фестивала "Фотофабрика", който се открива днес в Националната галерия - Двореца в София. Родената в Монтана фотографка и художничка ще представи свои творби в изложбата "Помни, че си смъртен", която разказва за периода на изолацията. Автопортрет и предмети, разкриващи преживяванията й в дните на социално дистанциране, е решила да покаже Лети:
 

"Получих едни ден имейл от организаторите, които попитаха как един фотограф отразява пандемията. Аз бях снимала някакви неща, но предимно вкъщи, тъй като предимно снимам портрети, близки неща, обичам да снимам хора. Всъщност участвам с автопортрет и няколко снимки на предмети. Предметите са асоциативно свързани с някакви лични преживявания. Всеки по различни начини, има различни символи. Аз съм вложила символите за себе си - символите за спомените, за мъдростта, за болката, която всеки носи, спомня си, по време на такива дълги оставяния сам. Но така или иначе моите снимки са свързани с това, което съм преживяла аз, и смятам, че  доста хора са преживели една среща със себе си, по-близка, така да се каже..."

Въпреки че остава без работа по време на изолацията, Лети казва, че този период е бил полезен за нея, тъй като й е дал много идеи, които предстои да реализира.

След "Фотофабрика" на Виолета Апостолова й предстоят още две изложби. Едната е с графики по творчески проект на Софийския университет, към който Лети е докторант. Втората изложба, която подготвя, е с колажи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47