Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Дио Био"- с мисъл за чиста храна

Снимка: biodio-bg.com"Когато насадихме ябълките, поехме моралния ангажимент да запазим екологичното равновесие в градината ни и да отгледаме плодове, изчистени от химия. Сега сме щастливи, че това се случва. Заставаме зад истинските неща!...Сертификат не се купува, а се извоюва. С качеството не би трябвало да се прави компромис, защото човек залага името си..." 
Това са думи на Павлин Пантов- той и семейството му произвеждат био ябълки и био оцет. Градините му са в монтанското село Долно Белотинци. Първото ни интервю беше преди три години и завърши с думите му: "Борим се за чиста храна, това е нашето верую". Оттам и започваме - продължава ли да е така?
"Да, разбира се, продължава...правим и друга чиста храна- хумус и течен шоколад... С ябълките- имаше измръзване, но успяхме да спасим част от реколтата... Биосертифицирани сме, продължаваме да сме чисти и това продължава да е мотото ни..."
Според Павлин Пантов, през годините отношението на държавата към биопроизводителите се е променило в негативна посока. Смята, че е време да им повярват, че произвеждат чиста храна, и да не виждат във всеки един потенциален мошеник. 
"Негласната политика е биопроизводителите да бъдат санкционирани, като не им се плати, в същото време наредбите са изготвени в ущърб на биопроизводството. Това е едно от малкото неща, които спират хората да се занимават с производство на чиста храна, другото е бюрократичната тежест на документите, които съпътстват биопроизводттвото. Държавата трябва да измисли начин да стимулира производителите на чиста храна."

Светлият лъч по време на пандемията Павлин вижда в това, че и държавата, и търговските вериги запретнаха ръкави, за да помогнат на българското производство, но смята, че едва ли всички производители ще го усетят- най-вече малките производители, които не могат да отговорят на изискванията на веригите:

"Повечето малки производители нямат шанса да постигнат тези критерии, защото са с малка продукция като обем и второ, нямат възможност да постигнат това технологично- за да постигнеш един и същ калибър като качество на някакъв продукт, трябва да имаш автоматизиран процес, това ръчно не може да го постигнеш. Един малък производител няма как да си го позволи това, но тук пътят е друг- в сдружаването...Проблемът не е във веригите, че го искат, а в малките и средни производители, които не намират правилния механизъм за тези сдружавания- има идея, програма, проекти..."
Така е направил Павлин Пантов, сдружил се е с хора, които мислят като него. Помагат си кой с каквото може... 
Колкото до грижата за дръвчетата, признава, че неустойчивото време се отразява на насажденията, ако не се взимат навременни мерки.   
Затова и влиза на два дена в градината, за да ги наблюдава. Според него, най-голямото напрежение не е при беритба, а по време на дъждовете, заради необходимостта от постоянно третиране- тогава се надпреварват с времето.... Беритбата е по-спокойна, защото не зависи от времето, а продукцията може да издържи на полето по-дълго. Среща трудности с набавянето на работна ръка, но пък смята, че самите работодатели би трябвало да променят условията и начина на плащане, за да могат младите да останат по българските полета...
"Чувал съм хора да казват, че ако малко се променят условията- и плащането, и отношението към работника, и условията на работа, биха си останали тук, защото в чужбина като се приспаднат разходите, не взимат много повече..."

За 10 години Павлин Пантов е разбрал, че не е лесно, а борбата с болести и вредители е трудна и ежедневна. Освен нея, обаче, по-трудна е борбата с държавническото неразбиране на мисията на българския био земеделец. Въпреки това, той продължава да е непоправим оптимист и да произвежда чиста храна, с пълното убеждение, че това е правилният път. 

Вижте още

"Ботаническа градина" в бившата текстилна фабрика на Враца

Всеки от нас е чувал латинската сентенция "Природата не търпи празно пространство". Всеки от нас е виждал поне една необитаема сграда, която с течение на годините се превръща в джунгла от безразборно растящите храсти и дървета.  Така се е случило и с  изоставената от над 10 години малка текстилна фабрика в центъра на град Враца, където а..

публикувано на 01.10.20 в 16:00

1 октомври - Международен ден на възрастните хора

Международният ден на възрастните хора  се отбелязва н а 1 октомври .  Възрастните хора са преобладаващо население в област Видин. По - голяма част от тях членуват в пенсионерски клубове, където са създадени условия за културна и обществена дейност.  Само във Видин пенсионерските клубове са четири, а председател на един от тях е диджея  Боби..

публикувано на 01.10.20 в 12:50

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом близки на загиналите чакат възмездие

Шест години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, при който загинаха 15 души, все още не е ясно чия е вината за смъртта им . Очаква се решение на Апелативния съд в София по жалба на близките им, след като Окръжният съд във Видин оправда чeтиримата обвинени. Заводът в Горни Лом е с нов собственик и се готви да пак да започне..

публикувано на 01.10.20 в 11:36

В "Музикална зона" на 01 октомври 2020 слушаме Владимир Хоровиц

На днешния първи октомври – Международният ден на музиката се навършват 117 г. от рождението на руско – американския виртуозен пианист Владимир Хоровиц. Наречен е още "последният велик романтик", "кралят на кралете на пианистите" и "свръхбог на пианото". Произхожда от еврейска музикална фамилия - от семейството той е най-изявеният. Има огромен..

публикувано на 01.10.20 в 08:00

Има ли бъдеще за пустите селски училища

Пожар в първите дни на новата учебна година унищожи покрива на закритото училище във видинското село Сланотрън. Инцидентът разтревожи местната общественост и отново повдигна въпроса за съдбата на селските училища, които затвориха врати през последните години .  В Сланотрън почти няма човек, който да не е учил в местното училище "Св. Св...

публикувано на 30.09.20 в 14:15

"Квартална сцена" едновременно във Видин и Белоградчик

Пътуващият фестивал за изпълнителски изкуства "Квартална сцена" ще се проведе едновременно във Видин и Белоградчик.  В продължение на четири дни, от 1 до 4 октомври, децата от двата града ще могат да видят театрални представления по актуални теми и да участват в творчески ателиета, обясни Албена Тагарева от фондация "Арт офис" , която е един..

публикувано на 30.09.20 в 13:28

Урок по история край зидовете на антична Бонония

Единадесетокласници от езиковата гимназия във Видин, с профилирано обучение по история , посетиха археологическия обект, където от две седмици работи екип, ръководен от доцент д-р Здравко Димитров. Идеята за урока на терен е на Валентина Александрова - преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ "Йордан Радичков":   "Много ми е..

публикувано на 29.09.20 в 17:15