Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Дио Био"- с мисъл за чиста храна

Снимка: biodio-bg.com"Когато насадихме ябълките, поехме моралния ангажимент да запазим екологичното равновесие в градината ни и да отгледаме плодове, изчистени от химия. Сега сме щастливи, че това се случва. Заставаме зад истинските неща!...Сертификат не се купува, а се извоюва. С качеството не би трябвало да се прави компромис, защото човек залага името си..." 
Това са думи на Павлин Пантов- той и семейството му произвеждат био ябълки и био оцет. Градините му са в монтанското село Долно Белотинци. Първото ни интервю беше преди три години и завърши с думите му: "Борим се за чиста храна, това е нашето верую". Оттам и започваме - продължава ли да е така?
"Да, разбира се, продължава...правим и друга чиста храна- хумус и течен шоколад... С ябълките- имаше измръзване, но успяхме да спасим част от реколтата... Биосертифицирани сме, продължаваме да сме чисти и това продължава да е мотото ни..."
Според Павлин Пантов, през годините отношението на държавата към биопроизводителите се е променило в негативна посока. Смята, че е време да им повярват, че произвеждат чиста храна, и да не виждат във всеки един потенциален мошеник. 
"Негласната политика е биопроизводителите да бъдат санкционирани, като не им се плати, в същото време наредбите са изготвени в ущърб на биопроизводството. Това е едно от малкото неща, които спират хората да се занимават с производство на чиста храна, другото е бюрократичната тежест на документите, които съпътстват биопроизводттвото. Държавата трябва да измисли начин да стимулира производителите на чиста храна."

Светлият лъч по време на пандемията Павлин вижда в това, че и държавата, и търговските вериги запретнаха ръкави, за да помогнат на българското производство, но смята, че едва ли всички производители ще го усетят- най-вече малките производители, които не могат да отговорят на изискванията на веригите:

"Повечето малки производители нямат шанса да постигнат тези критерии, защото са с малка продукция като обем и второ, нямат възможност да постигнат това технологично- за да постигнеш един и същ калибър като качество на някакъв продукт, трябва да имаш автоматизиран процес, това ръчно не може да го постигнеш. Един малък производител няма как да си го позволи това, но тук пътят е друг- в сдружаването...Проблемът не е във веригите, че го искат, а в малките и средни производители, които не намират правилния механизъм за тези сдружавания- има идея, програма, проекти..."
Така е направил Павлин Пантов, сдружил се е с хора, които мислят като него. Помагат си кой с каквото може... 
Колкото до грижата за дръвчетата, признава, че неустойчивото време се отразява на насажденията, ако не се взимат навременни мерки.   
Затова и влиза на два дена в градината, за да ги наблюдава. Според него, най-голямото напрежение не е при беритба, а по време на дъждовете, заради необходимостта от постоянно третиране- тогава се надпреварват с времето.... Беритбата е по-спокойна, защото не зависи от времето, а продукцията може да издържи на полето по-дълго. Среща трудности с набавянето на работна ръка, но пък смята, че самите работодатели би трябвало да променят условията и начина на плащане, за да могат младите да останат по българските полета...
"Чувал съм хора да казват, че ако малко се променят условията- и плащането, и отношението към работника, и условията на работа, биха си останали тук, защото в чужбина като се приспаднат разходите, не взимат много повече..."

За 10 години Павлин Пантов е разбрал, че не е лесно, а борбата с болести и вредители е трудна и ежедневна. Освен нея, обаче, по-трудна е борбата с държавническото неразбиране на мисията на българския био земеделец. Въпреки това, той продължава да е непоправим оптимист и да произвежда чиста храна, с пълното убеждение, че това е правилният път. 

Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05