Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кинопанорама "Ехо от Банско филм фест" гостува в Мездра



Кинопанорама на планинарското, приключенско и екстремно кино "Ехо от Банско филм фест" гостува на Археологически комплекс "Калето" Мездра за четвърти път. Поводът е VІІ-та годишнина от откриването на комплекса. Посетителите ще могат да гледат специална селекция на най-доброто от международния кинофестивал на планинарското и приключенско кино в Банско. 

Програмата започва от днес 02.07 и всеки ден, до 04.07 включително, в 21 ч. ще бъдат излъчвани между 2 и 5 филма от Франция, Великобритания, Канада, Испания, Германия и Италия, каза Александра Петрова от екипа на международния кинофестивал на планинарското кино "Банско филм фест":


"Това ще бъдат дни на приключенското и екстремно кино в град Мездра. Прожекциите са напълно безплатни за всички. 9 филма ще бъдат излъчени. Освен среща с високите планини, ще пътуваме до Патагония, Аляска, Алпите. Филмите са носители на международни награди. Заповядайте под звездното небе, тези филми няма къде да бъдат гледани. Ще бъдат със субтитри на български език. Включили сме абсолютно всички "аут дор" активности, летене, каякинг, парапланеризъм. Ще бъдат представени и филми за културата на определени общности."

Археологически комплекс "Калето" разполага с подходяща техника за реализиране на кинопанорамата. За гостите на разположение ще има 84 места на открито, каза Нели Иванова, ръководител на комплекса:


"С техниката, която имаме по проекта "Добре дошли в средновековието" имаме възможност да реализираме събитието. Община Мездра обезпечава абсолютно всичко, в организацията се включва активно отдел "Култура, спорт и туризъм" общината. Разполагаме със сцена с 84 седящи места."


Освен прожекциите през последния ден- 4 юли,  от 10,30 ч на сцената на Амфитеатъра ще започне и тържественото откриване на празника по повод годишнината на комплекса. Повече за събитията може да бъдат открити на интернет страницата на община Мездра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10