Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

3
национална диплома на МОН
Снимка: архив


73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование, за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

Ученикът от Професионалната гимназия с преподаване на чужди езици "Петър Богдан" в Монтана Дончо Дончев
е номиниран за "Национална диплома" на Министерство на образованието и науката от област Монтана,  от област Видин за същата награда е номинирана  Ива Младенова от ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин, от област Враца РУО - Враца номинира Зорница Христова, ученичка в ППМГ "Акад Иван Ценов".


Дончо Дончев
има отлични оценки на двете задължителни матури, доволен е от отличното си представяне, което е  резултат от последователна и усилена подготовка през изминалите пет години, най-много се интересува от история, литература и математика, предпочитания има към езиците: 

"Полагал съм доста усилия, за да се развия, за да разгърна своя потенциал, мисля, че успях и матурите са доста обективни с оглед на това как си се трудил през изминалите години, така че - труд, постоянство и всеотдайност... Избрах руски език за втора матура, тъй като имах желанието да напредна в руския, след като вече съм придобил немска езикова диплома и сертификат по английски... Планирам да уча "Международни отношения" в Германия, в Дрезден, проучих задълбочено тази специалност и смятам, че дисциплините, на които се набляга в нея, са изключително подходящи за мен... Голямо внимание се обръща на икономиката, правото и политиката... Срокът за кандидатстване е удължен, в Германия не се изисква полагане на изпити...Таксите са напълно поносими..."
 
Регионално управление на образованието в Монтана награди Дончо Дончев с почетна грамота.


С две пълни шестици от матурите завършва Ива Младенова средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин. За отличен успех и принос към училищния живот тя е предложена за национална диплома, връчвана всяка година от Министерството на образованието и науката. Ива Младенова


"Не очаквах, че ще получа на матурите две пълни шестици... това е резултат на много четене, много решаване на тестове, по време на карантината реших, че трябва да използвам това време ползотворно... По време на изпита не бях притеснена и дадох най-доброто от себе си... Хареса ми темата на трети модул и писах много по темата "Човекът и съмнението", написах, че единственото сигурно нещо в човешкия живот е несигурността и че не трябва  да позволяваме съмнението да ни спира в мечтите ни... Втората ми матура е по биология, биологията ми е любим предмет още в 9 клас... Решила съм да уча "Биомедицина" в Англия и вече съм приета, кандидатства се с диплома, моята диплома е 6,00... Биомедицината... се занимава с разработване на ваксини, лекарства и мисля, че ситуацията показа, че светът има нужда от хора, които да се занимават с това, искам да съм полезна на хората и на света"
 

Третият номиниран от Северозапада за престижната награда е Зорница Христова от ППМГ "Акад Иван Ценов" Враца:


"Темата за есе ме затрудни, мога да използвам матурата си по математика, за да кандидатствам в Софийския Университет, но понеже се явих и на изпит, за мен няма значение коя оценка ще използвам. Ще уча "Приложна математика"... Според мен материалът, на който ни изпитват на матурите, не би трябвало да изисква голяма и усилена  подготовка, но е необходимо да се положи много старание, за да се вникне в основата, а не да се наизустяват формули... Моята мечта е да се развивам в академичната  сфера ..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Сух и горещ юли, наблегнете на поливките

Слънчев и горещ е юли, през следващите дни според синоптиците максималните температури ще се движат между 34 и 39 градуса. К ак високите температури ще се отразят на растенията- агропрогнозата е от Леночка Ангелова , началник на метеорологичната станция в Монтана: "През повечето дни от второто и третото десетдневие на юли се очаква относително..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10