Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

3
национална диплома на МОН
Снимка: архив


73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование, за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

Ученикът от Професионалната гимназия с преподаване на чужди езици "Петър Богдан" в Монтана Дончо Дончев
е номиниран за "Национална диплома" на Министерство на образованието и науката от област Монтана,  от област Видин за същата награда е номинирана  Ива Младенова от ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин, от област Враца РУО - Враца номинира Зорница Христова, ученичка в ППМГ "Акад Иван Ценов".


Дончо Дончев
има отлични оценки на двете задължителни матури, доволен е от отличното си представяне, което е  резултат от последователна и усилена подготовка през изминалите пет години, най-много се интересува от история, литература и математика, предпочитания има към езиците: 

"Полагал съм доста усилия, за да се развия, за да разгърна своя потенциал, мисля, че успях и матурите са доста обективни с оглед на това как си се трудил през изминалите години, така че - труд, постоянство и всеотдайност... Избрах руски език за втора матура, тъй като имах желанието да напредна в руския, след като вече съм придобил немска езикова диплома и сертификат по английски... Планирам да уча "Международни отношения" в Германия, в Дрезден, проучих задълбочено тази специалност и смятам, че дисциплините, на които се набляга в нея, са изключително подходящи за мен... Голямо внимание се обръща на икономиката, правото и политиката... Срокът за кандидатстване е удължен, в Германия не се изисква полагане на изпити...Таксите са напълно поносими..."
 
Регионално управление на образованието в Монтана награди Дончо Дончев с почетна грамота.


С две пълни шестици от матурите завършва Ива Младенова средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин. За отличен успех и принос към училищния живот тя е предложена за национална диплома, връчвана всяка година от Министерството на образованието и науката. Ива Младенова


"Не очаквах, че ще получа на матурите две пълни шестици... това е резултат на много четене, много решаване на тестове, по време на карантината реших, че трябва да използвам това време ползотворно... По време на изпита не бях притеснена и дадох най-доброто от себе си... Хареса ми темата на трети модул и писах много по темата "Човекът и съмнението", написах, че единственото сигурно нещо в човешкия живот е несигурността и че не трябва  да позволяваме съмнението да ни спира в мечтите ни... Втората ми матура е по биология, биологията ми е любим предмет още в 9 клас... Решила съм да уча "Биомедицина" в Англия и вече съм приета, кандидатства се с диплома, моята диплома е 6,00... Биомедицината... се занимава с разработване на ваксини, лекарства и мисля, че ситуацията показа, че светът има нужда от хора, които да се занимават с това, искам да съм полезна на хората и на света"
 

Третият номиниран от Северозапада за престижната награда е Зорница Христова от ППМГ "Акад Иван Ценов" Враца:


"Темата за есе ме затрудни, мога да използвам матурата си по математика, за да кандидатствам в Софийския Университет, но понеже се явих и на изпит, за мен няма значение коя оценка ще използвам. Ще уча "Приложна математика"... Според мен материалът, на който ни изпитват на матурите, не би трябвало да изисква голяма и усилена  подготовка, но е необходимо да се положи много старание, за да се вникне в основата, а не да се наизустяват формули... Моята мечта е да се развивам в академичната  сфера ..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неустено започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване, ако..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12