Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

3
национална диплома на МОН
Снимка: архив


73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование, за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

Ученикът от Професионалната гимназия с преподаване на чужди езици "Петър Богдан" в Монтана Дончо Дончев
е номиниран за "Национална диплома" на Министерство на образованието и науката от област Монтана,  от област Видин за същата награда е номинирана  Ива Младенова от ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин, от област Враца РУО - Враца номинира Зорница Христова, ученичка в ППМГ "Акад Иван Ценов".


Дончо Дончев
има отлични оценки на двете задължителни матури, доволен е от отличното си представяне, което е  резултат от последователна и усилена подготовка през изминалите пет години, най-много се интересува от история, литература и математика, предпочитания има към езиците: 

"Полагал съм доста усилия, за да се развия, за да разгърна своя потенциал, мисля, че успях и матурите са доста обективни с оглед на това как си се трудил през изминалите години, така че - труд, постоянство и всеотдайност... Избрах руски език за втора матура, тъй като имах желанието да напредна в руския, след като вече съм придобил немска езикова диплома и сертификат по английски... Планирам да уча "Международни отношения" в Германия, в Дрезден, проучих задълбочено тази специалност и смятам, че дисциплините, на които се набляга в нея, са изключително подходящи за мен... Голямо внимание се обръща на икономиката, правото и политиката... Срокът за кандидатстване е удължен, в Германия не се изисква полагане на изпити...Таксите са напълно поносими..."
 
Регионално управление на образованието в Монтана награди Дончо Дончев с почетна грамота.


С две пълни шестици от матурите завършва Ива Младенова средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин. За отличен успех и принос към училищния живот тя е предложена за национална диплома, връчвана всяка година от Министерството на образованието и науката. Ива Младенова


"Не очаквах, че ще получа на матурите две пълни шестици... това е резултат на много четене, много решаване на тестове, по време на карантината реших, че трябва да използвам това време ползотворно... По време на изпита не бях притеснена и дадох най-доброто от себе си... Хареса ми темата на трети модул и писах много по темата "Човекът и съмнението", написах, че единственото сигурно нещо в човешкия живот е несигурността и че не трябва  да позволяваме съмнението да ни спира в мечтите ни... Втората ми матура е по биология, биологията ми е любим предмет още в 9 клас... Решила съм да уча "Биомедицина" в Англия и вече съм приета, кандидатства се с диплома, моята диплома е 6,00... Биомедицината... се занимава с разработване на ваксини, лекарства и мисля, че ситуацията показа, че светът има нужда от хора, които да се занимават с това, искам да съм полезна на хората и на света"
 

Третият номиниран от Северозапада за престижната награда е Зорница Христова от ППМГ "Акад Иван Ценов" Враца:


"Темата за есе ме затрудни, мога да използвам матурата си по математика, за да кандидатствам в Софийския Университет, но понеже се явих и на изпит, за мен няма значение коя оценка ще използвам. Ще уча "Приложна математика"... Според мен материалът, на който ни изпитват на матурите, не би трябвало да изисква голяма и усилена  подготовка, но е необходимо да се положи много старание, за да се вникне в основата, а не да се наизустяват формули... Моята мечта е да се развивам в академичната  сфера ..."


Галерия

Вижте още

Мироносици в нашето съвремие

Третата неделя след Пасха - на светите Мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "През Първата световна война, когато мъжете бяха на война, жените се бяха..

публикувано на 16.05.21 в 08:00

Ново поколение център "Европа директно" е открит във Видин

Информационен център от ново поколение към мрежата "Европа директно" е открит във Видин. На събитието присъства ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев. При откриването той изтъкна, че ц ентърът във Видин, както и останалите в страната е пряката връзка на регионите с Европейския парламент и Бюрото в България:..

публикувано на 14.05.21 в 17:00

76 абитуриенти изпрати математическата гимназия във Видин

С емоционална церемония ППМГ "Екзарх Антим I" Видин изпрати Випуск 2021 или така наречения, заради пандемията, випуск COVID-19. С редното си образование в  елитното училище завършват 76 ученици от три паралелки. В училищния двор, където се проведе изпращането имаше емоции и сълзи, радост и тъга. По традиция първо бе издигнат националния флаг под..

публикувано на 14.05.21 в 14:10

Кръговата икономика- инструмент за бързо възстановяване

Ефективното управление на ресурсите, намаляването на потреблението и отпадъците, важната роля на местните власти в прехода към кръгова икономика и промяната на обществената нагласа в сферата – около тези аспекти се обединиха участниците в дискусията „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“ , организиран от Бюрото на Европейския..

публикувано на 14.05.21 в 10:45

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31