Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 юли 2020 година

Снимка: Община Видин

Посланикът на Израел у нас н.пр.Йорам Елрон посети днес Видин. Той се срещна с кмета Цветан Ценкав, след което  направи дарение за Детската млечна кухня в града. В програмата му бяха включени също поднасяне на цветя пред Паметника на благодарността и посещение на изложба, посветена на митрополит Неофит в държавия архив. Заради заслугата си за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, Организацията на евреите у нас предложи на Видинския митрополит Неофит да бъде присъдено званието "Праведник на света“.

Нов случай на коронавирус е потвърден във Враца, няма установени за Видин и Монтана. Продължава тенденцията на увеличаване на броя на заразените с Сovid-19 у нас. За изминалото денонощие новите случаи достигнаха 188, показват данните на Единния информационен портал.

Натовареният трафик през прохода Петрохан
е предпоставка за пътни инциденти, сигнализираха шофьори. Заради строежа на магистралата София- Видин в отсечката  Мездра - Ботевград, движението от и към Видин се извършва по алтернативни маршрути. Строителните дейности в отсечката Мездра- Ботевград ще са до ноември.

От днес започна планиран ремонт на уличната мрежа в ж.к. 2 в Козлодуй. Ремонтните дейности ще продължат 30 дни и ще се извършват поетапно, улица по улица, съобщават от местната управа. От утре до 11 юли, включително, поради извършване на ремонтни дейности за отстраняване на пропадналa пътна настилка при магазин "Корона", ще бъде въведена временна организация на движението на автомобили по ул. "Васил Коларов".

Подобряват условията на живот в ломските села Трайково и Ковачица,
които спечелиха финансиране от по 10 000 лв. Средствата са от Националната кампания "Чиста околна среда - 2020 г."

Програмата за празника на курорта, минералната вода и Балкана
бе темата на Консултативния съвет по туризъм, проведен днес във Вършец. До дни, съобразно критериите за безопасност, възможностите за финансиране и организация, ще бъде взето окончателно решение какво ще включва програмата.

Община Кула проведе обществено обсъждане на отчета за изпълнение на бюджета за 2019 година. Поканата бе публикувана на сайта на Община Кула, в социалните мрежи и на информационните табла в града.

До края на месеца 50 тона незаконно складирани тонер касети
на площадка във Враца ще бъдат извозени. Най-вероятно суровината ще потегли към Гърция, съобщи директорът на регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите инж. Николай Йорданов.

Открита приемна ще има утре Областният информационен център във Видин. Тя ще е от 10.30 часа в центъра на града пред клон на банка на улица "Търговска". В продължение на час и половина ще могат да се задават въпроси за актуалните и предстоящи възможности за финансиране от Оперативните програми, Програмата за развитие на селските райони, както и за други източници за подкрепа от ЕС. Ще бъдат раздавани също информационни материали.

Ректорът на Русенския университет, който е с филиал и във Видин- професор Христо Белоев, е избран за заместник- председател на Съвета на ректорите в България. Начело на съвета е ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. На поста си на заместник проф. Белоев е за втори път, уточняват от Русенския университет "Ангел Кънчев“.

Масово изкачване на връх Ком организира за пета поредна година Община Берковица. Поводът е 170 години от рождението на Иван Вазов. Събитието, организирано в чест на писателя, ще се проведе на 11 юли (събота). По време на събитието ще има и програма, в която ще има включен рецитал на произведения на Вазов.

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца организира всяка сряда и четвъртък занимания
на открито през лятото.  Те са в парка зад паметника на  Ботев, а началото е от 10 часа. Инициативите са насочени към децата и тийнейджърите, каза Милена Николова от регионалната библиотека.
 
Трима зрелостници от Северозапада са предложени от Регионалните Управления по Образование за почетното отличие на МОН „Национална диплома“. Това са Дончо Дончев, ученик от Професионалната гимназия с преподаване на чужди езици "Петър Богдан" в Монтана, а Ива Младенова от ГПЧЕ "Йордан Радичков" - Видин и Зорница Христова, ученичка в ППМГ "Акад Иван Ценов" - Враца.

Намаление на криминалните престъпления в област Враца през месец юни, в сравнение със същия период за миналата години отчитат от ОД на МВР. Общият брой на регистрираните криминални престъпления е 157, спрямо 175 за същия период на предходната година

Мъж от Монтана на съд за побой на майка си. По досъдебното производство е била извършена медицинска експертиза на пострадалата, като вещото лице е дало заключение за установено телесно нараняване - изкълчване на лява раменна става. Предстои наказателното производство срещу обвиняемия П.Я. да продължи в съда.

В къща музей "Иван Вазов“ - Берковица е открита документална изложба, в която са представени факти от живота на Иван Вазов, живял и творил в Берковица. Посетителите могат да видят акценти от произведенията му, снимки и документи.

Станислав Трифонов - Насимо завърши свой проект и във Враца
. На стената на едноименно врачанско училище е изписан образът на Васил Левски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29