Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 юли 2020 година

градски плаж Баба Вида
Снимка: радио Видин

Започна почистване на градския плаж във Видин "Баба Вида". Монтирани са душове, сложени са кофи за отпадъци, работи и чешмата. 


Приключи връчването на уведомителни писма за отчуждаването на имоти, заради модернизацията на пътя Видин - Ботевград, съобщават от община Видин. Лично са уведомени 90% от собствениците на земи, попадащи в обхвата на строително-ремонтните дейности по главен път Е-79, като останалите 10 % не са открити на посочените адреси и се намират извън пределите на региона или страната. 


Момиче на 19 години от село Хърлец и мъже на 29 и 28 години от Мездра и Козлодуй са трите нови случаи на заразени с коронавирус жители на област Враца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. 


Млад мъж, с адресна регистрация в Монтана, но живеещ в Пловдив е с кронавирус, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. В информационния бюлетин за деня в областта са посочени два случая. Другият е на шивачка от Лом, за който съобщихме още вчера. Общо 33-ма са болните от коронавирус в област Монтана към 10 юли. 


На заседание на Областния временен кризисен щаб във Видин бе взето решение за сформиране на съвместни екипи от служители на Инспекцията по труда, Областната дирекция по безопасност на храните, Регионалната здравна инспекция и Областна дирекция на МВР, които да осъществяват строг контрол и проверки за спазване на  мерките, описани в заповедта. Към момента на територията на областта активните случаи на Covid-19 са 2, като лицата са на домашно лечение. 77  проби на лица от област Видин са изпратени за изследване за периода 1-8 юли. Резултатите са отрицателни.


2 000 000 лева са отпуснати на филиала на Русенския университет във Видин за модернизиране и обновяване на сградата, в която се провеждат учебните занятия.


22-а проекта, на обща стойност над 90 000 лева, кандидатстват за финансиране по утвърдената от Общински съвет Мездра програма "Малки местни инициативи". 


Глоби за над 14 000 лева наложи екоинспекцията в Монтана през юни. Те  са за увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми, както и за неспазване на емисионните норми.


Солистки от Фолклорна формация "Огоста", с художествен ръководител Цветан Цветанов, спечелиха отличия от 12-ото издание на конкурса "Напеви от Северозапада". Дарованията с вокален педагог Петя Илиева се наредиха на челните позиции. На първите места се класираха Мария Николчова в първа възрастова група  и Петя Николчова във втора възрастова група.  На Стефани Георгиева бе присъдено трето място в съответната за нея втора  възрастова група,  а поощрителната награда отиде при Зорница Пламенова от втора възрастова група.


Летен еко лагер "Врачански Балкан" организира фондация "ПлаМнина". Летният лагер е планинарско приключение за ученици, в който се предвиждат различни обучения,  работилници и игри - казва изпълнителният директор на фондацията  Елена Татарова.


Деца от видинското село Неговановци ще отбележат края на учебната година и официално ще дадат начало на лятната ваканция с "Мини бал".Проявата се организира за трета поредна година от местното читалище "Светлина - 1928".


Дамското трио "Елеганс" ще изнесе концерт тази вечер в Крайдунавския парк на Видин. Събитието е част от програмата на "Музикални вечери 2020", организирани от Васко Громков. 

Започна Държавния личен и отборен шампионат по шосейно колоездене за юноши и девойки, чийто домакин е Област Враца.  В първенството участват 44 деца на възраст от 15 до 17 години от клубовете по шосейно колоездене в страната. За двата дни на събитието, колоездачите ще изминат 62- километрово трасе в общините Криводол, Мизия и Хайредин. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 10 май 2024 година

Ученици от начален етап на образование в Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин участваха в пролетен карнавал . Инициативата е по случай патронния празник на учебното заведение и 142 години от създаването му.  От полунощ официално започна предизборната кампания за предстоящите на 9 юни избори за членове на Европейския парламент и за..

публикувано на 10.05.24 в 18:00

Нов модел за социални услуги за деца представиха във Видин

Нова високоспециализирана социална услуга за деца, жертви на престъпления и деца в конфликт със закона, беше представена на кръгла в маса в Комплекса за социални услуги за деца и семейства във Види н.   " Зона ЗаКрила плюс"  е модел на сдружение  "Институт за социални дейности и практики" , който надгражда съществуващите центрове за..

публикувано на 10.05.24 в 17:28

Благотворителен концерт помага на Гери от Враца

На 17 май сцената на Драматично-кукления театър във Враца ще бъде домакин на благотворителен концерт в помощ на Гергана Петрова , която се бори с последствията от тежкото заболяване Остеосарком. Концертът е с участието на Алесандра Франческони, Александър Симеонов, Гергана Стоянова, Калоян Николов, Мартин Събков, Никола Янакиев,..

публикувано на 10.05.24 в 17:05

Опазват прилепите с европейски средства

Управляващият орган на програма „Околна среда“ обяви процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за опазване на популацията от прилепи в 20 пещери у нас. Сред тях от Северозапада са  "Магурата" край Белоградчик, "Венеца" до село Орешец, "Леденика" край Враца и местността Божите мостове до село Лиляче.  Общият размер на безвъзмездна..

публикувано на 10.05.24 в 16:15

Започва Седмица на отворените врати във видинската библиотека

Седмица на отворените врати ще се проведе от 13-и до 18 май в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . По този начин културната институция ще отбележи Националната библиотечна седмица, каза директорът Десислава Иванова .  "Тази година седмицата е под наслов "Библиотеките - по-нужни от всякога" и призовава хората да се доверят..

публикувано на 10.05.24 в 16:09

"Медицински надзор" установи пропуски и несъответствия по случая със 104-годишната пациентка във видинската болница

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) приключи своята проверка по самосезиране от излъчен телевизионен репортаж, съдържащ твърдения за 104-годишна жена, връзвана за крайниците , докато е била на лечение в МБАЛ „Света Петка” АД, гр. Видин . В репортажа са изразени съмнения от близките на жената за регулярно предоставяне на необходимите..

публикувано на 10.05.24 в 15:45

Държавният архив във Видин отбеляза годишнина с изложба

Държавният архив във Видин отбеляза 64 години от създаването си. Той е създаден след административно-териториалната реформа през 1959 година и започва дейност през 1960 г., обясни Светлана Кръстева , началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "На датата 10 май 1960 г. е назначен първият служител, единствен към момента и ръководител на..

публикувано на 10.05.24 в 15:43