Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весело и забавно лято с читалището

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Много деца прекарват лятната си ваканция на село, а там общественият живот и развлеченията се организират основно от читалищата. 
С много и разнообразни прояви на открито забавляват и учат децата през ваканцията в  читалище "Светлина-1928" във видинското село Неговановци. Наскоро там проведоха "Мини бал", а сега подготвят и беседа за вредата от цигарите, алкохола и дрогата, разказва секретарят на читалището Мариана Димитрова:


"Ние правим много неща за децата и на тях им е добре  в читалището... Реших да разнообразя малко програмата и поканих психолозите от Общински съвет по наркотични вещества- Видин... Ще им направим и беседа с психолозите от  Общински съвет по наркотични вещества- Видин. Нека да разберат за "лошите неща"... Имаме иначе клубове по интереси... Децата не идват само заради танците и в библиотеката. Те идват в читалището да си поговорят."


От читалището са подготвили за децата  и пикник край река Дунав, където ще четат книги и ще се учат на тънкостите на риболова. Интересни занимания за децата в село Софрониево през лятото са приготвили и от местното читалище "Пробуда". Заниманията са под наслов "Здравей отново наше лято". Сега се набляга на литературни четения, посветени на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов, като се провеждат на различни места в селото, обяснява секретарят на читалището Офелия Спасова:


"Лятото е време да се радват децата. Да си играят. Да скитат до тъмно... Правим четения по повод годишнината на Иван Вазов. Сега пак ще правим защото на децата им хареса. Ще направим и подобно четене, и за Левски... Ще им организираме и разходки с колелета до старата ни църква "Св. Никола" и местността "Въртопа". Децата ще присъстват само с декларация от родителите, че са съгласни. Местността "Въртопа" е част от историята на нашето село и от там минава похода "Козлодуй - Околчица"... Не можем да правим дългосрочни планове, но се справяме..."

Росенка и Андрея - две от децата, които посещават читалището, не крият, че обичат да ходят в читалището:

"Тук има и други деца и е  весело. Не са само от селото, а са дошли за лятото от други места. Хареса ми четенето за Вазов... Аз идвам с брат ми. Тук всички се забавляваме. Намираме нови приятели..." 
.

В най-голямото село в Северозападна България Селановци също са намерили начини да забавляват и учат децата през лятната ваканция.


"В прекрасния парк пред читалището провеждаме нашите занимания. Правим упражнения. Играем забавни щафетни игри. Събират се деца не само от селото, а дошли и от други места за ваканцията... Рисуваме също. Правим маски... От години имаме тези дейности, но сега е по- трудничко... Идеята е да не стоят децата затворени и пред компютрите. Нека да са на въздух и да контактуват...", каза Калинка Благоева - секретар на читалище "Самообразование" в селото.

В читалище "Св. Паисий Хилендарски" в село Иново са разредила репетициите на детската танцова група, но децата могат да взимат книги от библиотеката, коментира секретарят на читалището Анелия Младенова:

"Плановете коренно ни се промениха в тази ситуация. Не можахме да организираме доста неща през месеците на извънредно положение... Децата идват и репетират, но само два пъти в седмицата... Идват за книги от задължителната литература... Събираме пари за сцена. Едно момиче от селото Зорница Кристиянова рисува по стените на библиотеката. Става много красиво и е обещала да изрисува и сцената... Дано нещата се нормализират, за да си проведем празниците..."

В община Мездра всички читалища са отворили врати за децата, разказва сътрудникът ни Петко Котларски:


"Всички 21 читалища в община Мездра започнаха традиционните летни занимания с деца през месеците юли и август. Във връзка със създалата се ситуация, тази година те са по-различни, но всички успяват, спазвайки правилата, да работят с малчуганите. В Типченица, например, няма график - децата сами решават кога да се съберат и с какво да се занимават - четене, гледане на филми, изработване на предмети, различни игри, излети и запознаване с природата, и други интересни неща. В Боденец, Царевец и Долна Кремена сбирките се осъществяват всяка сряда. И там заниманията са подобни, като са включени и изучаване историята на родното село и народни танци. В Моравица са предвидени  още изработване на предмети от пластмасови бутилки, хартия и дърво, кулинарни занимания и гостувания в други библиотеки в читалища от общината. В Ребърково пък е изготвена седмична програма, с ежедневни занимания от 9:30 до 12:00 часа, като освен традиционните занимания се провеждат и репетиции на Детската студия към читалището. От години  мездренските читалища са с отворени врати през лятната ваканция и са се превърнали в притегателен център и любимо място на децата, включително и на тези, дошли при баба и дядо от големите градове."
Чуйте всичко по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00