Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весело и забавно лято с читалището

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Много деца прекарват лятната си ваканция на село, а там общественият живот и развлеченията се организират основно от читалищата. 
С много и разнообразни прояви на открито забавляват и учат децата през ваканцията в  читалище "Светлина-1928" във видинското село Неговановци. Наскоро там проведоха "Мини бал", а сега подготвят и беседа за вредата от цигарите, алкохола и дрогата, разказва секретарят на читалището Мариана Димитрова:


"Ние правим много неща за децата и на тях им е добре  в читалището... Реших да разнообразя малко програмата и поканих психолозите от Общински съвет по наркотични вещества- Видин... Ще им направим и беседа с психолозите от  Общински съвет по наркотични вещества- Видин. Нека да разберат за "лошите неща"... Имаме иначе клубове по интереси... Децата не идват само заради танците и в библиотеката. Те идват в читалището да си поговорят."


От читалището са подготвили за децата  и пикник край река Дунав, където ще четат книги и ще се учат на тънкостите на риболова. Интересни занимания за децата в село Софрониево през лятото са приготвили и от местното читалище "Пробуда". Заниманията са под наслов "Здравей отново наше лято". Сега се набляга на литературни четения, посветени на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов, като се провеждат на различни места в селото, обяснява секретарят на читалището Офелия Спасова:


"Лятото е време да се радват децата. Да си играят. Да скитат до тъмно... Правим четения по повод годишнината на Иван Вазов. Сега пак ще правим защото на децата им хареса. Ще направим и подобно четене, и за Левски... Ще им организираме и разходки с колелета до старата ни църква "Св. Никола" и местността "Въртопа". Децата ще присъстват само с декларация от родителите, че са съгласни. Местността "Въртопа" е част от историята на нашето село и от там минава похода "Козлодуй - Околчица"... Не можем да правим дългосрочни планове, но се справяме..."

Росенка и Андрея - две от децата, които посещават читалището, не крият, че обичат да ходят в читалището:

"Тук има и други деца и е  весело. Не са само от селото, а са дошли за лятото от други места. Хареса ми четенето за Вазов... Аз идвам с брат ми. Тук всички се забавляваме. Намираме нови приятели..." 
.

В най-голямото село в Северозападна България Селановци също са намерили начини да забавляват и учат децата през лятната ваканция.


"В прекрасния парк пред читалището провеждаме нашите занимания. Правим упражнения. Играем забавни щафетни игри. Събират се деца не само от селото, а дошли и от други места за ваканцията... Рисуваме също. Правим маски... От години имаме тези дейности, но сега е по- трудничко... Идеята е да не стоят децата затворени и пред компютрите. Нека да са на въздух и да контактуват...", каза Калинка Благоева - секретар на читалище "Самообразование" в селото.

В читалище "Св. Паисий Хилендарски" в село Иново са разредила репетициите на детската танцова група, но децата могат да взимат книги от библиотеката, коментира секретарят на читалището Анелия Младенова:

"Плановете коренно ни се промениха в тази ситуация. Не можахме да организираме доста неща през месеците на извънредно положение... Децата идват и репетират, но само два пъти в седмицата... Идват за книги от задължителната литература... Събираме пари за сцена. Едно момиче от селото Зорница Кристиянова рисува по стените на библиотеката. Става много красиво и е обещала да изрисува и сцената... Дано нещата се нормализират, за да си проведем празниците..."

В община Мездра всички читалища са отворили врати за децата, разказва сътрудникът ни Петко Котларски:


"Всички 21 читалища в община Мездра започнаха традиционните летни занимания с деца през месеците юли и август. Във връзка със създалата се ситуация, тази година те са по-различни, но всички успяват, спазвайки правилата, да работят с малчуганите. В Типченица, например, няма график - децата сами решават кога да се съберат и с какво да се занимават - четене, гледане на филми, изработване на предмети, различни игри, излети и запознаване с природата, и други интересни неща. В Боденец, Царевец и Долна Кремена сбирките се осъществяват всяка сряда. И там заниманията са подобни, като са включени и изучаване историята на родното село и народни танци. В Моравица са предвидени  още изработване на предмети от пластмасови бутилки, хартия и дърво, кулинарни занимания и гостувания в други библиотеки в читалища от общината. В Ребърково пък е изготвена седмична програма, с ежедневни занимания от 9:30 до 12:00 часа, като освен традиционните занимания се провеждат и репетиции на Детската студия към читалището. От години  мездренските читалища са с отворени врати през лятната ваканция и са се превърнали в притегателен център и любимо място на децата, включително и на тези, дошли при баба и дядо от големите градове."
Чуйте всичко по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00