Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се справи ли икономиката ни с политическите катаклизми и коронакризата

Снимка: Архив

Пандемията, причинена от коронавируса нанесе огромно сътресение върху европейската и световната икономики. Редица държави от ЕС вече приеха или тепърва са в процес на приемане на бюджетни мерки и мерки в областта на ликвидността и политиката с цел повишаване на капацитета на здравните си системи и оказване на помощ на онези граждани и сектори, които са особено засегнати. У нас, обаче сякаш нещата все още не се взимат насериозно. Политически анализатори от сутрин до вечер броят дните на протести срещу правителството и колко души са участвали в тях до момента. Ще се пропука ли допълнително българската икономика в извънредните условия, при които живеем? България може да остане в зоната на  валутно-курсовия механизъм ERM II дори 10 години и да повтори сценария на Литва и Латвия заради все още неосъществени икономически и съдебни реформи. Това прогнозира в интервю за БНР Ясен Георгиев от Института за икономическа политика. Има минимален период за престой в т.нар. "чакалня на еврозоната", който е 2 години, но няма указана горна граница колко време една държава може да пребивава в това преддверие. Трудно ще бъде тази още година да има добри новини в сферата на икономиката. Очакваме спад на брутния вътрешен продукт около 7%. Все още всички прогнози са за една V-образна криза, тоест много рязък спад през тази година и бързо възстановяване през следващата година, отбеляза Ясен Георгиев от Института за икономическа политика.

"Когато говорим за тази външна зависимост е изключително важно да следим динамиката на европейските пазари. Ако на европейско равнище ситуацията не се подобри бързо, това съвсем естествено ще удари и българската икономика и всички производствени предприятия и всички сектори, които имат много голяма експозиция към експортните пазари. Това допълнително ще се отрази на вътрешното потребление, което в момента се представя под потенциала си. Една от неизвършените реформи  у нас, които предстои да се случат заради поетите ангажименти, касае и държавните предприятия."- подчерта Ясен Георгиев от Института за икономическа политика. 

Потърсихме за коментар по темата Красимира Георгиева, бивш главен редактор на списание "Икономист", която днес заедно с екипа на списанието работят върху новото издание "Бизнес глобъл". 

"Това е моментът, в който държавата с всичките и тлъстинки, както обича да се изразява сегашния ни премиер, трябва да реагира. Когато се затваря един бранш, който явно ще продължи да изпитва трудности се отварят други възможности, но тези възможности за да ги използват тези млади хора, трябва много фокусирана и целенасочена промяна на професионални умения и това е нещото, което сега държавата може да направи-  бързо и спешно да ги насочи към сектори, които се отварят за работна ръка. Една от основните причини, поради които България се движи много бавно напред е именно липсата на гъвкавост."- каза Красимира Георгиева, бивш главен редактор на списание "Икономист".

Икономиката на Северозапада се определя от големия гигант АЕЦ "Козлодуй", след като редица заводи от социализма затваряха врати един след друг през годините на прехода. Съществуват и много частни предприятия, които все още успяват да оцелеят. Диана Върганова е управител на дружество във Враца, занимаващо се с проектиране, производство и асемблиране на електронни изделия. Според нея правителството е длъжно да вкара нови хора в управлението, за да се стабилизира икономиката на страната.

"За нас е много важно в момента, независимо от вътрешните катаклизми, които са в държавата, правителството да вкара нови хора, да направи основно преструктуриране, но да бъде запазено, тъй като без правителство нищо няма да потече на никъде ... Част от нашите клиенти започнаха наистина да се връщат на работа, което нас ни радва. Ние ще отчетем един спад от около 20-25%. Всички клиенти се интересуват от това, доколко стабилна е държавата. Никой не иска да инвестира в една анархия, независимо от това какви са отношенията с фирмите. Това са основни неща и незнам как някои хора не го разбират."- коментира Диана Върганова.

Видинчани са категорични, че трябва да се извършат структурни реформи в управлението, за да се стабилизира и икономиката на страната ни. 

"Мисля, че няма да се справим, ако продължи разпределението на парите да се извършва по същия начин. пари са отпуснати и преди това, но къде отиват ... Трябва да се изравним с Европейския съюз, да изравним банковата система, за да може един бизнес в България да заработи нормално."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59