Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисунки, лепенки и стикери върху коли - важно е да се отличаваме

Снимка: Румен Табаков




Автомобилът, освен да служи като превоз, в зависимост от модела и марката може да подчертава и характера на своя собственик. Както знаем, има най-различни коли- от спортни до товарни. Някои хора решават до придадат допълнителни отличителни черти на своето превозно средство чрез лепенки, стикери и различни изображения. Те могат да бъдат позиционирани на най-различни места по автомобила. Един от методите за поставяне на изображение е чрез аерографията, казва Румен Табаков- художник -ерографист:

"Значи аерографията е един инструмент, той е като малка химикалка, отгоре има казанче, там се слага боя специална. Пръска се с компресор, отпред има една дюза. Абсолютно на всяка повърхност може да се рисува с аерограф, стига да не е гладка, като стъкло. Първо се обработва повърхността, после се започва да се рисува на слоеве. По принцип и боите, и лака, ако не се ожули се дава 100 години гаранция. Казвам на клиента да ми даде насока за проект. Всеки човек харесва различни работи, рисувал съм пантери, паяци, Хан Крум, Ернесто Че Гевара, от- до всичко."


Моторист, изправен на задна гума, е изображението върху предния капак на автомобила на Теодор Тодоров от Видин. Това не е единственият отличителен белег, на колата са поставени още няколко лепенки и стикери.

"Колата е малка, спортна, лепенката е мотор, изправен на задна гума. Фолио е, не е рисунка, тази година вече трябва да го подменям, защото мястото на предния капак се нагрява от двигателя. Моторите са ми страст, аз също съм моторист. По-скъпо ще излезе да се сложи рисунка, аерография, но не ми се влагат толкова пари. Задната лепенка не бих искал да я коментирам, тя е по закачлива, тъй като е с усмихнато личице и показва средни пръсти. Колата е изчистен дизайн и тези неща малко я отличават от останалите. От скоро по доста хубав повод, имаме нов член на семейството и имам 3 стикера на колата и са свързани с бебето. Бебе в колата, майка в колата."


Повечето видинчани нямат поставени отличителни черти върху своите автомобили, но пък някои от тях все пак биха си поставили някой друг стикер или рисунка, сочи анкета на Радио ВИДИН:

"Нека си слагат както всеки си харесва. Аз съм на 54 години и тепърва да си слагам лепенки по колата, аз тавана трябва да си оправя. Но все нещо бих си служил, що пък да не сложа една мадама на капака...Нямам рисунки, лепенки. Бих помислил да си нарисувам на предния капак Исус, вижте какъв голям кръст има в колата... Аз обичам по-обикновените неща. Имах една кола преди години и си сложих една маргаритка, защото ми падна боята, за да я закрия... Да се махат от властта, такъв стикер бих си сложил... Предпочитам да не се лепи нищо по колата... Имам една лепенка, че ми е пробита ламарината да не се вижда."

Ако искате и вашата кола да се отличава от останалите, различните видове изображения са начин да се придаде добър естетически вид. Разбира се, това е въпрос на вкус, ако пък не харесвате рисунки, лепенки и стикери върху колата, винаги може да си я оставите изчистена и семпла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25