Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със спортно-туристически марш Русенският университет отбелязва 75 години

Снимка: фейсбук Русенски унивеврситет
За своята 75 годишнина Русенският университет организира серия от разнообразни прояви, събития и дейности, с които да отбележи празника.  На 25 юли  ще бъде даден стартът на най-мащабната и значима проява - Университетският спортно-туристически марш,  под мотото "75 години към върховете на знанието, науката и прогреса". В марша ще се включат 75 студенти, преподаватели и други членове на академичната общност. За период от два месеца те ще осъществят уникално премиерно петлъчово прекосяване на България.  Маршрутите  включват северната (устието на р. Тимок), източната (нос Шабла), западната (до вр. Връшка чука) и южната (вр. Вейката) крайни географски точки, географския център на страната, градовете с разкрити филиали на Русенския университет - Разград, Силистра и Видин, родното място на патрона на университета - град  Трявна, скални масиви, пещери и други.  


"В общи линии има 5 лъча, които са посветени на някои дати от развитието на университета. Първият е свързан с основаването на Държавното висше техническо училище през 1945 година и този лъч обхваща  Връшка чука - Видин - Русе и се провежда от Клуба по пешеходен туризъм. Вторият се провежда от спелео  клуба "Академик" и той е посветен на 1954 година, когато университета става "Висш институт по машиностроене, механизация и електрификация на селското стопанство". Той обхваща нос Шабла - Силистра -  Русе. Има трети лъч, който е посветен на годишнината на 1964-1965 година, която годишнина е свързана с "Висшия селскостопански институт" и той включва географския център на България Трявна - Русе. Четвъртият лъч е посветен на 1981 година, когато университетът се преименува на Висше техническо училище "Ангел Кънчев" и той обхваща връх Вейката - Разград - Русе.  Този лъч започва утре и някъде към 3 август ще бъде покорен този връх Вейката, най-южния връх на България. И петият лъч е посветен на 1995 година - преименуването на университета като Русенски университет "Ангел Кънчев" и обхваща устието на реката Тимок - Видин - Русе, той ще бъде осъществен от клуба по катерене и алпинизъм "Академик".  Това са тези прояви, които географски и исторически са свързани с историята на университета.", разказва доц. Руси Минев, председател на управителния съвет на Спортно туристическо и природозащитно дружество "Академик".


Преминаването на маршрутите ще става по различни начини: пеша, с бягане, с велосипеди, с лодки по реки и водни пещери, с катерене по скали, с автомобили, с рекламна визия.  Подготвени са също надписи, банери, стикери, озвучителни уредби, национални знамена и флагчета, флагове с надпис "Да пазим природата, за да ни има"

 

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Зоната" - ключът към здравето

"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова , основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ  в човешкото тялото непрекъснато се случват..

обновено на 27.08.24 в 16:36

Видински ученици проведоха успешна практика в Швеция

Общо 15 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се завърнаха от Швеция , където проведоха редовната си производствена практика по специалностите "Промишлена електроника", "Икономика" и "Компютърна техника и технологии". Те бяха придружени от старши учител Йорданка Ценова :  "Учениците бяха разпределени в различни групи,..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

Какво се случва с река Тополовец в село Градец

Радио ВИДИН продължава да следи темата за екологичния проблем във видинското село Градец, свързан с река Тополовец, която преминава през населеното място. В момента тя е пресъхнала. Причината -  действията на хората, които преди 12 години затрупват саваците, регулиращи нивото ѝ, заради наводнени къщи и земи.  Екип на Радио ВИДИН отиде на място,..

публикувано на 27.08.24 в 15:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Национална карта на социалните услуги решава проблеми на местно ниво

С Националната карта на социалните услуги  се въвежда тяхното планиране за десетгодишен период.  Правителството я прие на 7 август, а с документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна, както и в дългосрочен план да осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа.  В..

публикувано на 27.08.24 в 14:39

Румънска фотографка представя изложба във Видин

Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин е домакин на фотоизложба „My mornings in Видин” на Антонела София Барбу от Брашов, Румъния, от 27 август до 27 септември .  Експозицията се състои от 27 снимки. Броят на фотографиите и датата за представяне на изложбата не са избрани случайно. Фотографката прекарва пет дни във Видин ,..

публикувано на 27.08.24 в 14:34

Престижни отличия за отбора на "БЕСТ" във Видин

Две момичета от видинската езикова гимназия бяха отличени за председатели на годината за работата си като треньори на отбора по реч и дебати на английски език “БЕСТ” през изминалата учебна година. Това са Александра Боянова и Магдалина Колева .  Наградата е престижна  и показва силната ангажираност и отдаденост в дейностите, свързани с..

публикувано на 27.08.24 в 14:10

Хора с увреждания могат да получат безплатно високотехнологични помощни средства

Хора с трайни увреждания ще могат да се възползват от високотехнологичните помощни средства  и медицински изделия по проект на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Финансира се по Националния план за възстановяване и устойчивост и за изпълнението му са предвидени 24 милиона лева. По него ще бъдат подкрепени повече от 3300 души в..

публикувано на 27.08.24 в 13:03