Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Еней Бранков: "Най-важното за мен е да обединя хората"

Село Тополовец пази природата и автентичните си народни хора

8
село Тополовец, Кулско
Снимка: радио Видин

Китното село Тополовец е едно от осемте села, включени в община Кула. То се намира в хълмист район, изпълнен с красиви местности. Край селото минава  река  Тополовец, а приток на реката  оформя красив водопад, наречен  "Петров церак"... В района на селото се намират и останки от антична и средновековна крепост "Пецино кале". Разположена е на високия ляв бряг на река Тополовец. Крепостните стени, обрасли плътно с храсти и дървета, заграждат една площ от около 10-12 дка. Вътре е застроено със сгради. До реката е открито голямо количество желязна сгур. На 200 м източно от кастела, в местността "Градището" са открити останки от цивилно селище, което предстои да бъде археологически проучено. На 3 км от селото  е разположена пещерата "Въркан" с дължина 807 м. Пещерата е известна на местното население. Входът на пещерата е малък и тесен. При дъждове в долината се събира огромно количество вода, която с водовъртеж влиза в пещерата и издава особени звуци. Оттам и влашкото ѝ наименование Въркан (въртележка) или Пеещата пещера. 

Днес в селото живеят около 300 души, някои от тях работят в големите градове, други в чужбина, постоянно живеещите тук са хора в пенсионна възраст, върнали се в родното място, където намират спокойствие и връзка с родовите корени. Според историческите данни, публикувани във "Видинския санджак", селото съществува от 1455 година. Празникът на селото е на Свети Дух. Въпреки че населението е вярващо и почита всички празници, доскоро то не е имало свой храм. Преди две години е изграден параклиса "Свети Дух" с дарения и пари от хората.

параклис

В село Тополовец  се строят големи и красиви къщи, дворовете са подредени и чисти, за всеки стопанин домът е много важен, защото показва неговото благосъстояние и  трудолюбие. Кметски наместник е Еней Бранков. Той е родом от селото, познава хората, разбира ги и си поставя за цел да ги обедини, и всички да работят заедно за доброто на селото. Разговорът ни започва с връщане към историята на село Тополовец:

"Останах да живея тук, много неща ми харесват тук. Има една стара чешма, на 2-3 века е, направена е от Осман Пазвантооглу, но се разруши от вандали. Интересувам се от миналото на селото... Казвало се е село Тополовче, отбелязано е през 1455 във Видинския санджак... Има и римски останки.. Лятото идват доста деца, повечето хора са възрастни, но пак е радостно, защото ни се роди едно бебе, сега имаме десетина деца, които си живеят в селото... Имаме гора, но има и набези вече..."

Еней Бранков си поставя за цел със съмишленици да събере историческите данни за селото в брошура, в която да включи всички  природни, исторически и архитектурни забележителности на село Тополовец. Кметският наместник е издирил и намерил фотографии на почти всички предишни кметове на селото, техни портрети са поставени в сградата  на кметството. Местните хора не забравят и предците си, отдали живота си за свободата на България.  Общо 25 са загиналите герои в Балканската и Първата световна война от село Тополовец. В тяхна памет е изградена паметна плоча.

Еней Бранков пред паметника на загиналите герои в Балканската и Първата световна война от село Тополовец

Предстои да бъде направен покривът на читалището, който не е ремонтиран основно от 70 години, парите за този ремонт са  27 800 лв, а хората от селото са в очакване ремонтът да започне в най-скоро време. Започвайки с темата за ремонтите, продължаваме да говорим за инфраструктурата в селото, как се пътува тук  и необходимо ли е да се ремонтират пътищата 

"Пътищата ни са сравнително добри... Проблемът е пътя от Каленик до Видин. От двете страни пътят е обрасъл, трудно се разминават колите, това е приоритет на община Видин. Работя с четири човека по трудовата заетост, работят по 14 дни, по 4 часа... Като основна цел си поставям да направя основните улици в селото... Надявам се да има проекти за малките населени места - да може да оборудваме читалището с нови столове, да се смени дограмата на читалището, на кметството. Най-важното за мен е да обединя хората, да са единни, да празнуват заедно, да не се делят на групи и да помагат кой с каквото може."

село Тополовец, Кулско
В село Тополовец активно продължава да работи Народно читалище "Светлина 1932", то е един от стълбовете, които съхраняват културното и фолклорно наследство на селото.


Културното средище, създадено през далечната 1932 г., има богата история и дейност, с които може заслужено да се похвали. След демократичните промени, настъпили след 1990 година, дейността на читалището е ограничена, намалява и броят на читалищните работници. Остава само един щатен служител- секретар-библиотекар. Но читалището продължава да живее и възстановява част от своята дейност.


Валерия Въкова е председател на читалището от 2013 година. За нея е гордост, че хората от селото се включват в самодейните състави. Към читалището работят три състава - два за народни танци и една певческа група. В певческата група пеят от 8 до 10 жени, разказва председателят Валерия Въкова.
 
"Ние популяризираме нашия фолклор, защото нашето село Тополовец има едни от на-автентичните хора, които се играят само в село Тополовец, те са специално за нашия регион, в другите села тези хора не се играят, това са влашки хора, пеем и влашки песни, те са по-лирични, по-мелодични... Всички песни са ми любими, предадени са ми от моята майка...Очакваме да почнем да се събираме и да правим репетиции.... Тук се живее прекрасно, имаме си градини, цветя прекрасни хора....Отбелязваме всички празници, юбилеи и рождени дни..."


Танцовите състави, които представят характерни местни хора са гостували на празници и фестивали в съседна Сърбия, Румъния, на международния фолклорен събор в Копривщица и в цялата Видинска област. Днес им липсват изявите и участията и с нетърпение очакват края на пандемията. 


Красимира Спасова не е от селото, тук е омъжена и вече 24 години живее в Тополовец. Научила е влашките хора и участва в женския танцов състав "Веселие", учи и децата на народни хора. В момента работи като библиотекар- секретар в Читалище "Светлина 1932":


"През 2013 година създадохме танцов състав "Веселие", танцов състав " Тополовче", а през 2014 се създаде певческата група към пенсионерския клуб. За момента се разпадна детския танцов състав, няма деца...Нашият репертоар представя автентичните хора, които са характерни за нашето село. Различават се от българските хора със стъпките, те са по-ритмични, музиката е различна, имаме един акордеонист Митко Петров, той ни помага много ...Носиите си ги взимаме от бабините ракли, стари са нашите носии, те са от черно кадифе, всичко е автентично..."

Хората от третата възраст се събират най-често в пенсионерския клуб. Там разговарят, обсъждат проблеми, които ги вълнуват, споделят и радости, и скърби  - казва председателят на Пенсионерския  клуб "Здраве" Ангелина Петрова

 


Още за живота в Тополовец- в звуковия файл. Галерия

Вижте още

Настъпва ли Преображение за СК "Ванто-Видин"

Видинският кану-каяк е най-успешният местен спорт. Достатъчен е фактът, че 14 местни гребци са участвали в олимпийски игри. Дори и в трудните за спорта настоящи години видинската школа има цели петима национални състезатели в кану-каяка. Това лято обаче, когато е активният спортен сезон за гребците, се случи нещо неприятно за този традиционен за..

публикувано на 06.08.20 в 14:39

Отказват ли младите да работят за заплата под 1000 лева

В средата на миналия месец стана ясно, че младите кандидат-служители вече отказват работа за под 1000 лева. Това отчетоха агенциите за подбор на персонала. "Все повече кандидати идват с условие за заплащане от поне 1200 лева. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума."- обясни експертът по подбор на кадри Маргарита..

публикувано на 05.08.20 в 12:50

Очаква ли ни есен по-гореща от лятото?

Приключи парламентарният сезон. Депутатите излязоха във ваканция до 2 септември, откогато вече ще заседават в новата пленарна зала "Света София" в бившия Партиен дом. Политическите страсти обаче остават горещи заради протестите в страната. Потърсихме за коментар на политическата ситуация неколкократно и по различни канали народни представители от ГЕРБ,..

публикувано на 04.08.20 в 14:31

Ще има ли Закон за личния фалит?

Промени в Закона за задълженията и договорите , според които се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, внесени от "Обединени патриоти" и ГЕРБ, прие единодушно Парламентът на 22ри юли.  "С въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият..

публикувано на 03.08.20 в 11:25

Какво се прави за пътната безопасност във Видинско

155 пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 4 лица и 51 са ранени са станали по пътищата на област Видин през първото полугодие на 2020 година. През 2019 година за същия период ПТП-тата са 197, при които са загинали 3 лица, 46 са ранени. "Тежките произшествия са с намаление, но има увеличение при броя на загиналите и ранените..." Това..

публикувано на 30.07.20 в 15:23

Млади журналисти: Вярваме, че ако не можеш да прочетеш книгата, която искаш, я написваш

Какво се е счупило , кога , къде и защо се е счупило? Този въпрос задават създателите на " Слово 111 " - студентски проект, рожба на извънредното положение, представляващ независима медия , без цензура и пристрастия. Зад всяко велико дело стои младежка непоклатима и критична мисъл, вярват младите журналисти , стремящи се да..

обновено на 29.07.20 в 11:21

Отлагат събора "Войводска вечер"

За по-късна дата се отлага традиционният събор "Войводска вечер".  Съборът трябваше да се проведе на  1 август 2020 г., но  усложнената епидемична обстановка налага преместването за по-късна дата, уведомяват от  ВМРО- Враца. Новата дата е 29 август 2020г./събота/ от 17.00ч. в близост до местността "Войводин дол" при моста за с...

публикувано на 29.07.20 в 11:20