Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жена от Лом дарява на децата щастие и усмивка

4
Снимка: Данчето НиколваДнес в рубриката Професия/Хоби ви срещам с Данчето Николова. Тя е от град Лом и от пет години плете детски играчки. За нея това е хоби, а най-голямата награда за ръчния й труд е щастливата детска усмивка. Споделя, че няма нищо по-хубаво от това да радваш децата и да видиш, че нещото, което си изработил, се оценява и влиза в употреба. За своя старт в изработването на плетени играчки жената разказа:

"От пет години се занимавам с ръчно плетени играчки, които децата много харесват и ми доставя страшно удоволствие да ги правя. Аз зная да плета на една игла, но по играчките ме запали една колежка, която беше изплела на нейното внуче.  Тя беше изплела едно голямо мече, на мен много ми хареса и реших да опитам. С много усилия, първите играчки бяха много малки, много бавно ги изработвах, но с много усилия постигнах този резултат, който е в момента. За мен е хоби не ми е основна работа. За мен това хоби е много разтоварващо, интересно ми е какво ще се получи, няма търпение и ми се е случвало цели нощи да плета, докато стане желаната играчка, всеки един нов модел е много вълнуващ, как ще се получи и като го видя вече съм безкрайно щастлива." 

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.  

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 06 август 2020 слушаме виртуозните цигулари Руджиеро Ричи и Зорница Иларионова

На днешния 6 август се навършват осем години от кончината на американския цигулар Руджиеро Ричи , известен най-вече с изпълненията си на творбите на Николо Паганини. Цигулков виртуоз с над 70-годишна солова кариера, преподавател в редица световноизвестни университети. Изпълнява и записва музика на композитори от барока до съвремието. По време..

публикувано на 06.08.20 в 09:00

Ела и играй във Видин

Едни от най-популярните млади български изпълнители ще си припомнят игрите на 90-те в края на седмицата във Видин. Дара, Павел&Венци Венц, Йоана и Петя Алекса & Монти ще изнесат концертна програма на "Summer Vibes Festival". По време на музикалното събитие ще бъде поставен акцент върху любимите в миналото детски игри като дама, ластик, пиян..

публикувано на 05.08.20 в 14:45

Експонатите на музей "Конака" в нова светлина

Исторически музей "Конака" отново посреща посетители, след ремонт и осъвременяване на част от експозиционните пространства. Със собствени средства и доброволен труд е освежена залата на постоянната експозиция и залата за временни изложби, обясни  директорът на Регионален исторически музей Видин Десислава Божидарова: "Ние сме освежили..

публикувано на 05.08.20 в 12:50
Зорница Иларионова

Цигуларката Зорница Иларионова няма търпение да се срещне отново с видинската публика

Младата звезда на цигулковото изкуство Зорница Иларионова гостува този четвъртък, 6 август, на видинска сцена. В партньорство със Симфониета Видин и диригента Константин Илиевски, талантливата цигуларка ще представи програма от популярни класически произведения. Зорница Иларионова е родена в Плевен. През последните години печели редица..

публикувано на 05.08.20 в 12:00

Белла и Бенджи се завръщат с ново събитие от инициативата "На базар сме!"

Ново събитие от инициативата "На базар сме!" ще се проведе във Видин. Организаторите - Белла Антова и Изабела Василева-Бенджи от платформата SТЕТИКА, канят видинчани на 15 август на базар и брънч в жилищен комплекс "Химик". Акцент в програмата на "На базар сме! В квартала!" ще бъдат ръчно изработените артикули от местни и гостуващи..

публикувано на 05.08.20 в 11:56

"Трабант фест" подготвят във Вършец

"Трабант фест" ще се проведе за първи път във Вършец. Поводът е "Празника на Курорта, минералната вода и Балкана", който се отбелязва всяка година през месец август с различни прояви, както и честването на 170 години от обявяването на града за курорт. Организатори са община Вършец, съвместно с "Национален клуб Трабант". Фестът ще започне в 10:00..

публикувано на 05.08.20 в 10:00

Шампанското е на 327 години

4 август се смята за "рожден ден" на шампанското. Според легендата, на този ден през 1693 година бенедиктинският монах Пиер Периньон "открива" тайната за производството на газираното вино.   Има много любопитни факти, свързани с искрящото питие, без което не минава нито едно празненство или събитие от висок ранг- и у нас, и по света...

публикувано на 04.08.20 в 16:06