Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отчуждителните процедури по трасето на новия път Е-79 приключват

Снимка: Радио ВИДИН
Продължава отчуждаването на имоти - частна собственост, намиращи се по трасето на новия път Е-79 Видин-Монтана. На свое заседание правителството взе решение за отчуждителни процедури на частни терени с обща дължина близо 28 километра на територията на видинските общини Макреш, Димово и Ружинци. Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура". Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на имотите в 14-дневен срок.

На община Димово е отпусната сумата от 596 000 лева за изплащане на обезщетения на собствениците на 441 имота в общината, казва кметът Светослав Славчев:


"143 000 лева са за обезщетение за имоти от горски фонд (това са 44 дка) и 408 860 лева за обезщетение на  имоти на физически и юридически лица и общината. Обезщетяваме всички граждани, една голяма част от тях са си взели  обезщетенията за засегнатите имоти и за горския фонд. Засега нямаме проблем нито с частните собственици нито с фирмата-изпълнител..."

В община Ружинци процесът по отчуждаването на имоти- частна собственост, намиращи се по трасето на новия път Е-79 Видин-Монтана, е започнал от миналата година и вече е почти приключил - обяснява кметът на община Ружинци Александър Александров:

"Изплатени са сумите като обезщетение вече, само тези, които обжалват пред съда, не са си получили парите... Съвсем нормални са цените и са добри. Обезщетяват се за това, че се използва земята, иначе тя си остава на хората, но не могат да добиват реколтата си...Три или пет човека обжалват сумите, но вече от Върховен съд отговорът е, че не може да се отпуснат повече средства..."

 


Вижте още

Деян Павлов -Джими демонстрира как се прави ръчна хартия във Враца

Как се е появила и развила писмеността от древността до наши дни, какви са били средствата, материалите и начините за писане през хилядолетията? Отговор на тези въпроси ще даде художникът  Деян Павлов -Джими. Той е гост на литературния фестивал "Враца-книжен град" и ще демонстрира ръчна изработка на хартия в  "Творителница О'Писменехъ"...

публикувано на 25.09.20 в 16:25

Световeн ден на фармацевта е

Oтбелязваме Световния ден на фармацевта.  По света над 4 милиона фармацевти честват този ден, под егидата на Международната федерация по фармация и напомнят за значимостта на фармацевтичната професия.  Нина Влажкова е фармацевт от 35 години и споделя, че професията има и положителни, и отрицателни страни: "Положителните са, че се грижим за..

публикувано на 25.09.20 в 16:10

Добродушният Рик

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с кучето Рик. Той е порода Голдън ретрийвър и е на 7 години. Рик е изключително гушлив, а любимата му храна са гранулите, разказва стопанката му- Албена: "Двамата с детето го избрахме, ние и преди това сме имали куче и всички кучета ни се казваха Рик. Не означава нищо специално, просто ни..

публикувано на 25.09.20 в 15:25

Филмче учи най-малките как да се предпазват от Covid-19

Група артисти и родители доброволци реализираха кратък образователен филм "Тръгваме на училище, Вирусът - не" . Филмчето екранизира основните правила, които е добре децата да спазват в училище, за да се предпазят от вируси през следващите месеци. "Идеята за този малък филм се роди само седмица преди първия учебен ден, когато в разговор с..

публикувано на 25.09.20 в 14:57

Фондация "Подкрепа за реализация" организира международен фолклорен фестивал онлайн

Спортно състезание във Видин замени провежданите през есента надпревари за хора с увреждания от България и Сърбия . Организатор е Фондация "Подкрепа за реализация" съвместно с партньори от Сърбия. На разменни начала д омакини на събитието са Видин и Зайчар. Тази година трябваше да се проведе VIII-то Международно спортно състезание за..

публикувано на 25.09.20 в 14:30
село Чичил, община Кула

Село Чичил - богато на вода и природа, но бедно на хора

Село Чичил, община Кула, се намира на 20 км от областния град Видин. То  се е разпростряло край река Войнишка, а около него се извисяват високи хълмове. Сутрин слънцето огрява късно селото, а вечер се скрива рано зад възвишенията. Хората са се заселили тук в древността, привлечени от плодородната земя и от наличието на чиста вода. Селото е изолирано от..

публикувано на 25.09.20 в 12:00

Георги Господинов представя "Времеубежище" във Враца

Гост на втората фестивална вечер на " Враца - книжен град " е Георги Господинов . Това ще е първото гостуване на писателя в града под Околчица, а акцент на срещата ще е последният му роман "Времеубежище" . "На няколко пъти получавах мили покани от Враца и библиотеката в последните години. За съжаление, все не успявах да стигна до града, защото..

публикувано на 25.09.20 в 11:00