Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безлихвен заем иска Община Белоградчик заради Covid-19

Снимка: Радио Видин

Безлихвен заем от 31 000 лв. е поискала община Белоградчик от Министерството на финансите. Той е определен до размера на отрицателната разлика между плащанията по начислените задължения за текущата година на данъка върху недвижимите имоти, данъка върху превозните средства и таксата за битови отпадъци към 30 юни 2020 г. Искането за отпускане на безлихвен заем от Централния бюджет за тази година е по реда на параграф 38 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето поради настъпил временен касов разрив по бюджета на общината в резултат на занижена събираемост през годината, във връзка с пандемията от Covid-19.  


"Тази компенсация е много частична и много символична. Отнася се само за местни данъци - недвижими имоти, МПС и такса битови отпадъци. Тук при общините не е голям сривът. Собствениците на МПС-та, за да минават на годишни технически прегледи и да карат своите автомобили си внасят редовно данъците. Тук нямаме някакво намаляване на данъка. По-символично е намаляването при недвижимите имоти и такса битови отпадъци. Най-голямото намаляване на собствените приходи, което е около 3,5 пъти, това са собствените приходи при нас от туризъм - от входните билети за туристическите обекти. Но това за съжаление не се компенсира.", коментира кметът на Белоградчик Борис Николов.


Разликата в събираемостта при данъка за недвижимите имоти спрямо същия период на миналата година е над 3 500 лв. При данъка за моторните превозни средства е малко над 2 000 лв. Най-голяма е тази разлика при таксата за битови отпадъци - 29 858 лв. 

Вижте още

Община Берковица организира поход до местността "Ашиклар"

Походът до местността "Ашиклар" ще се проведе на 27 септември. Това е последното мероприятие, с което Община Берковица взима участие в националния конкурс за активен начин на живот. Сборният пункт ще бъде при долния вход на Първо основно училище "Никола Й. Вапцаров" (до спортното игрище на училището) в 10.30 часа. Общината всички жители да..

публикувано на 26.09.20 в 17:00

Местна инициативна група- Лом подписа договори с три ломски училища

Местна инициативна група /МИГ/- Лом и директори на три ломски училища подписаха три договора по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Безвъзмезната финансова помощ е в размер на 466 313,99 лв. Преди тях са одобрени и подписаните договорите по други три, съобщи Красимира Томова - експерт "Стратегия" в МИГ-Лом:..

публикувано на 26.09.20 в 16:42

Надпис с името на града е поставен до крепостта "Кастра Мартис" в Кула

Буквите са решени в цветовете на българския трибагреник и ще светят през нощта.  Надписът е дарение от Любомир Левчев от Кула. Община Кула съдейства за монтирането на постамента и осветлението на конструкцията. 

публикувано на 26.09.20 в 16:24

От новите случаи с коронавирус в Монтана са 11, Видин- 1

255 са ново-диагностицираните с коронавирусна инфекция лица. 5 047 са направените PCR тестовете.Това показва Националната информационна система. От новите случаи 1 е в област Видин, за област Монтана са 11.     Общо 19 828 са доказаните случаи на новия коронавирус у нас, 4 907 от които са активни. Излекуваните лица са 14 132. От тях 119 са..

публикувано на 26.09.20 в 15:56

Обезопасяват складове с пестициди край Враца

Специализирана фирма ще обезопаси последните два склада, намиращи се в селата Мраморен и Горно Пещене, в които се съхраняват пестициди и други препарати за растителна защита, съобщиха от община Враца. До дни помещенията ще бъдат изцяло почистени, а залежалите пестициди ще бъдат извозени. Дейностите са извършени в присъствието на комисия с..

публикувано на 26.09.20 в 14:38

Занаятчийски базар се провежда във Видин

Местни занаятчии са показали своя продукция на първия занаятчийски базар във Видин . Към инициативата има интерес. "Дърводелски майстор съм- художествена обработка на дървото. Правя каручки, колички. Има интерес, нали виждате- народ има. Хубаво е, че най- после създадоха такъв базар. Дано бъде постоянен", каза Георги Георгиев от..

публикувано на 26.09.20 в 13:37

Облагородяване на село Драганица

По инициатива на местни жители във вършечкото село ще бъде изградена алея с чинари, туи и масивна чешма. Иван Найденов, Нейчо Драгилов и Митко Михайлов с доброволен труд ще направят подобренията. За това те получиха 500 лева от бюджета на Общински съвет- Вършец, гласувани с пълно единодушия на редовната септемврийска сесия. Общината ще осигури и..

публикувано на 26.09.20 в 09:59