Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стратегия за намаляване на отпадъците разработи Община Белоградчик

Общинският съвет в Белоградчик одобри на последното си заседание годишния отчет на „Програмата за управление на отпадъците в общината за 2019 г.” В нея на първо място се отчита, че количеството смесени битови отпадъци трайно се движи около 1 250 тона годишно. Затова една от поставените цели в Програмата е предотвратяване и намаляване на образуването на отпадъци.

Основната мярка за постигане на тази цел е осъществяването на контрол върху генерираните отпадъци за изпълнение на дейностите по предотвратяване и намаляване на отпадъците чрез притежаване на комплексни разрешителни, лицензионни и регистрационни режими. Другата мярка е въвеждане на фамилно компостиране. В тази насока Община Белоградчик е разработила проект „Белоградчик: Нулеви отпадъци чрез разделно събиране и компостиране в домакинствата”. През месец юли тази година е получила писмо, че проектът е одобрен и се очаква този месец да бъде сключен договорът за безвъзмездна финансова помощ.

Освен това в общината е възстановено действието на системата за разделно събиране на отпадъците на опаковки от населението. Общината е сключила договор за изграждане и обслужване на системата за разделно събиране на отпадъците още през 2017 г. Съгласно договора на 15 места в града са поставени контейнери за разделно събиране на стъкло, хартия, метал и пластмаса. За отчетния период в резултат на разделното събиране са предадени за рециклиране: 1,460 т. хартия, 1,386 т. пластмаси и 2,030 т. стъкло. Системата не изисква финансиране от страна на общината.

От декември 2016 г. започна извозването на отпадъците на общината до регионалното депо във Видин. Сега общинското ръководство си е поставило за цел рекултивацията на съществуващото депо и почистване на всички нерегламентирани места, на които се изхвърлят отпадъци. В тази връзка общината е разработила проект „Закриване и рекултивация на съществуващо общинско депо за битови отпадъци”, за който вече има издадено разрешително за строеж и сключен договор. Очаква се изборът на изпълнител до края на този месец. Програмата е отворен документ, изпълнението на който се отчита ежегодно и подлежи на актуализация при промяна на фактическите или нормативните условия в процеса на нейната реализация.

Вижте още

В Мездра откриха Фестивал на средновековните традиции

С изпълнение на група "Фрея" започна официалното откриване на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура на археологически комплекс "Калето" в Мездра. В продължение на два дни жителите и гостите на града ще имат възможност да се потопят в атмосферата на далечната история на България. Водещата на събитието и словото на видимо..

публикувано на 19.09.20 в 17:17

Потвърдиха 5 случая на CОVID-19 във Врачанско, 4 от тях са в Мездра

Нови 5 случая на CОVID-19 са регистрирани през изминалото денонощие в област Враца. Четирима от новозаразените са от Мездра, съобщават от Областната администрация. Става дума за двама мъже, на 22 и 56 години, и две жени, на 49 и 54 години. 49-годишната жена е била контактна на вече потвърден случай. Четиримата са насочени за домашно лечение, започнало..

публикувано на 19.09.20 в 15:52

Европейски дни на наследството във Видин

"Дни на занаятите" се провеждат в крепостта "Баба Вида" във Видин. Участват майстори от Видин и страната. Сред тях са и ученици от клуб "Сръчковци" при читалището във видинското село Иново. Децата предлагат картини и ръчно изработени сувенири. Парите от продажбата им ще дарят за изграждане на открита сцена за изява на самодейните състави в село..

публикувано на 19.09.20 в 14:40

Малко златно съкровище откриха археолози в крепостта Алмус в Лом

Три златни византийски монети откриха археолозите, извършващи проучвания в античната крепост Алмус в Лом. Монетите са на император  Михаил VII Дука, който е управлявал от 1071 до 1078 година, обясни ръководителят на разкопките Валери Стоичков: "Монетите са в една средна, която за жалост е трудна за проследяване. Тя е силно повлияна от материали от..

публикувано на 19.09.20 в 13:43

Пожар в бившето училище във видинското село Сланотрън

Пожар възникна в сградата на бившето училище във видинското село Сланотрън. Огънят пламнал към 4:00 часа тази сутрин. Предполага се, че е причинен от незагасена цигара, каза кметът Венелин Павлов.  "Училището е запустяло, но нощно време влизат деца, пушат цигари. Предполагаме, че е хвърлена цигара. Към 4:00 часа тази сутрин пламна. Пожарната от..

публикувано на 19.09.20 в 10:40

"Средновековните традиции, бит и култура - Калето 2020" представят в Мездра

В Мездра започва двудневен  фестивала "Средновековните традиции, бит и култура - Калето 2020”. Организатори на фестивала са Община Мездра и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол" град Варна. Целта на сдружението е да се организира фестивали и исторически възстановки в страната. От 2012 година досега са..

публикувано на 19.09.20 в 10:00

"Дни на занаятите" започват в крепостта "Баба Вида"

Инициативата "Дни на занаятите" ще се проведе на 19 и 20 септември в крепостта "Баба Вида" във Видин. Поканени са местни и гостуващи занаятчии, които ще представят свои изделия, обясни зам.-кметът Борислава Борисова: "Във вътрешния двор на "Баба Вида" ще бъдат изложени произведения на много занаятчии от цяла България. С това целим да покажем..

публикувано на 19.09.20 в 08:51