Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайната на бунара край Алботинския манастир още не е разкрита

3
местността край Алботинския манастир
Снимка: радио Видин
"Тайната на бунара" e легендата, свързана с миналото на село Градец и неговите околности и по-точно с Алботинския манастир. В близост до чешмата на Алботинския скален манастир някога е имало плитък бунар, в него е било скрито манастирското имане, за да бъде запазено от прииждащите  диви азиатски орди, които през 1396 година нахлуват в този край. Съкровището носи проклятието на българските духовници и който го намери, го чака смърт, разказва легендата. На това място, където е бил бунарът,  днес расте водолюбивото растение хвощ. В списъците с актуални археологически изследвания на музеите в Северозападна България, бунарът не е споменат. През 1976 година са правени разкопки и проучвания на Алботинския манастир и околностите му и те са отразени в книгата "Антиките на село Градец"


Историята е записана от местните хора и е включена в книгата  на Ваньо Тодоров "Грачански предания и легенди", обяснява председателят на читалище "Просвета", Пролет Борисова:  

"Легендата за бунара днес се знае от малцина, по-точно от съвременните вандали, наречени иманяри. През 1396 година, по времето на Иван Срацимир, пада Видинското царство. Заедно с идването на турските войски са дошли и диви азиатски орди от анадолски разбойници. Една такава орда се насочила към Алботинския манастир... Този път ордата била страшна,  дива, и непозната със своите жестокости. Монасите затворили манастира като преди това преместили част от имуществото му в долния подземен етаж. Повечето от сребърните монети, златни накити и украшения  сложили набързо в един котел, дръжката завързали, така че да не прилепва плътно до гърлото на котела с цел да бъде изваден с кука по-лесно И го потопили котела  в кладенеца, а той бил примитивен, направен не от камък, а от лесков плет, бил много плитък - имал само 4 метра дълбочина."

Монасите скриват котела в бунара. За лош късмет ги видели двама местни разбойници, които взимат котела с богатството и го заравят на 30 метра от бунара под един голям орех.  Не след дълго и двамата ги сполетява зла участ - намират смъртта си. Все още в местността край Алботинския манастир идват хора да търсят заровеното съкровище. Преди десетина години иманяр, със съвременна техника, намира манастирските пари, но умира от нелепа смърт. Така се сбъдва проклятието на монасите.

Много са историите за разбойници, обирджии и разбойнически шайки от този район, което най-вероятно е свързано с това, че в село Градец хората са намирали скрити съкровища, но те не са носили късмет на семейството, а напротив,  проклятие на целия род.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48