Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През август най-добре се наблюдават Юпитер и Сатурн

Пада "звезден дъжд" от 12 до 20 август

4
Звездно небе над Видин направено от 320 кадъра в един, 3 часа снимки, 30 секунди експозиции.
Снимка: Светослав Цветанов
Звездното небе през лятото дава възможност да видим различни природни явления, ярки звезди и метеоритен дъжд. Най-добра е видимостта високо в планината. Метеорният поток Персеиди - едно от най-забележителните астрономически събития през годината, който е активен от средата на юли до края на август. Обикновено в максимума на Персеидите, считани за едни от най-впечатляващите метеорни потоци, благодарение на яркостта и скоростта на "падащите звезди", се виждат около 100 метеора на час, обясни Пенчо Маркишки, оптик в Института по астрономия с  Национална астрономическа обсерватория при БАН и  катедра "Астрономия" на СУ "Св. Климент Охридски":

"Около 12 август е максимума на метеорния поток Персеиди. Тази година този максимум се случва в следобедните часове около 16 часа и условията за наблюдение (в България бел. ред.) няма да са добри, но затова пък след 12 август, до 20 август през втората половина на нощите ще могат да се наблюдават Персеидите. В много добра видимост са, над югоизточния хоризонт са светилата, планетите Юпитер и Сатурн, които са отляво на Млечния път. Тези две планети видимо се сближават, като на 21 декември предстои едно явление, случващо се на 20 години веднъж, т. нар. Голямо съединение. Планетата Марс също може да се наблюдава около полунощ над Южния хоризонт... Рано сутрин планетата Венера се наблюдава, тя изгрява най-рано и се наблюдава... Млечният път-нашата галактика, наблюдава се в края на август месец много добре, това е светла ивица, съставена от стотици хиляди звезди, 200 млн, по-точно."

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарните устройства , регулиращи преминаването на пешеходци на кръстовището на улиците "Ботева и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и на..

публикувано на 10.07.24 в 13:00
Христо Стоичков след гола във вратата на Германия на световното в САЩ през 1994 година

30 години от българския триумф на световното по футбол в САЩ

Навършват се 30 години от звездния миг на българския футбол - националният отбор, воден от селекционера Димитър Пенев, се класира за полуфиналите на световното първенство по футбол в САЩ . Успехът на Пеневата чета идва след победа с 2: 1 срещу световния шампион Германия, за да обедини цяла България и да ѝ даде надежда за още по-големи постижения...

публикувано на 10.07.24 в 12:00

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24