Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли правителството да подаде оставка?

На фона на продължаващите вече повече от месец протести с искане на оставка на правителството, управляващите от ГЕРБ се събраха на Национална конференция. На събитието бяха отправени послания, че третият кабинет на Бойко Борисов не трябва да се поддава на натиск, а да довърши мандата си. Кметът на Враца Калин Каменов беше модератор на националната конференция на ГЕРБ:


"Опитът за превръщането на кризата от здравна в политическа може да доведе до тежки последствия, които съм сигурен, че всички отговорни граждани искаме да избегнем. Искаме сигурност и предвидимост за нашата страна. Да си силен означава не да умееш да падаш, а да умееш да ставаш", каза Каменов.

На конференцията присъства и кметът на Видин Цветан Ценков, въпреки че не е член на ГЕРБ. Този факт предизвика негативни коментари в социалните мрежи. Кметът обясни, че подкрепя правителството и смята, че е в интерес на Видин и региона то да продължи да работи до редовните избори догодина. Д-р Ценков обясни, че в близките месеци трябва да се реализират важни за Видин и региона инициативи, като стартът на строителството на новия път Видин-Ружинци, приемането на закона за индустриалните зони, изграждане на газопреносна мрежа до Видин:


"Ето ви 3-4 мотива, които ме карат като човек, като кмет и като гражданин да присъствам на такъв политически форум, който би дал подкрепа на това правителство, колкото и да е лошо в очите на много хора, да си докара мандата докрай, да свърши тази работа, която е поела като ангажименти и към нашия регион, и към страната. На изборите хората да преценят какво ще правят: ако им харесва ГЕРБ, ще управлява ГЕРБ, ако им харесва БСП- БСП, ако им харесва всеки друг, аз ще бъда този, който при новото правителство ще направя отново пътека до много министерства, за да имаме минерална вода във Видин, за да имаме газ във Видин, за да имаме магистрала... Тези, които непрекъснато пишат във фейсбук от тролови профили, трябва да са наясно, че дълги години са управлявали този град и аз питам "какво са направили?"

От НФСБ обясниха, че в коалиционния съвет не се обсъжда подаването на оставка и предсрочни избори.

"Трябва да завършим мандата, защото това е наш ангажимент към хората, които са гласували за нас. Би било непочтително към хората, които са ни избрали, а и има доста неща от управленската програма да изпълним. Съвсем нормално и резонно е да завършим мандата и да не се подава оставка. Част от исканията на протестиращите са резонни, има логични неща, но няма идеално управление, винаги има някакви търкания, винаги има какво да се коригира", обясни народният представител от НФСБ, избран от Видин, Росен Живков.


Във Видин, макар и малобройни, продължават ежедневните протести с искания за оставка на правителството и главния прокурор.


"Ние не сме доволни. Не искаме този главен прокурор да ни арестува и този премиер да ни управлява. Относно участието на кмета в конференцията на ГЕРБ- Видин си заслужава да е западнал град... Цяла България е на протести, а нашите управници ходят в София и подкрепят ГЕРБ... Преклонена глава сабя не я сече- може ли така да разсъждава един управник? Хората протестират, за да си спасят държавата от мафията, а видинлии са заспали..."


Повече по темата и какво е мнението на слушатели на Радио Видин- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00