Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Йоцов - строител на следосвобожденска България

Снимка: Wikipedia


Личност със заслуги както в регионален, така и в национален и световен мащаб - това е историкът, дипломат и политик проф. Димитър Йоцов, роден на 16 август по нов стил (3 по стар) през 1875 година във Враца.

За популяризирането на българската национална история и кауза сред европейската общественост допринасят редица от неговите исторически трудове върху Възрожденската ни история и последвалото Освобождение, като са отпечатани на френски, италиански, английски, немски и италиански.

Възпитаник на Сорбоната, в Париж Йоцов прави френски превод на наскоро излезлия роман на Иван Вазов "Под игото". Най-емблематичният му труд е двутомната история на родния му град, разказа Мирослава Топалова, историк от Регионалния-исторически музей във Враца.

"Проф. Йоцов е популярен сред врачанската общественост най-вече с двутомната "Културно-политическа история на Враца". В края на 1895 година вече е студент във Висшата политическа школа в Париж, след което продължава образованието си в Сорбоната. Увлича се от архивната работа. На 23-годишна възраст е, когато в него се заражда идеята да преведе на френски "Под игото". През февруари 1898 година се запознава с млад архивист - Жорж Боне-Мари, проявяващ голям интерес към България. В салона на мадам Рено Йоцов се запознава с изисканото парижко общество. Именно там той популяризира нашата страна чрез своите разкази".

Завръщайки се в България, Димитър Йоцов се ориентира към политиката - избор, предопределен от образованието му. Сътрудничи на Екзарх Йосиф в провеждането на екзархийската политика относно просветното дело сред българското население в Тракия и Македония. В началото на дипломатическата си кариера, която започва в Милано, той издейства помощи от Италия за българските ранени войници през Балканската война. За дейността си е награден с Дружествен кръст.

"Активната е дейността му след завръщането в родината - като учител и читалищен деец в провинцията, а впоследствие и като преподавател в Централната мъжка гимназия, която се трансформира в Министерството на външна работа. Впоследствие е сектетар в Екзархията в Цариград и личен сътрудник на Екзарх Йосиф. Изпратен е и в Русия, за да проучи личните архити на граф Игнатиев. Един от основателите на дружеството на българските публицисти и писатели. Студиите му отразяват важните политически събития, а дипломатическата му кариера започва в Милано, където 1915 вече е консул. Бил е врачански народен представител в V ВНС. Кариерата му продължава като царски консул в Хамбург по време на Първата световна война, изпратен
лично от Фердинанд".
Активно продължава участието му във всеобщата национална кауза и в годините на Първата световна война, когато трябва да изпълни опасна мисия.

"Апогеят на дипломатическите му мисии като консул е информацията, която той предоставя на правителството в дните на Първата световна война. През октомври и ноември 1915 година изпълнява опасната мисия да проникне на фронта на французи и англичани, за да се добере до Солун. Тогава се водят боевете на север от Дойранското езеро. През август 1916 година, когато дипломатите на Съглашението са изолирани, Йоцов е единственият от съюзните мисии, който се решава да заминава на Западния фронт. Той се добира до нашите позиции, минава през Преспанското езеро, за да се озове при армията ни в Битоля. Така изпраща информация до правителството и Главната квартира. Повишен е в ранг генерален консул, награден е с Великия офицерски орден II степен. Взема участие и в Брест-литовските преговори за мир. 17 години - до 1936 година - живее в Германия, откъдето следи политическия живот в страната".

Един от строителите на следосвобожденска България, Димитър Йоцов повече от 60 години от живота си работи всеотдайно като учител, общественик, публицист, преподавател, дипломат, писател и историк за обществения и политическия напредък на държавата. 

Заклеймен като "реакционен" учен, проф. Димитър Йоцов попада в списъка на забранените автори в годините на тоталитарния режим. Това го прави почти непознат за няколко поколения българи. Димитър Йоцов умира в София на 7 август 1969 година, оставяйки след себе си един живот, отдаден в името на Отечеството.








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50