Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите трябва да съобразяват режима на работа с високите температури

Работодателят е задължен да осигури безопасни и здравословни условия на труд, съгласно законовите изисквания. Нормалната за работа температура е част от тях. В зависимост от особеностите на изпълняваната работа, могат да бъдат установени гранични стойности на темпeратурата. Законът използва понятията оптимални гранични стойности на температурата и допустими гранични стойности на температурата.

Оптималните гранични стойности важат за климатизирани помещения - такива, в които има климатична инсталация, която се поддържа централизирано; помещение, в което температурата се определя от работещите не се счита за такова, напр. малък офис, който се отоплява/охлажда с климатик. Допустимите гранични стойности важат в случаите, когато поради технически или технологични причини не е възможно да се осигури спазване на оптималните гранични стойности, напр. в предприятия с голямо топлинно излъчване като пещи за хляб, фабрика за производство на шоколад и др. 

Правата ни на работното място през летния сезон уточнява Димитър Петров, директор на Инспекция по труда- Монтана.

"Като крайни изводи казвам, че температурата на въздуха на работното място може да бъде между 12 и 33 градуса. Конкретно границите зависят от периода на годината, вид работа, вид работно място. Ако приемем, че работата е средно тежко, на постоянно работно място в помещение, то оптималните граници през топлия период на годината, какъвто е сега, може да бъдат между 20 и 23 градуса. Това са оптимални граници, при които условията на труд са най-добри. Когато това не може да се осигури, говорим за допустими граници, които при топлия период не включват фиксирана долна граница. Горната граница е 28 градуса при топлия период. Може да се допускат и максимални гранични стойности - когато температура на въздуха навън в 14 часа е над 25 градуса, то температурата в помещението може да е с три градуса повече, но не повече от 31 градуса. Според особеностите на помещението, възможно е да се допуска и работа до температура, която е 33 градуса вътре".


Първото нещо, което един работодател трябва да направи, за да осигури безопасни и здравословни условия на труд, е да оцени риска, в това число и неблагоприятното въздействие на микроклимата, продължи Петров и разясни установения ред за консултации между работниците и работодателя:

"Трябва да се има предвид дали се работи в сгради или на открито. Ако е необходимо, извършват се измерванията на факторите на работната среда, т. е. стойностите на температурата. Необходимостта се определя след консултация с работниците в самото предприятие. Приема се, че най-добре е след проведени консултации да бъдат извършени и измервания. Това е, ако ще се оценява риска. Ако работодателят прецени, че има риск, измерванията се случват и без проведени консултации. Трябва да има диалог. Измерването се извършва със законни уреди. Всяко едно предприятие по закон трябва да има комитет или група по условие на труд. В този комитет или група винаги има представител на работниците. От другата страна има представител на работодателя или самият той. Този комитет на работниците заседава веднъж на три месеца".


Законът ни дава право да откажем да изпълняваме или да преустановим изпълнението на извършваната работа при възникване на сериозна или непосредствена опасност за здравето или живота. 


"Когато се оцени риска и в този риск има данни за неблагоприятни условия, то работодателят е длъжен да минимизира ситуацията. Отговорността е на работодателя, а мерките, които трябва да бъдат предприети, са организационни и технически. Първите са свързани с работното време - то може да се промени, например. Може да се работи сутрин или вечер, изобщо когато е по-хладно. Може да се осигури почивка в охладено помещение. Техническите мерки са свързани с климатизация, с вентилатори, с локални или общи аспирации. Това са мерки, които не са съвсем заложени какви трябва да бъдат в законодателство. Работодателят сам осигурява, но негово задължение е да осигури правата на работниците".


Ако и след осигуряване правата на работниците от работодател продължи да има проблем или риск, следва сигнализиране към Инспекцията по труда. Контролният орган извърша проверка в рамките на компетенциите, с които разполага. При установяване на нарушение на законодателството, т. е. липсва оценка на риска, се прилага принудителни административни мерки. По преценка на контролния орган могат да бъдат наложени и наказания. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00