Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оперни шедьоври отново ще звучат край Белоградчишките скали

Снимка: Радио Видин

Петото издание на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" започва утре и ще се проведе на ново място. В сравнение с предишните години програмата е значително съкратена. Тя премина през няколко редакции, във връзка с пандемичната обстановка, но традицията ще бъде спазена и фестивал ще има. Утре най-добрите изпълнители на Софийската опера и балет ще представят концерт, който е посветен на 170-години от Белоградчишкото въстание. Произведенията, които ще бъдат изпълнени, дават заявка за музикално пътешествие през различни епохи и географски места. Диригент ще е Жорж Димитров, концертът започва в 20:00 часа в летния кинотеатър "Гъбите".

Маестро Жорж Димитров пред Гергана Панова за тържествения концерт в програмата на оперния фестивал в Белоградчик:

- Голям юбилеен концерт, посветен на героите от Белоградчишкото въстание - това е, което ни казва афишът за началото на Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Разкажете ни подробностите за концерта, маестро Димитров…

- В нашия 5-ти юбилеен фестивал "Опера на върховете" с акад. Карталов се спряхме на концепцията да направим един изключително тържествен, богат на разнообразна музика концерт, в който да включим колкото се може повече от първите солисти на Софийска опера и балет, за да можем да зарадваме публиката и всички гости на Белоградчик, както и самите хора, които са си от Белоградчик, сигурно сред тях има, може би, далечни потомци на тези хора, които някога са се борили в самото въстание. Програмата е пъстра. Тя включва произведения и от български автори, една прекрасна оперна класика също сме подготвили да бъде изпълнена, както дори и леки закачки накрая с малко по-лек жанр, дори има и оперетни, няколко музикални така номера. 

- Да кажем основните участници кои са?

- Разбира се, в тази тържествена вечер на сцената ще пеят Радостина Николаева, Габриела Георгиева, Гергана Русикова, Силвана Пръвчева, Цветана Банделовска, Ангел Христов, Атанас Младенов, Веселин Михайлов, Мартин Илиев, Даниел Дамянов. Това са. Ще чуем творби от Парашкев Хаджиев, от Любомир Пипков, от Жорж Бизе "Кармен", от "Норма" ще има няколко изпълнения, "Севилският бръснар"... Това е все музика любима на публиката и на всички хора. Много популярна музика от оперната класика. Може би е и така подготвено като малка изненада към нашите гости на концерта, но все пак ще открием тържествено с арията на "Мария Десислава" от Парашкев Хаджиев, след това ще прозвучи голямата балада "Конници" на Любомир Пипков, в изпълнение на Ангел Христов и след това вече се впускаме в произведенията на чуждите автори - Жорж Бизе от "Кармен", от "Норма", "Ловци на бисери", "Севилският бръснар", "Селска чест", "Адриана Лекуврьор""Риголето", "Дъщерите на Заведей",  "Гранада", "Джудита", "Торандот" и накрая "Наздравица" - "Травиата". Концертът е много пъстър, от друга страна изграждането на програмата има свой темпоритъм, който пренася през различните епохи и различните географски ширини на самото действие пренася публиката неусетно от България, накрая до Италия, като минава през много, много други места.

- Тази година фестивалът ще се проведе на ново място - летния кинотеатър, какви са плюсовете на мястото и има ли нещо, което ви притеснява?

- Ние с нашите колеги от Софийска опера и балет имаме така известен опит в изпълненията на открито и всяко едно място на открито, както и всяка една концертна зала си има своите особености. Естествено на открито е много по-трудно за свирене, за пеене, за стиковка помежду ни, за това да сме в ансамбъл, но се надявам всички с придобитите вече опит и умения да можем успешно да преминем и през поредното изпитание в летния театър в Белоградчик.

- Вие имате опит със спектаклите на открито. Дирижирал сте на летния фестивал "Сцена на вековете" на крепостта Царевец, какво е мнението ви изобщо за оперното и балетното изкуство под открито небе?

 - Това да интегрираме тези световни шедьоври директно вътре в околната среда, в природата е едно изключително предизвикателство на първо място за звука, защото когато нямаш концертна зала или оперна зала, която играе ролята на акустична... там е част от резонанса на звука, от красотата на звука и свириш под открито небе. Всички технически похвати, които имаме, трябва да бъдат доста така силно преекспонирани, за да могат да сработят помежду ни като визуална стиковка, като акустична стиковка. Въобще свири се по-силно, пее се по-силно. Неудобно е. Със сигурност е доста по-трудно, но другият аспект, който е изключително важен, това е как изглежда едно произведение представено на открито и тук вече режисьорът има водеща роля. За щастие акад. Карталов е изключителен в подбора на места, в решението към съответното място, адаптацията към съответното място и аз лично винаги съм се радвал на това, което се постига и се поставя пред хората като краен резултат. Наистина е много хубаво. И вече идва самото очарование да усетиш пък самата природа с нейния полъх на вятъра, със звездите над нас, с луната, която ни озарява, някои други животинки от природата, които припяват на нашите солисти и доукрасяват музиката. Това е безценно. Това за нас са едни от най-хубавите ни мигове. Ние чакаме всяка година, чакаме да дойде Белоградчик, за да можем да отидем и да се насладим на природата, на атмосферата на гостоприемството на града, което е изключително. Винаги всички са се отнасяли с невероятно уважение и почит към нас, което нас естествено ни радва, а ние с цялата си любов даряваме нашето изкуство за всички гости на Белоградчик и за всички хора, които са в Белоградчик.

- Кога ще пристигнете и ще имате ли време за репетиция на място?
 
- Пристигаме на 21-ви следобед, преди концерта. Ще направим т. нар. акустична репетиция на място, с което... Тя ще е доста по-разширена, нали няма да е само да опитаме малки фрагменти. Ние ще си свършим работата предварително. Всъщност нашите екипи вече са подготвили всичко, само оркестърът и певците ще пристигнат в деня на концерта. От 20:00 часа, на 21 август очакваме всички гости на нашия юбилеен оперен концерт.

 - С какво усещане искате хората да си тръгнат след концерта на 21 август?

- Ами, аз очаквам огромен аплауз. С помощта на колегите, с помощта на музиката, на невероятната музика, която ще изпълним се надявам гостите на концерта да са екзалтирани, да се радват и вече да започнат да питат кога пак ще отидем.

Програмата на фестивала  "Опера на върховете - Белоградчишки скали" включва и два детски спектакли - в събота и неделя от 18:00 часа. "Вълшебната флейта" от В. А. Моцарт - адаптирана версия за деца и "Трите прасенца" от Ал. Райчев. Режисьор е  Юлия Кръстева.


Входът е свободен.


Вижте още

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов , с артистичен псевдоним "Лорадо".  Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова . Радослав е..

публикувано на 14.01.21 в 16:30

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра . Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание . Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед,..

публикувано на 14.01.21 в 16:00

Кметствата със самостоятелен бюджет- как ще го харчат?

Всяко населено място от община Видин ще има собствен бюджет, който ще е извън капиталовите средства . Това стана ясно след среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на населените места. Предвижда се за села с население до 350 души да бъдат определени около 5 000 лв., за села с до 1  000 жители - 10 000 лв. и за населени..

публикувано на 14.01.21 в 15:30

Първи концерт на Видинската симфониета за 2021

Сръбското сопрано Александра Петрович ще е гост-изпълнител в първия концерт за 2021 година на Видинската симфониета. В програмата са включени произведения на Цирер, Калман, Лехар и  Пучини. Диригент е Свилен Симеонов. Концертът е тази вечер от 18:00 часа в зала "Филхармония". Младата прима  ще има три изпълнения - ария на Джудита от едноименната..

публикувано на 14.01.21 в 11:47