Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперни шедьоври отново ще звучат край Белоградчишките скали

Снимка: Радио Видин

Петото издание на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" започва утре и ще се проведе на ново място. В сравнение с предишните години програмата е значително съкратена. Тя премина през няколко редакции, във връзка с пандемичната обстановка, но традицията ще бъде спазена и фестивал ще има. Утре най-добрите изпълнители на Софийската опера и балет ще представят концерт, който е посветен на 170-години от Белоградчишкото въстание. Произведенията, които ще бъдат изпълнени, дават заявка за музикално пътешествие през различни епохи и географски места. Диригент ще е Жорж Димитров, концертът започва в 20:00 часа в летния кинотеатър "Гъбите".

Маестро Жорж Димитров пред Гергана Панова за тържествения концерт в програмата на оперния фестивал в Белоградчик:

- Голям юбилеен концерт, посветен на героите от Белоградчишкото въстание - това е, което ни казва афишът за началото на Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Разкажете ни подробностите за концерта, маестро Димитров…

- В нашия 5-ти юбилеен фестивал "Опера на върховете" с акад. Карталов се спряхме на концепцията да направим един изключително тържествен, богат на разнообразна музика концерт, в който да включим колкото се може повече от първите солисти на Софийска опера и балет, за да можем да зарадваме публиката и всички гости на Белоградчик, както и самите хора, които са си от Белоградчик, сигурно сред тях има, може би, далечни потомци на тези хора, които някога са се борили в самото въстание. Програмата е пъстра. Тя включва произведения и от български автори, една прекрасна оперна класика също сме подготвили да бъде изпълнена, както дори и леки закачки накрая с малко по-лек жанр, дори има и оперетни, няколко музикални така номера. 

- Да кажем основните участници кои са?

- Разбира се, в тази тържествена вечер на сцената ще пеят Радостина Николаева, Габриела Георгиева, Гергана Русикова, Силвана Пръвчева, Цветана Банделовска, Ангел Христов, Атанас Младенов, Веселин Михайлов, Мартин Илиев, Даниел Дамянов. Това са. Ще чуем творби от Парашкев Хаджиев, от Любомир Пипков, от Жорж Бизе "Кармен", от "Норма" ще има няколко изпълнения, "Севилският бръснар"... Това е все музика любима на публиката и на всички хора. Много популярна музика от оперната класика. Може би е и така подготвено като малка изненада към нашите гости на концерта, но все пак ще открием тържествено с арията на "Мария Десислава" от Парашкев Хаджиев, след това ще прозвучи голямата балада "Конници" на Любомир Пипков, в изпълнение на Ангел Христов и след това вече се впускаме в произведенията на чуждите автори - Жорж Бизе от "Кармен", от "Норма", "Ловци на бисери", "Севилският бръснар", "Селска чест", "Адриана Лекуврьор""Риголето", "Дъщерите на Заведей",  "Гранада", "Джудита", "Торандот" и накрая "Наздравица" - "Травиата". Концертът е много пъстър, от друга страна изграждането на програмата има свой темпоритъм, който пренася през различните епохи и различните географски ширини на самото действие пренася публиката неусетно от България, накрая до Италия, като минава през много, много други места.

- Тази година фестивалът ще се проведе на ново място - летния кинотеатър, какви са плюсовете на мястото и има ли нещо, което ви притеснява?

- Ние с нашите колеги от Софийска опера и балет имаме така известен опит в изпълненията на открито и всяко едно място на открито, както и всяка една концертна зала си има своите особености. Естествено на открито е много по-трудно за свирене, за пеене, за стиковка помежду ни, за това да сме в ансамбъл, но се надявам всички с придобитите вече опит и умения да можем успешно да преминем и през поредното изпитание в летния театър в Белоградчик.

- Вие имате опит със спектаклите на открито. Дирижирал сте на летния фестивал "Сцена на вековете" на крепостта Царевец, какво е мнението ви изобщо за оперното и балетното изкуство под открито небе?

 - Това да интегрираме тези световни шедьоври директно вътре в околната среда, в природата е едно изключително предизвикателство на първо място за звука, защото когато нямаш концертна зала или оперна зала, която играе ролята на акустична... там е част от резонанса на звука, от красотата на звука и свириш под открито небе. Всички технически похвати, които имаме, трябва да бъдат доста така силно преекспонирани, за да могат да сработят помежду ни като визуална стиковка, като акустична стиковка. Въобще свири се по-силно, пее се по-силно. Неудобно е. Със сигурност е доста по-трудно, но другият аспект, който е изключително важен, това е как изглежда едно произведение представено на открито и тук вече режисьорът има водеща роля. За щастие акад. Карталов е изключителен в подбора на места, в решението към съответното място, адаптацията към съответното място и аз лично винаги съм се радвал на това, което се постига и се поставя пред хората като краен резултат. Наистина е много хубаво. И вече идва самото очарование да усетиш пък самата природа с нейния полъх на вятъра, със звездите над нас, с луната, която ни озарява, някои други животинки от природата, които припяват на нашите солисти и доукрасяват музиката. Това е безценно. Това за нас са едни от най-хубавите ни мигове. Ние чакаме всяка година, чакаме да дойде Белоградчик, за да можем да отидем и да се насладим на природата, на атмосферата на гостоприемството на града, което е изключително. Винаги всички са се отнасяли с невероятно уважение и почит към нас, което нас естествено ни радва, а ние с цялата си любов даряваме нашето изкуство за всички гости на Белоградчик и за всички хора, които са в Белоградчик.

- Кога ще пристигнете и ще имате ли време за репетиция на място?
 
- Пристигаме на 21-ви следобед, преди концерта. Ще направим т. нар. акустична репетиция на място, с което... Тя ще е доста по-разширена, нали няма да е само да опитаме малки фрагменти. Ние ще си свършим работата предварително. Всъщност нашите екипи вече са подготвили всичко, само оркестърът и певците ще пристигнат в деня на концерта. От 20:00 часа, на 21 август очакваме всички гости на нашия юбилеен оперен концерт.

 - С какво усещане искате хората да си тръгнат след концерта на 21 август?

- Ами, аз очаквам огромен аплауз. С помощта на колегите, с помощта на музиката, на невероятната музика, която ще изпълним се надявам гостите на концерта да са екзалтирани, да се радват и вече да започнат да питат кога пак ще отидем.

Програмата на фестивала  "Опера на върховете - Белоградчишки скали" включва и два детски спектакли - в събота и неделя от 18:00 часа. "Вълшебната флейта" от В. А. Моцарт - адаптирана версия за деца и "Трите прасенца" от Ал. Райчев. Режисьор е  Юлия Кръстева.


Входът е свободен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 09 май 2024 слушаме Ане Софи фон Отер

Днес тя става на 69 г. Шведското мецосопрано има разнороден репертоар – песни, арии из опери и оратории, поп и рок песни. Освен участия в опери на Хендел, Монтеверди и Моцарт, Ане Софи фон Отер издава албуми с Елвис Костело, с кавъри на АББА и композиции от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Популярни са изпълненията и с шведския пианист Бенгт Форшбери..

публикувано на 09.05.24 в 09:00

Ансамбъл "Шевица" представя "В огледалото на водата" във Видин

"В огледалото на водата" ще се огледа в събота вечер публиката във Видин . Едноименният концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица" ще бъде показан на сцената на Драматичния театър. Видин е поредният град, в който танцьорите и певиците гостуват в рамките на своето национално турне. То започва преди година, скоро след като..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

Неизпълнен ремонт предизвиква недоволство сред живущите на улица "Константин и Фружин" във Видин

Видинската улица "Константин и Фружин" да бъде преименувана на "40 години надежда" . Предложение за това смятат да отправят до Община Видин живущите там и по този начин да изразят недоволството си от факта, че вече 40 години чакат да бъде извършен ремонт на улицата им, разкопана през 80-те години за изграждане на канализация на квартал "Бонония"...

публикувано на 08.05.24 в 15:00

Наградиха победителите в областния кръг на Националния конкурс "Бог е любов" във Видин

Традиционно през месец май Регионалното управление на образованието във Видин и Видинска света митрополия връчват наградите на класираните от първо до трето място в областния кръг на Националния конкурса "Бог е любов" . И тази година училищата от областта се включиха активно в него, спазена беше и традицията да бъдат представени творби в..

публикувано на 08.05.24 в 14:44

Видински ученици помогнаха на деца от Димово да отидат на първата си екскурзия

Благотворителен базар в подкрепа на училище "Св. св. Кирил и Методий" в Димово се проведе в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . Целта бе да бъдат събрани средства за екскурзия до исторически места на учениците от клуб "Млади възрожденци" от малкия град. За някои от тях тя ще е първата в живота им...

публикувано на 08.05.24 в 14:00

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

На 10 май Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН. За..

публикувано на 08.05.24 в 10:30

Нинко Кирилов представя новата си книга във Видин

Днес, 8 май, е премиерата във Видин на седмата книга на писателя  Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нинко Кирилов..

обновено на 08.05.24 в 09:50