Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивал на киното образова учениците

2
Снимка: Зорница Василева


Участие във фестивал, посветен на образованието на деца, провел се в Годеч, взе 17-годишната Зорница Василева, ученичка от Видин. Форумът, провеждащ се от години, насърчава образованието чрез кино и гледането на документални филми.

Тазгодишният формат е насочен към гледането на филми онлайн, сподели Зорница, която има интерес към изкуството.

"Интересувам се от кино от доста време насам. Фестивалът е международен, като в предишните си издания ученици от различни държави са се събирали в определена страна. Тази година поради обстоятелствата, породени от коронавирус пандемията, заедно с ученици от още 15 държави, участвахме в този онлайн формат. Оценяваме филмите, а на закриваща церемония обявяват филма, който е победител. Лентите са разделени в две категории - 16+ и 18+, аз бях във втората. Тези филми са за актуалните теми за хората на тази възраст". 


Децата от фестивала са провели видео разговор със световноизвестните актьори Ричар Гиър, Силвестър Сталоун и Катрин Лангфорд.

"Задавахме им въпроси. Попитах Лангфорд какво би правила, ако не беше актриса. Говорихме и за сериала, в който участва - той е свързан с психическото здраве. Посъветва ни да търсим хубавото в живота, разказа нейни лични истории". 

Учениците от България са поканени да посетят голям кино фестивал в Италия догодина.

"Някои от филмите, които гледахме, бяха идея по-скучни. Разговаряхме и с режисьорите". 

Организаторите на събитието имат намерение догодина да направят подобен фестивал във Видин.

Галерия

Вижте още
СУ

СУ "Цар Симеон Велики" отбеляза патронния си празник

СУ "Цар Симеон Велики" отбелязва  патронния си  празник. Във фоайето се състоя тържествена церемония във връзка с празника. С кратка програма учениците от училището представиха своето училище.  Към всички присъстващи се обърна директорът Ирена Гъркова: "Ние с вас днес сме стъпили на раменете на всички предишни поколения, опрени на здрава..

публикувано на 11.05.21 в 17:10

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин - 136 години отговорност и всеотдайност към бъдещето

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин отбелязва днес своя патронен празник. Създадено през далечната 1885 година, то вече 136 години изпълнява своята просветителска и образователна мисия. Днес в него се обучават над 400 ученици в 22 паралелки. За високото равнище на тяхната общообразователна и профилирана подготовка в областта на изкуствата се..

публикувано на 11.05.21 в 14:50
Децата от квартал

Видински деца събират пари в помощ на болно дете

Мини - благотворителен базар организираха деца в квартал "Калето" в град Видин.  Желанието им е да помогнат на 3-годишния Криси, на когото са му  необходими доста средства за операция - казва 12- годишната Ванеса: "Събираме пари за благотворителност за момченцето Криси. Той е на 3 години, болно от невробластом. Трябват му 100 000 лв и..

публикувано на 11.05.21 в 13:50

Библиотекарите вече не са само пазители на писаното слово

Надпис над входа на една древна библиотека гласи "Тук мъртвите отварят очите на живите". Днешните библиотеки, въпреки, че доста се различават от своите предшественици, където книгите са били вързани с вериги и достъпни за малцина избрани. Все пак имат и много общо - продължават да са хранителници на писаното слово, на човешката памет и култура. С..

публикувано на 11.05.21 в 13:15
Първо място в Регионалното състезание по приложна електроника

Ученици от Видин - първенци в регионалния кръг на Състезанието по приложна електроника

Два отбора на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин се класираха на първите места в  регионалния кръг на Състезанието по приложна електроника "Мога и зная как". Първите места са за  отборно и индивидуално представяне - каза преподавателят  по различни професионални дисциплини Боряна Борисова, която се занимава с клуба по..

публикувано на 11.05.21 в 12:20

Изложбата "Аз съм Българка" - красива плетеница от минало, настояще и бъдеще

Третата част на  фотоизложбата "Аз съм Българка!" ще бъде официално открита на 11 май в Пловдив. Автор на проекта е младият фотограф Радослав Първанов , който от няколко години издирва и запечатва с фотообектива си красотата на българското момиче, облечено в носия.  Радослав Първанов живее в Габрово, но корените му са от оряховския край, а..

публикувано на 10.05.21 в 18:37

Физическата активност - мост към здрав дух и тяло

Под мотото: "Движението - това е здраве" 10 - ти май е обявен за Световен ден на физическата активност от 2002 г., с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването и цели чрез спорт и физическа активност да ограничи действието на рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, алкохол,..

публикувано на 10.05.21 в 16:30