Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на киното образова учениците

Автор:
2
Снимка: Зорница Василева


Участие във фестивал, посветен на образованието на деца, провел се в Годеч, взе 17-годишната Зорница Василева, ученичка от Видин. Форумът, провеждащ се от години, насърчава образованието чрез кино и гледането на документални филми.

Тазгодишният формат е насочен към гледането на филми онлайн, сподели Зорница, която има интерес към изкуството.

"Интересувам се от кино от доста време насам. Фестивалът е международен, като в предишните си издания ученици от различни държави са се събирали в определена страна. Тази година поради обстоятелствата, породени от коронавирус пандемията, заедно с ученици от още 15 държави, участвахме в този онлайн формат. Оценяваме филмите, а на закриваща церемония обявяват филма, който е победител. Лентите са разделени в две категории - 16+ и 18+, аз бях във втората. Тези филми са за актуалните теми за хората на тази възраст". 


Децата от фестивала са провели видео разговор със световноизвестните актьори Ричар Гиър, Силвестър Сталоун и Катрин Лангфорд.

"Задавахме им въпроси. Попитах Лангфорд какво би правила, ако не беше актриса. Говорихме и за сериала, в който участва - той е свързан с психическото здраве. Посъветва ни да търсим хубавото в живота, разказа нейни лични истории". 

Учениците от България са поканени да посетят голям кино фестивал в Италия догодина.

"Някои от филмите, които гледахме, бяха идея по-скучни. Разговаряхме и с режисьорите". 

Организаторите на събитието имат намерение догодина да направят подобен фестивал във Видин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

12 000 теменуги ще украсят Видин

С теменужена премяна ще бъде тази есен Видин . Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат заседени в цветните пространства в центъра и парковете на града. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат установени загиналите от горещините през лятото дървета, които ще бъдат подменени с нови. Това..

публикувано на 02.10.24 в 13:00

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен. Преподаването на чужд език от учител, чийто език му е майчин, е изключително важно за по-доброто..

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел създаване на собствено певческо-музикално творчество в областта на българския класически фолклор. В..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00

Онлайн семинар помага на близки на зависими

Безплатен онлайн семинар за близки на зависими организира "Фондация За живота". Темата е "Как да мотивирам зависимия да се лекува". Участниците ще могат да разберат също какви са възможностите за лечение на зависими и самите те ще получат подкрепа как да се погрижат за себе си, защото всеки зависим засяга живота поне на четирима души, обясни..

публикувано на 01.10.24 в 12:22

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46