Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участниците от "Дунав Ултра" се събраха във Видин

Снимка: Дунав Ултра


Над 100 участника-колоездачи, които ще се включат в прехода Дунав Ултра: Следвай реката 2020, се събраха днес във Видин

Веломаршрутът, който ще стартира утре, 1 септември, е най-дългият туристически велосипеден маршрут в България - 732 километра по поречието на Дунав, започващи от село Куделин, община Брегово, до Дуранкулак, община Шабла. 

Всички участници ще се придвижват по маршрута с индивидуален план и за свободно избран период от време, като целта е достигане на крайната точка, каза организаторът Борис Бегъмов, който акцентира върху еволюцията на туристическата инициатива.

"Първата година един участник стигна до финалната точка, сега към нея са се устремили 100 човека, включително 72-годишен от Варна, който ще изминава всеки ден по над 100 километра, за да се вмести в 7-дневния график. Настроението е приповдигнато, виждам млади хора от различни краища на страната и на Румъния, което ме радва. Следващата година числото на участниците ще бъде по-голямо, защото ограничнихме регистрацията заради обстановката с коронавируса".

Класически и приключенски маршрут са сред новостите, които предлага тази година веломаршрутът. Траекторията му е през 107 населени места - 90 села и 17 града. Всеки участник посочва колко време предвижда да продължи прехода, а достигайки крайната точка получава персонален сертификат.

"Стремим се всяка година да правим промени във формата, за да поддържаме интереса на хората и да ги предизвикваме да участват. Даваме възможности да се премине през някои от районите по поречието, включващи черни пътища и старите римски такива между Тутракан и Силистра - т.е това е адвенчър варианта". 

"Дунав Ултра" стартира през 2014 година в резултат желанието на Бегъмов за лична промяна. Като цел организаторът си поставя маршрутът да се превърне в най- популярната дестинация за велотуризъм на Балканите. 

"Не предполагах, че ще стигнем толкова далеч, камо ли че ще продължим натам, накъдето сме се запътили. Еволюцията и възможността тази идея да се трансформира в толкова мащабен проект, който дава хоризонт на стотици партньори, ни кара да сме развълнувани и да искаме все повече".

При регистрацията си днес участниците получиха т.нар "Кутия за приключения". Всички колоездачи имаха възможност да се регистрират в три категории: индивидуално, екип от 2-ма или 4-ма колоездачи. Всеки индивидуален участник или екип може да планира и заяви продължителността на прехода - до 48 часа, до 3 дни, до 5 дни, до 7 дни и повече от 7 дни.
 
Представено беше и новото туристическо издание на "Карта-пътеводител" - печатна книжка, вдъхновена от дейността на изследователя на Дунавска България Феликс Каниц.

"Запознаваме жителите на Видин с това, което правим, какво представлява нашия проект. Участниците се запознават днес, защото им предстоят няколко дни заедно по поречието. Пътеводителят ще бъде пуснат и в печатно издание. Най-вече съдържа полезна туристическа информация за региона по поречието на Дунав".

Възрастовата граница за участие е над 18 години, но организаторите плануват и включването на по-млади участници.

"Мислим и за по-малки участници, за деца, като ще създадем формат, даващ възможности за събития на различни места от маршрута".


Специалните места, които ще посетят колоездачите, са крепостта "Баба Вида" във Видин, бирената фабрика в Лом, площад "Дико Илиев" в Оряхово, античния град Улпия Ескус в с. Гиген, чешмата "Елия" в Никопол, крепостта "Димум" в Белене, римския легионен лагер Нове в Свищов, паметникът на Филип Тотю в Две могили, фонтанът "Момчето с хидрата" в Русе, архитектурният резерват "Рибарска махала" в Тутракан, археологическия комплекс "Дуросторум-Дръстър" в Силистра и крайната точка на маршрута -  с. Дуранкулак, Черно море.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48