Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мездра ще празнуват 70-годишнината от обявяването на населеното място за град

2
Снимка: Архив: Радио Видин

С поредица от културни и спортни събития от 6 до 22 септември Мездра ще отбележи 70 години от обявяването на населеното място за град. Древното селище край античната и средновековна крепост "Калето", което има над 7-хилядолетна история, получава градски статут с Указ №435 на Президиума на 27-ото Народно събрание от 26 август 1950 г.

Началото на празниците ще бъде поставено тази неделя, 6 септември, с честване на 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Културният афиш включва също откриване на самостоятелна изложба живопис на Снежана Петрова (на 10 септември, четвъртък) и премиера на книгите на Цветко Стеев „Реч от сърцето на Стара Европа” и „Сказание за Сирм - царят на Tрибалите” (на 16 септември, сряда), съобщиха от местната управа. 

Наситени откъм събития ще бъдат дните 11 и 12 септември, когато Мездра ще бъде домакин на Първия национален фолклорен фестивал "Хорцето на Дефилето" за любителски клубове и школи, изучаващи български народни хора. В първия ден от двудневния форум съвместен концерт, посветен на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град, ще изнесат Ансамбъл "Мездра", Ансамбъл "Хемус" - Враца, оркестър "Виво Монтана" и популярните изпълнители на народни песни Светлин Миланов и Юри Крумов. Програмата на втория фестивален ден предвижда надиграване на участниците във фестивала, концерт на известния народен певец от Македонската фолклорна област Илия Луков и "Хоротека под звездите" с оркестър "Тракийско настроение".

Същия ден, 12 септември, на изкуствения терен на градския стадион ще се проведе Петият футболен турнир за деца Мемориал "Семко Горанов" в памет на легендарния състезател и треньор на ФК Локомотив (Мездра) от близкото минало.

На 18, 19 и 20 септември (петък, събота и неделя) в Археологически комплекс "Калето" ще се състои Шестият фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето - Мездра 2020".

Празниците "50 години Мездра град" ще завършат на 22 септември (вторник) с честване на Деня на Независимостта на България и три спортни прояви по повод Европейския ден без автомобили - велопоход до с. Долна Кремена и обратно, демонстрация на екстремни безмоторни спортове и състезание за майсторско управление на велосипед за ученици І-VІІ клас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 23 юли 2024 година

За 13-та поредна година в град Видин се провежда  фестивалът "Дунавски вълни". Тази година работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча".  Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно..

публикувано на 23.07.24 в 18:05

Година след тежката буря в Кула са отстранени голяма част от щетите

Измина точно една година от голямата буря в град Кула. Една година, която се оказа тежка за десетки жители, с множество щети по обществени сгради и домакинства, но за щастие нямаше пострадали хора.   Илинка Найденова от общинската администрация си спомня за стихията и прави равносметка на свършеното:  „Точно след бурята в..

публикувано на 23.07.24 в 17:27

Отново свободно движещи се коне по улиците на Видин

Свободно движещи се коне за пореден път са забелязани по улица "Широка", в района на Къщата с куклите във Видин. В социалните мрежи са публикувани снимки и клипове, но сигнал от Общината не е постъпвал, каза за Радио Видин  д-р Валери Велков от Областна дирекция по безопасност на храните и обясни какъв е редът, когато се касае за безстопанствени..

публикувано на 23.07.24 в 16:27

Видинска гимназия въвежда избираем предмет по православие

Под формат занимание по интереси през новата учебна година във видинската Профилирана Природо-математическа гимназия ще се изучава предмет Религия-Православие.  Инициативата, която е подкрепена от родители, е на училищното настоятелство, каза директорът на учебното заведение Ивайло Милушев. "Това е инициатива на настоятелството на..

публикувано на 23.07.24 в 13:11
Снимката е илюстративна

Задържаха двама за грабеж на жена във Видин

Криминално проявен 50-годишен мъж от врачанското село Търнава и 55-годишна видинчанка са били задържани с полицейска мярка в ареста на РУ-Видин часове след извършен грабеж, съобщават от полицията във Видин. Сигналът за посегателството постъпил  на 21 юли към 23 часа. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите..

публикувано на 23.07.24 в 10:05

Редица вечерни концерти в програмата на Криводолския панаир

Община Криводол и НЧ „Никола Вапцаров – 1924" организират в началото на август панаирни дни. Традиционните прояви се провеждат под патронажа на кмета на общината Христо Доков. За всички жители и гости на града край река Ботуня са предвидени вечерни концерти, които започват от 20 часа на сцена на стадион „Христо Ботев". На 1 август е концертът на Симона..

публикувано на 23.07.24 в 08:46

Мъж от Галиче източи чужда карта

28 мъж от село Галиче е задържан за кражбата на 2800 лева от дебитна карта на жителка на София. Това съобщават от полицията във Враца. Сигналът за кражбата е подаден на 20.07.2024 г. в РУ-Бяла Слатина, където собственичката на картата е обяснила, че на 20.07.2024 г. за времето от 17:25 ч. до 17:30 ч. от дебитна карта /нейна собственост/ е изтеглена..

публикувано на 23.07.24 в 07:30