Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многодетно семейство от Мали Дреновец се сдоби със собствен дом, благодарение на дарители

Те ремонтират новия си дом, но нямат пералня. Необходим е и лаптоп за най-голямото дете

Снимка: Радио Видин


Многодетното семейство на Александър и Теодора Георгиеви от село Мали Дреновец се нанесе в нов домКъщата е купена с помощта на няколко дарители, кметският наместник Александра Цекова, кмета на община Димово Светослав Славчев.  Семейството  има  четири деца и изпитва затруднения с изхранването им и подготовката за училище. Кметският наместник на Мали Дреновец Александра Цекова отправи апел към всички слушатели на радио Видин - да бъде подпомогнато семейството с автоматична пералня и с така необходимия лаптоп за десетокласничката Виктория Теодорова. 

Въпреки несгодите в живота им сем. Георгиеви активно се  включват като доброволци  във всички инициативи, които се организират в селото. По време на пандемията помагат на възрастните хора в селото, пазаруват, чистят снега, цепят дърва. Децата също много помагат, за тях трудът не е срамна работа. Семейството получава социални  помощи  и еднократната помощ от общината, но тези средства не са достатъчни. Всички в семейството се трудят, работят селскостопанска работа, отглеждат животни, но въпреки всичко е трудно. Сигурните им средства, които получавали за 1 месец, са били 150 лв. Днес Общината осигурява работа на бащата, за да може семейството да живее нормално - казва кметът на община Димово Светослав Славчев:


"Предприехме действия за закупуване на къща... Радвам се, че тези млади хора ще имат нормален живот... Лично съм ги подпомогнал за закупуване на тази къща..."
 

Сегашният дом е обширен и светъл, на един етаж, със стаи за всички членове на семейството - за момчетата, за момичетата, за родителите, хол за посрещане на гости, удобна кухня. Дворът е голям, с пристройки за животните, които семейството отглежда. Александър Георгиев, бащата на 4 деца, е от Мали Дреновец, израснал е сам без родители. Наследствената му къща изгаря, и дълго време семейството живееше в къща с две стаи - разказва кметският наместник Александра Цекова:


"...Много отдавна говорихме за къща... Лятото, в един разговор с кмета на общината го попитах: "Зад мен ли си, да направим едно добро?" и той каза: "Да" и след като кметът застана зад мен, единственият начин беше да се изтегли заем, но неговият договор е срочен и аз трябваше да тегля заема... Първата вноска от  1000 лв са лични средства на кмета, заемът е 4 000 лв и ще връщаме 4 235 лв, поне още 1500 лв ще бъдат от мен, сина ми и Иванка Василева. Това, което остава около 1 500 лв ще бъдат погасени от заплатата на Александър и така ще имат възможност за нормален живот и за храна... Вече се нанесоха в къщата, ремонтира се, почти всичко е готово, необходима им е нова пералня."
 

Най-голямото дете в семейството е Виктория. Тя учи в СУ "Христо Ботев" Арчар и сега ще бъде 10 клас, споделя, че има мечта - да продължи образованието си във ВУЗ, специалност "агроном". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15