Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третокласници от Видин отбелязаха Международния ден на грамотността

Третокласници от видинското основно училище "Любен Каравелов" разказаха за книгите, които са прочели през лятото, какво им е харесало в тях и участваха във викторина, организирана от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Събитието, по повод Международния ден на грамотността, се състоя на откритата сцена пред Библиопощата в Крайдунавския прак. В света все още има много държави, в които голяма част от населението не са грамотни и не могат да пишат и четат, каза старши началният учител Колетка Павлова:

"От далечната 1965-та година ООН взема решение за един специален ден, посветен на грамотността и е избрана датата 8 септември. През 2002 година, вече започва активно в цял свят да се отбелязва този ден, тъй като все още в света има много държави, в които голяма част от населението не са грамотни, не могат да пишат, не могат да четат. Тъй като, все по-голямо внимание се обръща на грамотността, на образоваността, на емоционалната грамотност и нашата идея е, заедно с родителите и децата да отделим нужното на този специален ден."



Децата бяха донесли по една книга, която са прочели през лятото и разказаха, какво им е харесало в нея:

"Книгата, която аз избрах да донеса е "Патиланци". В нея най-много ми хареса това, че във всяка една от главите Патиланчо и неговата дружина правят всякакви щуротийки, но има и поука... Книгата, която съм избрала да донеса днес е "Мили бате!". В нея най-много ми харесва, че кучето помага на баба си и, че всеки ден намира нови приключения."



След като представиха по една книжка, която са прочели през лятната ваканция, децата изтеглиха по-един въпрос подготвен от библиотеката и трябваше да намерят отговора в съответната енциклопедия:


Марияна, която е майка на две от децата, които взеха участие в събитието споделя, че нейното поколение е било по-ученолюбиво и дисциплинирано:

"Това е най-важното според мен и според всеки един родител, детето му да се ограмоти от най-ранна детска възраст. По мое време е било съвсем различно, сега е съвсем различно. Ние бяхме по-дисциплинирани, по-улегнали някак си, по ученолюбиви. Днешните деца не искат да се учат. Всичко е на сила с тях, според моите виждания. Аз лично не я харесвам днешната образователна система. Много е пренатрупано всичко. Много дават зор на децата." 

За финал учениците рецитираха стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов. Всички деца, които взеха участие, получиха читателски карти от библиотеката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48