Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Люти дол искат да възстановят инфраструктурата, пострадала при строителството на магистралата

"Надявам се, когато приключи строителството на магистралния път, който ще мине и край селото ни, да бъде ремонтирана главната ни улица, по която сега минава целият трафик от Е79", коментира ситуацията в мездренското село Люти дол кметът му, Никола Николов.

"Един от основните ни проблеми сега е именно този трафик. Той ни създава много грижи. Оттук сега минават всички превозни средства от София към Мездра, Враца и Видин. С една дума- инфраструктурата ни е голям проблем. С него се боря откакто съм застъпил като кмет и не мога нищо да направя. За трафика се използват две улици в селото, които не са подготвени за такова натоварване по тях. Вече са амортизирани, изкопани са огромни дупки. люти долОбаждам се на АПИ, обаждам се на Пътно управление Мездра, а те ми казват, че това била общинска улица. А аз им отговарям, че в момента тя не е общинска, в момента е Е-79. Голямо безхаберие, направо не ми се говори...

Заради този трафик протести правихме в селото преди месец. Още същия ден се отзоваха институциите, но като минаха два дни, всичко се забрави.  

Надявам се поне когато бъде завършен новият път, нещата да се променят и това да спомогне за съживяването на селото. Сега тук са останали предимно възрастни хора, няма нов живот. Вярно е, че се закупиха доста къщи в селото, предимно от софиянци, но те идват тук само за почивните дни. Те са временно тук, нямат грижа за селото, гледат само да си изкарат уикенда добре и си заминават. Дали селото може да стане рай за тези софиянци като бъдещи пенсионери- да, но те пак ще са пенсионери. Тук трябват млади хора. Ето защо новият път ще е добре за нас. Така млади хора, които се заселят в селото, ще могат да живеят в спокойна обстановка, сред красива природа и в същото време да работят в Ботевград, Мездра и Враца, където ще се стига буквално за минути по магистралата...""Днес на селското ръководство е по-трудно да решава възникналите проблеми"
, коментира ситуацията и най-дълго заемалият длъжността кмет в Люти дол, 82-годишният Цено Михайлов. Той е бил кмет на селото повече от 32 години.

"Когато аз бях кмет, в продължение на 15 -18 години, имах самостоятелен бюджет. Ние си сформирахме бюджета, ние разполагахме и с всички средства- данъци, такси и т.н. Затова имахме възможност да благоустрояваме и хигиенизираме. По същата причина и дисциплината при нас беше много голяма. Ако закъснееш с 1 час и не си на работното си място, а те потърсят- ще трябва да даваш обяснения. Сега гледам кметствата не се отварят със седмици, никой не се интересува и не следи. Сега средствата се дават може би в тези села, където кметовете са от същата политическа партия , от която е общинският кмет.

Навремето кметовете имаха пълномощия при сключването на граждански бракове, при издаването на пълномощни, на договори и т.н. Сега го няма това нещо, за всичко трябва да се ходи в общинския център. Така че, трудно им е, но пък сега нямат тези грижи за училища, здравни служби, детски градини, защото хората са по-малко... Въпреки това, смятам че хората в Люти дол ще се завърнат и селото ни няма да изчезне от картата на България...", допълни Цено Михайлов.

   
Подробности по темата и целите интервюта може да се чуят в звуковия файл.

   

Вижте още
Мали Дреновец

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада.  Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как..

публикувано на 18.09.20 в 12:00

Автоинструктори подготвят протест заради промени в обучението на шофьорите

Заради " липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове " автоинструктори  планират общонационален протест в цялата страна. Публикуваният за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори , предизвика недоволство сред някои от автошколите. От Съюза на..

публикувано на 17.09.20 в 10:15

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в..

публикувано на 16.09.20 в 12:25

Звънецът бие за първия учебен ден

Ранното ставане, сутрешното бързане, уроците, запознанствата и дори напрежението - всичко това започва от днес , 15ти септември - денят, в който училищният звънец кънти за откриване на новата учебна година . Всяка година на днешната дата тълпа от ученици се събира в училищния двор, изпълнен с особена магия, съчетаваща тъгата на отиващото си..

публикувано на 15.09.20 в 10:10

Как да се върнем на работа без излишен стрес

Как да се адаптираме на работа в първите дни след летните отпуски или работата от вкъщи? Може да ни е много трудно да се настроим за работен процес, да се почувстваме изморени или изнервени. Пандемията пък развали плановете за отдих през летните месеци, много хора останаха дори без работа.  Как видинчани се справят със стреса, провери..

публикувано на 14.09.20 в 14:50

С Второ велико народно въстание продължават протестите срещу властта

Исканията за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев продължават 64-ти ден. След като на 2 септември - началото на есенния политически сезон - протестиращите срещу управлението на страната организираха мащабна акция, наречена Велико народно въстание , гражданското недоволство заема пространството между Министерския..

публикувано на 10.09.20 в 10:15

На 9-ти септември- за времето преди демократичните промени

Датата 9 септември и днес продължава да поражда спорове и разногласия в обществото. Тази година се навършват 76 години от може би най-противоречивата дата в новата ни история. За мнозина тя е свързана с коренна промяна- премахване на капиталистическия строй и изграждането на по-справедливото социално общество - комунистическото. За други 9..

публикувано на 09.09.20 в 13:29