Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите блокираха пътя към свинекомплекса

Пореден протест срещу свинефермата в Дунавци

Снимка: Радио ВИДИН




Жители на Дунавци блокираха пътя към свинекомплекса. Това е поредният им протест срещу миризмата от животните. Управителят на свинефермата в града днес е сигнализирал в полицията и прокуратурата, че до обекта няма достъп. 
Иво Дичев обясни, че не се пропускат камионите с фураж за свинете и протестиращите затрудняват работата във фермата:


"Вчера пред комплекса имаше 10 човека. С колите си блокират пътя, какво блокират? Достъп на работници- ок, спират си колите, минават хората пеша. Но достъпа на камионите за храна, значи ние ползваме чужд фураж, все още нямаме фуражна кухня, строи се в момента, не малка инвестиция. Животните трябва да се хранят, имаме над 5000 животни вече вътре. Всеки понеделник, имаме си договор с екарисаж, той също не може да влезе. Камиони с дезинфектанти, камиони с лекарства за животните за предпазване от африканска чума, също не могат да влязат. Полицаите алтернативен маршрут предлагат, през ниви, но тези хора не искат да минават от там. Проблемът не е малък и аз на кмета Скорчев се обадих, сега ще отида да входирам жалба и във видинската Община, прокуратурата, областен управител на Видин, РПУ Видин, ОДБХ Видин. Също нещо важно- за да не вредим на въздуха, да няма фекалии при мен, всичко това нещо се извозва всеки ден до станция за корегенерация в град Кула. Вчера камионите не са изкарвали нищо. Чакаха цял ден на слънце, това нещо е метан, риска е огромен от взрив. Има полицаи, които стоят отпред и казаха, че са там, за да предпазват от сблъсъци."


Фермата е изградена по европейски проект, изпълнен съгласно всички изисквания за хранене и вентилация. За последните 2 години и половина са проверени от различни институции и инспекции, след подавани жалби от инициативния комитет. Проверките са показали, че подаваните сигнали не са истина, допълни Иво Дичев и обясни, че е разговарял с протестиращите. Настояли са фермата да се затвори, което, според него, е несериозно. В свинефермата работят 30 човека. Отделно има фирми изпълнители и подизпълнители по другите обекти- строи се силозно стопанство, кланица, която ще подсигури още 10 работни места, когато започне да работи, за фуражната кухня ще бъдат наети още хора на работа.


Протестиращите настояват да говорят със собственика:

"Миризмата е денонощна и пране да изнесеш отвън- всичко се умирисва, а тия деца какво дишат. Ще стоим, докато дойде някакво решение... Протеста е във връзка с непоносимата миризма, която излъчва спорният обект зад нас. Заявен е от моя приятел Малин предварително. Хората днес ни правят предупредителни и уведомителни протоколи. Чакаме собственика да проведем диалог, той се крие и не идва. От вчера сутринта сме тук, да дойде собственика, да проведем диалог и си тръгваме."

Институциите, които сезираме от 2 години не ни обръщат внимание, каза организаторът на протеста Малин Младенов:


"По-точно си прехвърлят отговорността от местно на национално ниво и обратно. Нито една институция не излиза с конкретно становище и да вземе окончателно решение относно този проблем. Виждаме, че институциите не ни обръщат внимание и затова сме тук. Очевадно е, че собствениците с тези сериозни нередности, които имат и продължават да работят, са много близо до властта. Подавали сме сигнали, жалби, молби, уведомление от местно, регионално и национално ниво. Единственият документ, който има тежест до момента, е на зам. министъра на здравеопазването, който ни уведомява, че този закон, който ние настояваме за връщане на защитната зона между жилищната среда и обекти, които излъчват вредни емисии, е необходим и се обръща към министерството на земеделието и храните, министерството на регионалното развитие и благоустройството за съвместно издаване на общ документ, който да има тази регламентация. До този момент министерствата си прехвърлят писания и нито едно от тях не излиза с решение. Тъй като този обект е на 7 метра и 50 см. от регулацията на нашето населено място. От вчера сутринта съм тук с намерението да блокираме пътя и да не допускаме техниката, която обслужва свинефермата, с цел собственикът да дойде на среща да обсъдим проблема и да се ангажира с решаването му."


От Община Видин отговориха, че има издадено разрешение за провеждане на протеста за вчера и днес. Въпреки опитите ни, не успяхме да свържем с кмета на Дунавци Димо Скорчев. 


От полицията във Видин посочиха, че на няколко протестиращи са съставени протоколи за предупреждение. Очаква се в следобедните часове достъпът до входа на свинефермата да бъде осигурен.


Протестът бе прекратен по-късно следобед. "В противен случай ще бъдат съставени актове на всички протестиращи", обясни организаторът Малин Младенов. Хората ще търсят среща с кмета на Общината и областния управител, на която ще настояват за обща среща с министъра на здравеопазването, на която:

"Да приключим с това прехвърляне на отговорности между местна власт и министерството на здравеопазването."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00