Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите блокираха пътя към свинекомплекса

Пореден протест срещу свинефермата в Дунавци

Снимка: Радио ВИДИН




Жители на Дунавци блокираха пътя към свинекомплекса. Това е поредният им протест срещу миризмата от животните. Управителят на свинефермата в града днес е сигнализирал в полицията и прокуратурата, че до обекта няма достъп. 
Иво Дичев обясни, че не се пропускат камионите с фураж за свинете и протестиращите затрудняват работата във фермата:


"Вчера пред комплекса имаше 10 човека. С колите си блокират пътя, какво блокират? Достъп на работници- ок, спират си колите, минават хората пеша. Но достъпа на камионите за храна, значи ние ползваме чужд фураж, все още нямаме фуражна кухня, строи се в момента, не малка инвестиция. Животните трябва да се хранят, имаме над 5000 животни вече вътре. Всеки понеделник, имаме си договор с екарисаж, той също не може да влезе. Камиони с дезинфектанти, камиони с лекарства за животните за предпазване от африканска чума, също не могат да влязат. Полицаите алтернативен маршрут предлагат, през ниви, но тези хора не искат да минават от там. Проблемът не е малък и аз на кмета Скорчев се обадих, сега ще отида да входирам жалба и във видинската Община, прокуратурата, областен управител на Видин, РПУ Видин, ОДБХ Видин. Също нещо важно- за да не вредим на въздуха, да няма фекалии при мен, всичко това нещо се извозва всеки ден до станция за корегенерация в град Кула. Вчера камионите не са изкарвали нищо. Чакаха цял ден на слънце, това нещо е метан, риска е огромен от взрив. Има полицаи, които стоят отпред и казаха, че са там, за да предпазват от сблъсъци."


Фермата е изградена по европейски проект, изпълнен съгласно всички изисквания за хранене и вентилация. За последните 2 години и половина са проверени от различни институции и инспекции, след подавани жалби от инициативния комитет. Проверките са показали, че подаваните сигнали не са истина, допълни Иво Дичев и обясни, че е разговарял с протестиращите. Настояли са фермата да се затвори, което, според него, е несериозно. В свинефермата работят 30 човека. Отделно има фирми изпълнители и подизпълнители по другите обекти- строи се силозно стопанство, кланица, която ще подсигури още 10 работни места, когато започне да работи, за фуражната кухня ще бъдат наети още хора на работа.


Протестиращите настояват да говорят със собственика:

"Миризмата е денонощна и пране да изнесеш отвън- всичко се умирисва, а тия деца какво дишат. Ще стоим, докато дойде някакво решение... Протеста е във връзка с непоносимата миризма, която излъчва спорният обект зад нас. Заявен е от моя приятел Малин предварително. Хората днес ни правят предупредителни и уведомителни протоколи. Чакаме собственика да проведем диалог, той се крие и не идва. От вчера сутринта сме тук, да дойде собственика, да проведем диалог и си тръгваме."

Институциите, които сезираме от 2 години не ни обръщат внимание, каза организаторът на протеста Малин Младенов:


"По-точно си прехвърлят отговорността от местно на национално ниво и обратно. Нито една институция не излиза с конкретно становище и да вземе окончателно решение относно този проблем. Виждаме, че институциите не ни обръщат внимание и затова сме тук. Очевадно е, че собствениците с тези сериозни нередности, които имат и продължават да работят, са много близо до властта. Подавали сме сигнали, жалби, молби, уведомление от местно, регионално и национално ниво. Единственият документ, който има тежест до момента, е на зам. министъра на здравеопазването, който ни уведомява, че този закон, който ние настояваме за връщане на защитната зона между жилищната среда и обекти, които излъчват вредни емисии, е необходим и се обръща към министерството на земеделието и храните, министерството на регионалното развитие и благоустройството за съвместно издаване на общ документ, който да има тази регламентация. До този момент министерствата си прехвърлят писания и нито едно от тях не излиза с решение. Тъй като този обект е на 7 метра и 50 см. от регулацията на нашето населено място. От вчера сутринта съм тук с намерението да блокираме пътя и да не допускаме техниката, която обслужва свинефермата, с цел собственикът да дойде на среща да обсъдим проблема и да се ангажира с решаването му."


От Община Видин отговориха, че има издадено разрешение за провеждане на протеста за вчера и днес. Въпреки опитите ни, не успяхме да свържем с кмета на Дунавци Димо Скорчев. 


От полицията във Видин посочиха, че на няколко протестиращи са съставени протоколи за предупреждение. Очаква се в следобедните часове достъпът до входа на свинефермата да бъде осигурен.


Протестът бе прекратен по-късно следобед. "В противен случай ще бъдат съставени актове на всички протестиращи", обясни организаторът Малин Младенов. Хората ще търсят среща с кмета на Общината и областния управител, на която ще настояват за обща среща с министъра на здравеопазването, на която:

"Да приключим с това прехвърляне на отговорности между местна власт и министерството на здравеопазването."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50