Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията по прибиране на гроздето в община Ново село започва в понеделник 14 септември

Снимка: Светла Бондова

По-малко от 600 декара  лозя се отглеждат в Ново село. В съседното село Флорентин са 2 000 дка. Това стана ясно на събранието, което ежегодно се провежда преди началото на гроздобера. То се водеше от секретаря на Общината г-жа Стояноваи се проведе на 11 септ. От 17,30 ч. в големия салон на общинската сграда. Един от големите земеделски производители сподели, че притежава на хартия около 600 декара лозя, но обработва не повече от 150, защото другите са му продадени след като са били изоставени повече от пет години. И това не е отделен случай.

Събранието реши началото на кампанията по прибирането на гроздето да започне в понеделник – 14 септември. Последните замервания показват, че сорта "Гъмза“ е достигнал 20 захарни градуса, "Каберне“-то е между 18 и 22 градуса, в зависимост от местността, в която се намира, "Мерло“ е най-сладко -  цели 23 зах. градуса, а белият грузински сорт "Ркацители“ е само 19. И отново лозарите обръщат внимание, че захарните градуси се влияят не само от сорта, но и от мястото, където е посадено лозето.

 Лозарите избраха охранителна фирма, която ще пази лозовите масиви по време на кампанията и тричленка, която ще помага в организацията на охраната и събирането на средствата за нея. Плащането в размер 9 лв. за декар ще започне от днес, 12 септември, и ще се извършва при дежурните по Община.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
проф. Светослав Малинов

Проф. Светослав Малинов: Няма конституционна криза

За конституционна криза не може да се говори. Това каза политологът проф. Светослав Малинов в коментар за вътрешнополитическата ситуация в страната: "Просто трябва да се намери кандидат за премиер от посочените и да се продължи напред. Това, че има някакви затруднения президентът и така нататък не означава, че има криза." Едно е да се мерят..

публикувано на 29.03.24 в 16:58

Нова дейност започва в отделението по кардиология във Видин

Нова дейност, свързана с лечението на периферната съдова болест , ще се извършва в отделението по кардиология на видинската болница . Това съобщи началникът на отделението д-р Стоян Филипов и поясни, че от всички сърдечно-съдови заболявания периферната съдова болест е на трето място по смъртност след исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата..

публикувано на 29.03.24 в 16:52

Първокласниците в Зверино вече знаят буквите

Днешният слънчев ден беше празничен за учениците от 1-ви клас при СУ “Свети Климент Охридски” в мездренското село Зверино . След месеци на упорит труд дългоочакваният  Празник на буквите  настъпи. Първокласниците изпълниха песни и стихчета, посветени на буквите от нашата азбука. Получи се весел и пъстър празник, като всеки един от учениците показа..

публикувано на 29.03.24 в 16:41

Село Паволче ще се включи в Маратона на четенето

Читалище "Фар-1930" във врачанското село Паволче ще се включи с различни събития в проявата  Маратон на четенето , която тази година се провежда от 2-ри до 23 април. По традиция програмата през първата седмица от инициативата винаги е посветена на гората и за работа с деца, тъй като те са във ваканция, обясни секретарят на културното средище Мария..

публикувано на 29.03.24 в 15:24

Тече конкурс за екскурзоводи в пещера Магурата

В момента се провежда конкурс за назначаване на трима нови екскурзоводи , които да водят туристите в пещера Магурата . Явили са се четирима кандидати, чиито кандидатури ще бъдат разгледани, обясни заместник-кметът на община Белоградчик Ангел Боянов : "Дали сме им възможност да се запознаят с работата следващите няколко дни, който бъде одобрен ще..

публикувано на 29.03.24 в 15:04

Кампания набира храни в помощ на нуждаещи се хора от Северозапада за Великден

Благотворителна великденска кампания подеха от сдружението "Прави добро, бъди добър". Целта е в навечерието на Великден да бъдат подкрепени 560 крайно нуждаещи се хора основно от Северозападна България, каза Мая Методиева , която е сред доброволците в сдружението: "Продуктите, които събираме са обичайните, както във всяка една друга наша..

публикувано на 29.03.24 в 14:50

Враца се подготвя за Маратон на четенето 2024

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца обяви програмата си за тазгодишното издание на Маратон на четенето 2024 г. , който се провежда в града за деветнадесети път, в дните от 2 до 23 април , съобщават от културната институция. Началото на Маратона ще даде детската писателка Петя Александрова , която ще бъде специален гост в..

публикувано на 29.03.24 в 14:26