Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Снимка: Радио Видин

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в условията на COVID-кризата. Тази промяна в методиката за определяне на линията на бедност трябва да одобри правителството, обяви пред Националния тристранен съвет министър Деница Сачева. За следващата година се предлага линията на бедност да бъде 369 лева. Нарастването спрямо тази е със шест лева или 1,9 на сто. По данни на Евростат през 2019-та с доходи под прага на линията на бедността са били над 1,3 млн. души от българите или 18,6 на сто от населението. Същевременно от Асоциацията на индустриалния капитал предложиха замразяване на минималната работна заплата с мотиви, че не е сигурно дали догодина икономиката ще се възстанови. По отношение на мярката 60/40, социалният министър каза, че управляващите са се постарали да намерят необходимия баланс между необходимото и това, което е възможно.

Какво казват синдикатите? Пламен Димитров, президент на КНСБ подчерта, че след 1 октомври трябва да бъде продължена помощта за работещите, които са загубили своите работни места, в условията на подобна икономическа криза:

"Ние смятаме, че трябва да бъде продължено 151-во постановление, може би с модификации, като се съгласяваме да бъде разработен отделен  законопроект и изменение на Кодекса на труда, който да гарантира начина и условията, при които работниците, изпаднали в подобно частична или временна безработица да могат да получават съответните компенсации."- подчерта Пламен Димитров.

Потърсихме и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", която също присъства на поредния Национален съвет за тристранно сътрудничество.

"По отношение на минималната работна заплата, ние многократно казвахме, че замразяването и за нас е неприемливо. Има приет график за увеличението и той е по- скоро правителствен. В този смисъл правителството не смятам, че има основание да наруши този график, защото в противен случай ще създаде предпоставки да бъде редуцирана подкрепата му на следващите избори, когато и да бъдат те. Няма и аргументи за това, тъй като минималната работна заплата изостава дългосрочно, дългогодишно от нивата, които би трябвало да заема." 

Бизнесът, синдикатите и държавата обсъдиха и внесените от "Обединени патриоти" промени в Кодекса за социалното осигуряване които целят затягане на контрола при издаването на ТЕЛК решенията. От групата на "Обединени патриоти" предлагат при наличие на данни за неправилно издадено ТЕЛК решение медицинските комисии към териториалните поделения на Националния осигурителен институт да могат да изискват на въпросното лице да се извършват допълнителни изследвания и консултации в лечебни заведения, с които институтът има сключени договори. А ТЕЛК решението да се преразглежда въз основа на тези резултати. Предложенията коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа": 

"Медицинските комисии към НОИ ще трябва да препращат решенията на ТЕЛК, по които имат някакви съмнения не обратно към НЕЛК, а директно към Административния съд. Това първо обезмисля съществуването на НЕЛК и второ- няколко години проточване на делото, като пред това време лицето с увреждания няма да може да получава пенсията, която би трябвало да получи."- поясни Ваня Григорова.

Минималната работна заплата отново се оказа на прицел през последните дни. Стана ясно, че правителството ще предложи увеличение от 610 на 650 лева, като част от управленската програма на кабинета "Бойко Борисов 3". Само преди дни, обаче от Асоциацията на индустриалния капитал предложиха замразяване на минималната работна заплата с мотиви, че вместо растеж, реално има спад и не е сигурно, че догодина икономиката ще се възстанови. Потърсихме за коментар Иван Сергисов, регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал за Северозападна България:

"Минималната работна заплата трябва да се обвързва не само с линията на бедността, но и с необлагаем минимум, т.е. това е минимално възнаграждение и то не трябва да се облага. Оттук нататък всичко останало над нея, включително клас да бъде облагано. хората трябва да знаят, че като получават Х лева минимална работна заплата- Х лева ще влязат и в джоба им."- подчерта Иван Сергисов.

Видинчани също коментираха решенията на Тристранката и предложението на работодатели да бъде замразена минималната работна заплата:

"Никъде го няма това по света както се казва- да бъдат замразявани каквито и да е доходи. Независимо дали са на работници, дали са на пенсионери не трябва да има замразяване ... Това е направо подигравка. 600 лева трябва да е линията на бедността. Трябва да получавам 600 лева пенсия, за да мога да си платя тока, да се храня и не за да ходя по кръчмите ... Това въобще не е реалната линия на бедността. Тя е много по- нагоре, тя е над 650 лева."- казаха в анкета видинчани. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им..

публикувано на 14.10.20 в 14:15