Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Видинската пожарна с инициативи за празника си

Снимка: Радио Видин

Наситен с инициативи бе днешният ден от Седмица на пожарната безопасност във Видин, която започна на 14 септември - Кръстовден и професионален празник на огнеборците. По програма видинските пожарникари поднесоха венец и цветя пред паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг мл. лейт. Огнян Борисов. По-късно в търговския център на Видин бе открита изложба с рисунки от областният етап на конкурса за детска рисунка "С очите си видях бедата", организиран от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" -  Видин, а преди откриването на изложбата бяха наградени и заелите призови места ученици. Наградените рисунки продължават участието си в конкурса на национален етап.

По-късно на тържествена церемония директорът на видинската пожарна комисар Стилиян Пешев  награди служители за постигнати високи резултати в работата и им благодари за проявения професионализъм.

"Днес ще наградим нашите колеги, които имат съществен принос за просперитета на нашата професия...Пожелавам на вас и вашите семейства много здраве, семейно щастие и здраве в тази отговорна и трудна задача- опазване на живота и здравето на хората и материалните ценности на населението..."


На церемонията с писмена похвала бяха наградени общо 18 служители- 8 от Видин, по четирима от Орешец и Белоградчик, и двама от Кула.  


След тържественото награждаване главен инспектор Пано Панов- началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" представи информация за резултатите от работата и актуални теми от дейността на Регионална дирекция:  

"От началото на годината сме обслужили 767 произшествия... На фона на това, което се наблюдава в страната, можем да кажем, че във видинска област пожарната обстановка е нормална... Тази година  Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" -  Видин е оказвала и техническа помощ за премахването на 23 гнезда на стършели, които най-вече са в частни домове. По закон това не е тяхно задължение, но в услуга на гражданите те са реагирали", посочи гл. инспектор Панов


"Седмица на пожарната безопасност" продължава до 18 ти септември с различни прояви. Утре ще има ден на отворените врати в Кула, а от 10:00 часа  - демонстрация на новата противопожарна техника в Белоградчик. На 18 септември от 11:00 часа ще се проведе пожаро-тактическо учение  на главен път Е-79, срещу Химремонт, а от 15:00 часа - среща с членовете на доброволното формирование от община Грамада. Дните от 15-ти до 18-ти септември в часовете от 10 до 16 часа са  Дни на отворените врати в Районната служба на пожарната във - Видин. 


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Дарения за Видинския архив и Радио Видин

Две дарения направи днес  Трифон Павлов-  председател на Гражданско сдружение "Епископ Йосип Юрай Щросмайер" и секретар на Народно читалище "Епископ Йосип Юрай Щросмайер - 2009" - София. На видинския архив той дари научна и справочна литература, а на Радио Видин- стари радиоприемници. "Това е литература за хора- ценители, строго научна..

публикувано на 18.09.20 в 16:55

Първият учебен ден- спомен за цял живот

В "Истории от миналото и днес" говорим за първия учебен ден. Но не за този, който започна преди няколко дни, а за един такъв преди повече от 60 години. За него и за отношението към училището и учителите си спомнят  Мая Ангелова и мъжът й Йордан.  Тя е учила в Дунавци, а той- в село Якимово. "Преди 61 години беше. Ние живеехме срещу училището,..

публикувано на 18.09.20 в 16:53

Кристина Стоилова: Най-хубавото нещо на шивашката професия е свободата на въображението

В рубриката "Професия/Хоби" днес ще ви запозная с Кристина Стоилова и нейната страст шиенето. Криси се занимава със шиене от училище. Своя професионален път започва от Видин с шивашки услуги и корекции, а вече от 5 години  е собственик на шивашко ателие в Плама де Майорка, където шие и продава свои дизайнерски дрехи. Как се заражда любовта й..

публикувано на 18.09.20 в 16:20

Арън- най-доброто куче на света

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещам с Йоана Миронова и нейното куче Арън. Той е порода чао-чао и е на два месеца и десет дени.   Йоана го описва като най-доброто куче на света, което си заслужава ходенето до Пловдив. "Аз и мъжа ми го избрахме, първоначално ми харесваше името Ейдън, обаче той не се съгласи и стигнахме до консенсус-..

публикувано на 18.09.20 в 15:30

Честит празник, Лом!

17 септември се отбелязва като Ден на град Лом.  По този повод Общинският съвет се събра на тържествено заседание, на което отличи лекари, служители на реда и дарители, подпомогнали града в борбата с коронавируса. Заседанието откри председателят на местния парламент Христина Христова:   "... Нека здравето и благоденствието да ви зареждат с воля и..

публикувано на 17.09.20 в 15:38

Комплекс за игра изградиха в детската градина на село Дърманци

Нов комплекс за игра е изграден в ДГ “Слънчице” – с. Дърманци . Всички нови уреди са безопасни и модерни. Освен пързалки и катерушки, в двора е изградена и беседка с нови пейки, както и дъска за писане, подходяща за малки деца. В детското заведение се обучават в смесена група 14 деца, като предстои още 2 да бъдат записани, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 17.09.20 в 14:02

Кръговите кръстовища във Видин - удобство или недоразумение?

Кръговите кръстовища са все по-често срещани като начин за регулация на движението, а Видин не прави изключение. В крайдунавския град "кръговите" постепенно заменят не само конфликтните, но и кръстовищата със светофарна уредба. По-младите водачи може и да не си спомнят, но на мястото на две от кръговите кръстовища по булевард "Панония" преди..

публикувано на 17.09.20 в 12:32