Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметският наместник Александра Цекова: "Да живеем без злоба и завист, защото всеки ден ни е подарък"

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

2
Мали Дреновец
Снимка: радио ВидинТази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада. 

Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как равнината отстъпва място на хълмист терен и зеленина. По-голяма част от къщите не са обитаеми и дворовете са обрасли и изоставени. Но там, където има живот, се виждат красиви цветя, подредени лехи с пипер и домати, висят нанизи от червени чушки, вее се българският трибагреник.

Мали Дреновец е едно от 22-те села в община Димово и е едно от най-малките. Има 27 жители. по-голяма част от тях са на възраст над 80 години. Тук живее само едно младо семейство, което има 4 деца и така подмладява селото.


Александра Цекова е кметски наместник на село Мали Дреновец. Тя е пенсионер, на 73 години е. Това е родното й място, тук е получила основното си образование, тук са роднините й, когато се пенсионира, се връща да живее в Мали Дреновец, днес работи с отговорност и загриженост за селото.

" Когато бях дете, много хора имаше, над 720 души, а сега обратната цифра - 27, нямаме магазин, но и да има, няма кой да пазарува, 2011-та бях две години кметски наместник, и тази година съм отново кметски наместник...Работила съм в пощата във Видин, като се пенсионирах, окончателно се върнах тук...Името на селото съм чула от моя дядо -  от дрен, имало е много, но  остава малко, и от малко, мали- така остава Мали Дреновец.. Говори се че е имало манастир над селото... Имаше някакви находки от плочи, от съдове, намерени в местността Толовица ... 50-те години където беше старото училище, казват че от там е възникнало селото ... Още през 50-те години има водопровод, почти нищо не е останало, защото малко са жените, които поддържат това, което се е правило, като че им е много трудно ... Казват всичко как е правено на Гергьовден, Великден, някога се правеше кумичене... На такава възраст малко им е трудно вече.."


В селото освен преобладаващото възрастно население има и младо семейство с четири деца. В момента ремонтират новата къща, в която сега всички си имат отделни стаи. Четирите деца се учат отлично, всеки ден пътуват до училището в село Арчар.  Галин е трети клас, Гергана четвърти, Вики 12 клас - казва бащата Александър:

"Нормално се живее в селото...На работа съм и нямам оплаквания...Това, което прави кметът, е достатъчно, всички млади са на работа... Има още по ремонта да правим - хола, банята, кухнята, купувам материали, чичо Дени ми помага, кметът на общината ми помага...Съобразявам се с децата, трябва и за тях да има пари за закуска.. ..Старая се каквото им трябва, да купувам, свързваме двата края..."
 

На възрастните хора в селото са им необходими лекарства, този въпрос е уреден- обяснява Александра Цекова

"...Още 2012-та година една фирма от Монтана прояви интерес и до сега идва всеки петък, взимат книжките и доставят лекарствата, ползваме я като подвижна аптека, чудесно е... За пазаруването, снабдяването - всички имат близки и с колите се доставя каквото ни трябва ...Земята почти е продадена, може би само двама -трима не са си продали земята .."Ще дойде време, когато една педя земя трябва да изхранва човека" казваше един инженер, ценна е земята ...Едно време с автобуси извозваха работници за Химкомбината и ги връщаха, имаше животновъдна ферма, овце имаше много... Спокойно е селото ни."

Спокойно се живее в Мали Дреновец, но хората тъгуват за живота, който е кипял преди години в селото, а може би и за своята младост. Баба Петра е на 84 години, никога не е скъсвала с родното си село,  живяла е скромно, пестяла е цял живот  и е успяла да направи три къщи - в Лом, Във Видин и на село. Винаги е споделяла и малкото, което  има, с хората, които се били по-бедни от нея. Кметският наместник на село Мали Дреновец  се грижи за всички възрастни хора в селото, помага и на многодетното семейство. Подхожда към всеки с отговорност, подкрепа и внимание. Въпреки че хората са малко, тя си поставя и приоритети в работата си:

"Целта ми е една - още една улица да бъде асфалтирана...То ще бъде на година и почистване, поддържане, изсичаме трънки, дървета.
.. Гробищният парк не може да се поддържа, никой не е задължен да поддържа гроба на моите родители, ако аз не го поддържам...Почиства се през зимата пътя, редовно се пътува, не оставаме без вода и хляб зимата...Сега имаме програма за домашни помощници, две млади жени помагат на възрастни хора, работят и двете, аз съм доволна от работата им, сега трета бройка ще бъде- все пак е нещо ...Няма интерес към закупуване на нашите къщи, вижда им се далече, труднодостъпно, а и като няма транспорт. Имаше линия преди, но е нерентабилно... Тук няма горещини, лятото е чудесно, зимата е прекрасно ...Мойта баба казваше :"Всичко мирише на ръка". Пожелавам да няма злоба и завист, защото всеки Божи ден ни е подарен..."

Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27