Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметският наместник Александра Цекова: "Да живеем без злоба и завист, защото всеки ден ни е подарък"

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

2
Мали Дреновец
Снимка: радио ВидинТази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада. 

Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как равнината отстъпва място на хълмист терен и зеленина. По-голяма част от къщите не са обитаеми и дворовете са обрасли и изоставени. Но там, където има живот, се виждат красиви цветя, подредени лехи с пипер и домати, висят нанизи от червени чушки, вее се българският трибагреник.

Мали Дреновец е едно от 22-те села в община Димово и е едно от най-малките. Има 27 жители. по-голяма част от тях са на възраст над 80 години. Тук живее само едно младо семейство, което има 4 деца и така подмладява селото.


Александра Цекова е кметски наместник на село Мали Дреновец. Тя е пенсионер, на 73 години е. Това е родното й място, тук е получила основното си образование, тук са роднините й, когато се пенсионира, се връща да живее в Мали Дреновец, днес работи с отговорност и загриженост за селото.

" Когато бях дете, много хора имаше, над 720 души, а сега обратната цифра - 27, нямаме магазин, но и да има, няма кой да пазарува, 2011-та бях две години кметски наместник, и тази година съм отново кметски наместник...Работила съм в пощата във Видин, като се пенсионирах, окончателно се върнах тук...Името на селото съм чула от моя дядо -  от дрен, имало е много, но  остава малко, и от малко, мали- така остава Мали Дреновец.. Говори се че е имало манастир над селото... Имаше някакви находки от плочи, от съдове, намерени в местността Толовица ... 50-те години където беше старото училище, казват че от там е възникнало селото ... Още през 50-те години има водопровод, почти нищо не е останало, защото малко са жените, които поддържат това, което се е правило, като че им е много трудно ... Казват всичко как е правено на Гергьовден, Великден, някога се правеше кумичене... На такава възраст малко им е трудно вече.."


В селото освен преобладаващото възрастно население има и младо семейство с четири деца. В момента ремонтират новата къща, в която сега всички си имат отделни стаи. Четирите деца се учат отлично, всеки ден пътуват до училището в село Арчар.  Галин е трети клас, Гергана четвърти, Вики 12 клас - казва бащата Александър:

"Нормално се живее в селото...На работа съм и нямам оплаквания...Това, което прави кметът, е достатъчно, всички млади са на работа... Има още по ремонта да правим - хола, банята, кухнята, купувам материали, чичо Дени ми помага, кметът на общината ми помага...Съобразявам се с децата, трябва и за тях да има пари за закуска.. ..Старая се каквото им трябва, да купувам, свързваме двата края..."
 

На възрастните хора в селото са им необходими лекарства, този въпрос е уреден- обяснява Александра Цекова

"...Още 2012-та година една фирма от Монтана прояви интерес и до сега идва всеки петък, взимат книжките и доставят лекарствата, ползваме я като подвижна аптека, чудесно е... За пазаруването, снабдяването - всички имат близки и с колите се доставя каквото ни трябва ...Земята почти е продадена, може би само двама -трима не са си продали земята .."Ще дойде време, когато една педя земя трябва да изхранва човека" казваше един инженер, ценна е земята ...Едно време с автобуси извозваха работници за Химкомбината и ги връщаха, имаше животновъдна ферма, овце имаше много... Спокойно е селото ни."

Спокойно се живее в Мали Дреновец, но хората тъгуват за живота, който е кипял преди години в селото, а може би и за своята младост. Баба Петра е на 84 години, никога не е скъсвала с родното си село,  живяла е скромно, пестяла е цял живот  и е успяла да направи три къщи - в Лом, Във Видин и на село. Винаги е споделяла и малкото, което  има, с хората, които се били по-бедни от нея. Кметският наместник на село Мали Дреновец  се грижи за всички възрастни хора в селото, помага и на многодетното семейство. Подхожда към всеки с отговорност, подкрепа и внимание. Въпреки че хората са малко, тя си поставя и приоритети в работата си:

"Целта ми е една - още една улица да бъде асфалтирана...То ще бъде на година и почистване, поддържане, изсичаме трънки, дървета.
.. Гробищният парк не може да се поддържа, никой не е задължен да поддържа гроба на моите родители, ако аз не го поддържам...Почиства се през зимата пътя, редовно се пътува, не оставаме без вода и хляб зимата...Сега имаме програма за домашни помощници, две млади жени помагат на възрастни хора, работят и двете, аз съм доволна от работата им, сега трета бройка ще бъде- все пак е нещо ...Няма интерес към закупуване на нашите къщи, вижда им се далече, труднодостъпно, а и като няма транспорт. Имаше линия преди, но е нерентабилно... Тук няма горещини, лятото е чудесно, зимата е прекрасно ...Мойта баба казваше :"Всичко мирише на ръка". Пожелавам да няма злоба и завист, защото всеки Божи ден ни е подарен..."

Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им..

публикувано на 14.10.20 в 14:15