Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отличиха лекари, служители на реда и дарители за помощта им в борбата с коронавируса

Честит празник, Лом!

8
Снимка: Радио Видин

17 септември се отбелязва като Ден на град Лом. По този повод Общинският съвет се събра на тържествено заседание, на което отличи лекари, служители на реда и дарители, подпомогнали града в борбата с коронавируса. Заседанието откри председателят на местния парламент Христина Христова:
 
"... Нека здравето и благоденствието да ви зареждат с воля и мъдрост, вярата и надеждата да ви дават сили за по-добри дни, а любовта да бъде щедра и да изпълва сърцата ви с оптимизъм и щастие! Нека силата на тези добродетели да ни напътства и вдъхновява за истински добри дела! Защото общата ни кауза е една и се нарича Лом. Знаем, че Лом е бил и ще бъде винаги символ на европейския дух!"

Кметът на Лом Георги Гаврилов поздрави своите съграждани и направи своеобразен отчет на работата на екипа си от началото на мандата досега:
 
"С подкрепата на правителството се осигуриха дългоочакваните средства за ремонт на улица "Софийска" и само след дни един от входовете на Лом ще бъде напълно обновен. Обещавам, че до края на мандата ще има 4 такива входа и ще прилича на европейски град... След десетилетия на разруха възстановихме и градския стадион. Вече имаме и футболен клуб, целта ми е да възстановим детската спортна школа, ще вкарам колкото може повече деца в областта на културата... Започнахме обновяването на Спортната зала, продължаваме ремонтите и в училищата и детските градини...." 

От вчера Лом има видеонаблюдение, изградени са нови автобусни спирки, има редовен градски транспорт. Стартира изпълнението на  инфраструктурни проекти, включително за водоснабдяването на града. Нови 25 проекта ще се бъдат реализирани през следващите месеци, каза още кметът. 
Доц д-р Антони Георгиев е новият Почетен гражданин на Лом.
Видинският митрополит Даниил поздрави жителите и гостите на Лом и призова изконните християнски ценности да бъдат съхранени и предадени на идните поколения:

"Някои съвременни общества не разбират християнската вяра, християнската надежда и християнската любов... Те са непонятни - за тях и за много хора от съвременното общество... За нашите предци е било ценно, защото са знаели какво отстояват - своята свобода, своята душа. Затова, нека и ние, с каквото можем да допринасяме, така че тези най-велики добродетели вярата, надеждата и любовта, а и разсъдителността, да бъдат познати, да се възпитава днешното поколение в тези добродетели, за да можем изпитанията, които ни връхлитат, да преминем успешно и невредимо, безбедно за нас. Накрая да тържествуваме... Честит и благословен празник! Бог да пази България и всички вас!"

Зам.-областният управител на Монтана Десислава Димитрова също поздрави жителите на Лом:

"Лом е град с многовековна история, средище на духовността, люлка на много именити българи, чиято памет и дело вие достойно съхранявате през годините. Днес, във време на предизвикателства, ви пожелавам вяра в усилията ви да превърнете Лом в още по-привлекателен град, икономически и културен център, надежда за по-добри дни и любов към ближните, защото само така се постигат най-големите успехи... Желая ви здраве, лично щастие и благоденствие и много дни на гордост!"

Над 30 награди връчи Община Лом на празника си. Доц д-р Антони Георгиев бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Лом" за изключителен принос в областта на медицината, значима дългогодишна обществено-полезна дейност и принос за популяризиране името на Лом и общината. 

"За мен е голяма чест, тъй като това е градът, в който израснах и получих своето образование - достатъчно качествено, за да мога да завърша медицина и да започна своята професионална кариера... В своята професия винаги съм се стремял да помагам на своите съграждани и на всички българи, които имат нужда от това... Лом винаги ще остане в сърцето ми... Град Лом е на река Дунав, която в детството ми беше прозорец към света, сега е моята символична връзка с моите деца... Благодаря ви, за мен е голяма чест да бъда почетен гражданин на Лом. Честит празник!" 

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Елена Борисова получи "Почетен знак на община Лом" -  за проявена висока гражданска доблест, героизъм и отстояване на общественозначими интереси:

"Приемам я с огромна отговорност, пожелавам и на вас да бъдете здрави..."

Старши комисар Пламен Томов, директор на ОДМВР Монтана

Отличието бе връчено и на директора на Областната дирекция на МВР Монтана старши комисар Пламен Томов:
 
"Наградата не е благодарение само на моите усилия, а и на всички служители, които изнесоха по-голямата тежест в борбата с COVID-19. От свое име и от името на полицейските служители обещавам, че ще полагаме същите усилия да ограничим разпространението на тази пандемия и се надявам и занапред да работим с всички институции, които са ангажирани в борбата със заразата."

Д-р Шакила Нури Попал-Димитрова, която повече от 2 месеца лекуваше пациентите с коронавирус, без да напуска ломската болница, също получи "Почетен знак на Община Лом". С "Почетен знак на кмета на община Лом" бяха наградени колегите й от ломската болница д-р Василка Петкова, д-р Мая Бориславова и д-р Емил Георгиев. Д-р Петкова е от Берковица, но пътува всеки ден до Лом, за да помага на хората с коронавирус:
 
"Прекрасно се чувствам в този буден град, с това гостоприемно население. Епидемията няма да свърши скоро, но трябва да спазваме мерките, които препоръчваме - хигиена, дистанция и сега - да не се събираме много хора на едно място. Спазвайки дистанция и хигиена ще се преборим с тази инфекция."

Преди няколко месеца д-р Мая Бориславова се пенсионира, но коронавирусът отново я върна в инфекциозното отделение на ломската болница:

"Изненадана съм, и благодарна съм, но това е за целия екип, който работи... Цял живот това е била моята работа, така че - нищо необичайно..."

Д-р Мая Бориславова, специалист по инфекциозни болести в МБАЛ Св. Николай Чудотворец Лом.

На празника ломчани си пожелаха здраве и просперитет. 
"Здраве, късмет и да се разраства града... Да има повече млади... Да има повече работа... Да расте и хубавее града ни и да се отървем от Ковид-а... Да помислят и за нас, но най-вече за младите да има работа..."

Галерия

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30