Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първият учебен ден- спомен за цял живот

Снимка: Личен архив на Красимир Каменов

В "Истории от миналото и днес" говорим за първия учебен ден. Но не за този, който започна преди няколко дни, а за един такъв преди повече от 60 години. За него и за отношението към училището и учителите си спомнят Мая Ангелова и мъжът й Йордан. Тя е учила в Дунавци, а той- в село Якимово.


"Преди 61 години беше. Ние живеехме срещу училището, но изпитвах вълнение. Имаше духова музика и много цветя. Гергини предимно. Имаше много хора. Бях притеснена дали съм поздравила всички възрастни. Това бе задължително... Бях облечена с плисирана пола. Тя бе на сестра ми, която е 10 години по- голяма от мен. Бяла блузка. Имах плитки и кордели. Мама ми беше купила и нови патъчки...Звънеца го биеше разсилния. Той се чуваше и в къщи, но тогава звучеше различно...Спомням си кутията за моливи и писалките...Много държаха на краснописа. Директорката ни Цветана Еремиева имаше много красив почерк и ни проверяваше как пишем...", разказа Мая Ангелова.


Като момче чичо Данчо е бил по-палав, но тогава е имало различни методи за справяне с непослушните деца:


"Всички бяхме по- възпитани. Сваляхме шапка, когато видехме учител... Живеех до реката и закъснявах за училище, защото се къпехме. Учителят ми даваше ножче да отрежа пръчка от черницата и ми нашарваше ръцете, и ... вече не закъснявах...Имахме уважение към учителите и към по- възрастните. Така беше преди 70 години, но сега не е".


Сега нещата не стоят по този начин, но всеки един от нас е запомнил ученическите си години и си ги припомня с носталгия. Дано и съвременните деца запазят приятни спомени от прекараното време зад чина. 

Чуйте звуковия файл.

Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30