Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нестинарски танци под открито небе видяха видинчани

Снимка: Община Видин


Кулминацията на първия ден от инициативата "Дни на занаятите" във Видин бяха нестинарските танци, познати от древността. Под звуците на гайда и тъпан Илиян Йорданов и Мария Йорданова, баща и дъщеря, представиха древния езически обичай.

"Зареден съм положително, изчистен от притеснения, неволи и тревоги, нов човек. Огънят има пречистваща сила, символ е на ново начало. Всички, които са се докоснали до него, макар и визуално, ще усетят прилив на енергия. Бъдете здрави Радио ВИДИН и всички жители на общината и на областта, богати и свободни", каза минути след изпълнението Йорданов.

Танцът върху огъня се счита като молитва към небесните сили за сполука и плодородие. Той се изпълнява с иконата на Св. св. Константин и Елена, покровители  на нестинарите. 

Днес е вторият ден от инициативата на Община Видин, която представя местни и гостуващи занаятчии, които показват свои изделия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията хвана шестима младежи с канабис в училищен двор в Монтана

Шестима жители на Монтана - пет момчета и едно момиче, на възраст от 18 до 30 години, са установени в момент на употреба на канабис в двора на учебно заведение в града, съобщават от Областната дирекция на МВР. Двама от групата са задържани до 24 часа в полицейския арест. При извършения оглед на място, под пейка в беседката в двора на училището,..

публикувано на 11.09.24 в 11:31

Учебна евакуация се проведе в мездренска детска градина

 В Детска градина "Мир" в Мездра се състоя учебна евакуация, проведена от служителите на Районната станция на пожарната. В инициативата взеха участие деца, учители, помощник - възпитатели, медицински специалисти. Възпитаниците на детското заведение се запознаха с пожарните екипи и специализираните автомобили в режим на светлинен и звуков..

публикувано на 11.09.24 в 11:21

51 учители се търсят във Врачанско

Броени дни преди новата учебна година във Врачанско все още има свободни места за учители , съобщиха от Регионалното управление на образованието. Свободните позиции са 51, потвърди началникът Лорета Колева. В областта има училища, в които няма назначени и директори. Процедурата по избора им е в ход и се очаква до 16 септември навсякъде..

публикувано на 11.09.24 в 11:00

Община Ново село организира акция за почистване

Община Ново село ще се включи в инициативата "Да почистим България заедно" з а 12-та поредна година . Мария Тодорова , главен експерт "Социални услуги" в общинската администрация, съобщи подробности: "Община Ново село ще има пет пункта за раздаване на ръкавици и чували във всяко едно от селата - Неогвановци, Флорентин, Ясен, Ново село и..

публикувано на 11.09.24 в 10:08

Общинските съветници в Бойница ще заседават в петък

Всичките постоянни комисии към Общинския съвет в Бойница ще заседават едновременно на  13  септември, петък,  по 4 точки. Ще бъде разгледана докладна записка, внесена от Милена Миткова, директор на ДГ "Йонка Маркова", с. Бойница, относно утвърждаване на една разновъзрастова група в детското заведение и утвърждаване на нулев прием във филиал "Филип..

публикувано на 11.09.24 в 08:45

Северна промишлена зона във Видин ще остане без вода заради ремонт

Заради строително-монтажни работи и връзка между новоизграден и съществуващ водопровод водоподаването в Северна промишлена зона във Видин ще бъде прекъснато днес, 11 септември, от 09:00 часа до 21:00 часа на 12 септември. Ремонтът включва и монтаж на спирателни кранове за подобряване на водоснабдяването в района.

публикувано на 11.09.24 в 08:30

Огнеборци от Монтана ще отбележат професионалния си празник

С демонстрации, в центъра на града в петък, огнеборци от Монтана ще отбележат професионалния си празник, 14 септември. Директорът на пожарната ще връчи награди на отличилите си през годината В навечерието на професионалния си празник на 13 септември спасители и огнеборци от Регионална дирекция „Пожарна и аварийна безопасност" Монтана  ще проведат..

публикувано на 11.09.24 в 07:22