Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изследват безплатно белодробната функция на преболедували COVID-19 във Видин

Снимка: Радио Видин Архив


Измерване на белодробна функция на хора, излекувани от коноравирусна инфекция, ще бъде извършено безплатно във Видин. Инициативата е посветена на Световния ден на белия дроб- 25 септември, съобщи специалистът по белодробни болести д-р Иво Илиев:

"Белодробната функция при хора, преболедували COVID-19 с или без пневмония, обикновено отбелязва отклонение. Нейното проследяване ще позволи да видим в каква посока върви то - към подобряване на белодробната функция, стабилно състояние, или влошаване. Видинските граждани, преболедували тази инфекция, ще могат да измерят своята белодробна функция в моя кабинет, в Медицински център "Св. Иван Рилски", от 8:00 до 13:00 часа на 25 септември, петък. Няма списък. Това, което трябва да се знае, че меренето не е за всички, а само за преболедували COVID-19 пациенти, които имат някакъв документ, доказващ това."

При инфекция от коронавирус не всички хора развиват белодробни усложнения, каза още лекарят:
"Да, в белият дроб има АСЕ рецептори и възможността да се загнезди там вируса е доста висока. Той е един от прицелните органи, в които може да попадне инфекцията и често попада. Много голяма част от пациентите не развиват пневмония, но има и такива, които развиват. Но се забелязва и нещо друго, което е интересно - даже и тези, които не са развили пневмония, някои от тях имат минимални белодробни изменения. Тези изменения се проследяват със скенер или с оценка на белодробна функция, по-скоро и с двете."
В рамките на една година е разумно хората, боледували от коронавирус, да се проследят при специалист промените в белите си дробове, съветва д-р Илиев.
Чуйте повече за инициативата в звуковия файл.
Вижте още

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05

Отново с маски- кога да ги носим и ще има ли ефект от мярката

От днес със Заповед на здравния министър бе въведена задължителната противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места, но само при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Тази новина отново разбуни духовете сред обществото и в социалните..

публикувано на 22.10.20 в 15:27

Опасен покрив в центъра на Видин

Покрив на жилищна кооперация в центъра на Видин се руши, а мястото е опасно за хората. Сигнал до Общината за опасната сграда  подаде местната структура на ПП "Възраждане".  Жилищната кооперация се намира в началото ул. "Княз Александър Батенберг", в близост до Речна гара. Мястото представлява опасност за преминаващите граждани,..

публикувано на 22.10.20 в 15:09
Калуди Калудов

Калуди Калудов гостува на видинска сцена

Видинската публика днес ще има възможност да чуе световно известния оперен певец Калуди Калудов. Тенорът и съпругата му- сопраното  Анна Дитри, ще са солисти в  празничния концерт "Любими канцонети" на Симфониета-Видин, по случай празника на града -  Димитровден. В програмата са включени произведения на Чезаре Биксио, Винченцо ди Чиара, Мартино..

публикувано на 22.10.20 в 11:08

В "Музикална зона" на 22 октомври 2020 слушаме диригента Валерий Гергиев

Диригент с обширна дискография, включваща опери, симфонии и концерти, изключително търсен в целия свят. Ръководител на водещи световни музикални институти, фестивали и оркестри в продължение на години, с особени заслуги за популяризирането на руската култура зад граница. Изкуството му се характеризира с ярка индивидуалност и силна емоционалност...

публикувано на 22.10.20 в 09:00

Актьор репетира спектакъла си на запустяла гара край Видин

Актьор от Видин избра запустяла гара за репетициите на новия си спектакъл. Мотивите- далеч от сцената е по-близо до героя си.  Бисер Маринов е и автор на пиесата, която е озаглавил "Разруха" . Както казва актьорът пиесата поставя на фокус сериозни проблеми по значими теми, но не може да го определи с един жанр. Натъжава ни, но ни и..

публикувано на 21.10.20 в 17:50