Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Занаятчийски базар във Видин- на почит ли са занаятите

3
Снимка: Фейсбук

Видин ще бъде домакин на Първи занаятчийски базар, който ще се проведе на 26 септември 2020 година от 9.00 до 19.00 часа пред историческия музей "Конака". Организатор на проявата е Община Видин, съвместно с Регионалната занаятчийска камара. В първото издание ще участват местни производители и занаятчии, а идеята е базарът да се провежда всяка последна събота от месеца.

Ръчната изработка на предмети и днес продължава да привлича малки и големи. Някои от занаятите се практикуват от векове, а други за съжаление постепенно изчезват и са заместени от съвременни технологии. Днес индустриалната революция постепенно е намалила броя на професионалните занаятчии. У нас съществуват различни народни занаяти, които носят в себе си красота, въображение и творчество от различните етнографски области. Те представляват част от българското културно наследство. Хоби или професия днес са занаятите и трябва ли да се провеждат по- често занаятчийски базари, където може да се види и оцени собствената продукция на представителите на бранша?

Албена Стефанова от Видин е представител на регионалната занаятчийска камара и се занимава с декориране на предмети и изработка на бижута. Тя е в основата на инициативата за Първия занаятчийски базар и се надява това да се превърне в традиция за Видин:

"Аз започнах първо с декориране на предмети с техниката "декупаж". Това може да стане върху различни повърхности- дърво, стъкло, пластмаса ... Предполагам, че всеки човек би могъл да произведе нещо със собствените си ръце- да наниже мъниста на една гривничка си е пак нещо. Естествено талантът и дарбата трябва да ги има, за да излезе нещо уникално, нещо привличащо. Да се издържаш днес от занаяти е доста трудно постижимо, като разбира се има хора, които се занимават само с това ... Занаятчиите от местната камара от години милеят за такава идея- все някога в града да се направи такъв базар или уличка на занаятите, някъде в място, където да могат да се изявяват, ако не ежеседмично то поне периодично."- коментира Албена Стефанова, представител на регионалната занаятчийска камара във Видин и организатор на събитието:

Потърсихме още участници в Първия занаятчийски базар, който ще се проведе тази събота във Видин. Георги Георгиев от видинското село Иново е зоотехник по образование, но днес е без работа и наскоро открива една своя дарба- той се занимава с фино дърводелство и създава сувенири от дърво:

"Започнах отскоро, от ден на ден неща да правя ей така, да свържа двата края, както се казва. Тук вкъщи съпругата ми намери една количка и ми каза да я оправя, за да си слагаме цветята в нея, тук на терасата и така започнах ... Трудно е защото времето и материала, който използвам за дадена количка и труда, никак не отговарят на цената, която съм поставил аз."- обясни Георги Георгиев.

Светослава Виткова от Видин се занимава с различни бродерии и изработва бижута от смола. Тя изпитва спокойствие, творейки своите произведения след дългия работен ден:

"Работата ми е доста натоварена и като се прибера просто изключвам и сядам или пред смолата или пред шевиците. Аз лично не търся парите в това, аз работя за удоволствие- това, че нещо ще дойде после в интерес на истината не е кой знае какво, защото смолата е доста скъпа, а цветята аз си ги събирам и си ги суша ... Аз винаги съм твърдяла, че нашият народ е много мъдър народ. Изследователи намират и днес шевици на над 3000 години, което значи, че ние наистина сме много древен народ."- каза Светослава Виткова и приветства идеята за предстоящия занаятчийски базар във Видин.

Още един участник в предстоящия базар във Видин- Станимира Иванова, която декорира с полимерна глина различни изделия и изработва домашна козметика, сподели, че следва още от дете своето хаби и дори е завършила художествена паралелки. Според нея всяко едно изделие, направено ръчно е уникално и е неповторимо. Видинчани изказаха разнопосочни мнения по отношение на ръчно произведените изделия и занаятите, но като цяло подкрепят идеята за провеждането на занаятчийски базар в Крайдунавския град:

"Аз съм привърженик на сувенирите и бих си купил ръчно направен, но зависи и от цената му. По принцип ръчно направените са по- скъпи, отколкото това, което е магазина, китайското ... Занаятите малко са останали встрани и аз предполагам, че това е заради стандарта на живот и затова, че няма купуване ... Този, който произвежда ръчно е много по- добър майстор от китайската машина и освен това е вложил нещо от себе си."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59