Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Занаятчийски базар във Видин- на почит ли са занаятите

3
Снимка: Фейсбук

Видин ще бъде домакин на Първи занаятчийски базар, който ще се проведе на 26 септември 2020 година от 9.00 до 19.00 часа пред историческия музей "Конака". Организатор на проявата е Община Видин, съвместно с Регионалната занаятчийска камара. В първото издание ще участват местни производители и занаятчии, а идеята е базарът да се провежда всяка последна събота от месеца.

Ръчната изработка на предмети и днес продължава да привлича малки и големи. Някои от занаятите се практикуват от векове, а други за съжаление постепенно изчезват и са заместени от съвременни технологии. Днес индустриалната революция постепенно е намалила броя на професионалните занаятчии. У нас съществуват различни народни занаяти, които носят в себе си красота, въображение и творчество от различните етнографски области. Те представляват част от българското културно наследство. Хоби или професия днес са занаятите и трябва ли да се провеждат по- често занаятчийски базари, където може да се види и оцени собствената продукция на представителите на бранша?

Албена Стефанова от Видин е представител на регионалната занаятчийска камара и се занимава с декориране на предмети и изработка на бижута. Тя е в основата на инициативата за Първия занаятчийски базар и се надява това да се превърне в традиция за Видин:

"Аз започнах първо с декориране на предмети с техниката "декупаж". Това може да стане върху различни повърхности- дърво, стъкло, пластмаса ... Предполагам, че всеки човек би могъл да произведе нещо със собствените си ръце- да наниже мъниста на една гривничка си е пак нещо. Естествено талантът и дарбата трябва да ги има, за да излезе нещо уникално, нещо привличащо. Да се издържаш днес от занаяти е доста трудно постижимо, като разбира се има хора, които се занимават само с това ... Занаятчиите от местната камара от години милеят за такава идея- все някога в града да се направи такъв базар или уличка на занаятите, някъде в място, където да могат да се изявяват, ако не ежеседмично то поне периодично."- коментира Албена Стефанова, представител на регионалната занаятчийска камара във Видин и организатор на събитието:

Потърсихме още участници в Първия занаятчийски базар, който ще се проведе тази събота във Видин. Георги Георгиев от видинското село Иново е зоотехник по образование, но днес е без работа и наскоро открива една своя дарба- той се занимава с фино дърводелство и създава сувенири от дърво:

"Започнах отскоро, от ден на ден неща да правя ей така, да свържа двата края, както се казва. Тук вкъщи съпругата ми намери една количка и ми каза да я оправя, за да си слагаме цветята в нея, тук на терасата и така започнах ... Трудно е защото времето и материала, който използвам за дадена количка и труда, никак не отговарят на цената, която съм поставил аз."- обясни Георги Георгиев.

Светослава Виткова от Видин се занимава с различни бродерии и изработва бижута от смола. Тя изпитва спокойствие, творейки своите произведения след дългия работен ден:

"Работата ми е доста натоварена и като се прибера просто изключвам и сядам или пред смолата или пред шевиците. Аз лично не търся парите в това, аз работя за удоволствие- това, че нещо ще дойде после в интерес на истината не е кой знае какво, защото смолата е доста скъпа, а цветята аз си ги събирам и си ги суша ... Аз винаги съм твърдяла, че нашият народ е много мъдър народ. Изследователи намират и днес шевици на над 3000 години, което значи, че ние наистина сме много древен народ."- каза Светослава Виткова и приветства идеята за предстоящия занаятчийски базар във Видин.

Още един участник в предстоящия базар във Видин- Станимира Иванова, която декорира с полимерна глина различни изделия и изработва домашна козметика, сподели, че следва още от дете своето хаби и дори е завършила художествена паралелки. Според нея всяко едно изделие, направено ръчно е уникално и е неповторимо. Видинчани изказаха разнопосочни мнения по отношение на ръчно произведените изделия и занаятите, но като цяло подкрепят идеята за провеждането на занаятчийски базар в Крайдунавския град:

"Аз съм привърженик на сувенирите и бих си купил ръчно направен, но зависи и от цената му. По принцип ръчно направените са по- скъпи, отколкото това, което е магазина, китайското ... Занаятите малко са останали встрани и аз предполагам, че това е заради стандарта на живот и затова, че няма купуване ... Този, който произвежда ръчно е много по- добър майстор от китайската машина и освен това е вложил нещо от себе си."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40