Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Занаятчийски базар във Видин- на почит ли са занаятите

3
Снимка: Фейсбук

Видин ще бъде домакин на Първи занаятчийски базар, който ще се проведе на 26 септември 2020 година от 9.00 до 19.00 часа пред историческия музей "Конака". Организатор на проявата е Община Видин, съвместно с Регионалната занаятчийска камара. В първото издание ще участват местни производители и занаятчии, а идеята е базарът да се провежда всяка последна събота от месеца.

Ръчната изработка на предмети и днес продължава да привлича малки и големи. Някои от занаятите се практикуват от векове, а други за съжаление постепенно изчезват и са заместени от съвременни технологии. Днес индустриалната революция постепенно е намалила броя на професионалните занаятчии. У нас съществуват различни народни занаяти, които носят в себе си красота, въображение и творчество от различните етнографски области. Те представляват част от българското културно наследство. Хоби или професия днес са занаятите и трябва ли да се провеждат по- често занаятчийски базари, където може да се види и оцени собствената продукция на представителите на бранша?

Албена Стефанова от Видин е представител на регионалната занаятчийска камара и се занимава с декориране на предмети и изработка на бижута. Тя е в основата на инициативата за Първия занаятчийски базар и се надява това да се превърне в традиция за Видин:

"Аз започнах първо с декориране на предмети с техниката "декупаж". Това може да стане върху различни повърхности- дърво, стъкло, пластмаса ... Предполагам, че всеки човек би могъл да произведе нещо със собствените си ръце- да наниже мъниста на една гривничка си е пак нещо. Естествено талантът и дарбата трябва да ги има, за да излезе нещо уникално, нещо привличащо. Да се издържаш днес от занаяти е доста трудно постижимо, като разбира се има хора, които се занимават само с това ... Занаятчиите от местната камара от години милеят за такава идея- все някога в града да се направи такъв базар или уличка на занаятите, някъде в място, където да могат да се изявяват, ако не ежеседмично то поне периодично."- коментира Албена Стефанова, представител на регионалната занаятчийска камара във Видин и организатор на събитието:

Потърсихме още участници в Първия занаятчийски базар, който ще се проведе тази събота във Видин. Георги Георгиев от видинското село Иново е зоотехник по образование, но днес е без работа и наскоро открива една своя дарба- той се занимава с фино дърводелство и създава сувенири от дърво:

"Започнах отскоро, от ден на ден неща да правя ей така, да свържа двата края, както се казва. Тук вкъщи съпругата ми намери една количка и ми каза да я оправя, за да си слагаме цветята в нея, тук на терасата и така започнах ... Трудно е защото времето и материала, който използвам за дадена количка и труда, никак не отговарят на цената, която съм поставил аз."- обясни Георги Георгиев.

Светослава Виткова от Видин се занимава с различни бродерии и изработва бижута от смола. Тя изпитва спокойствие, творейки своите произведения след дългия работен ден:

"Работата ми е доста натоварена и като се прибера просто изключвам и сядам или пред смолата или пред шевиците. Аз лично не търся парите в това, аз работя за удоволствие- това, че нещо ще дойде после в интерес на истината не е кой знае какво, защото смолата е доста скъпа, а цветята аз си ги събирам и си ги суша ... Аз винаги съм твърдяла, че нашият народ е много мъдър народ. Изследователи намират и днес шевици на над 3000 години, което значи, че ние наистина сме много древен народ."- каза Светослава Виткова и приветства идеята за предстоящия занаятчийски базар във Видин.

Още един участник в предстоящия базар във Видин- Станимира Иванова, която декорира с полимерна глина различни изделия и изработва домашна козметика, сподели, че следва още от дете своето хаби и дори е завършила художествена паралелки. Според нея всяко едно изделие, направено ръчно е уникално и е неповторимо. Видинчани изказаха разнопосочни мнения по отношение на ръчно произведените изделия и занаятите, но като цяло подкрепят идеята за провеждането на занаятчийски базар в Крайдунавския град:

"Аз съм привърженик на сувенирите и бих си купил ръчно направен, но зависи и от цената му. По принцип ръчно направените са по- скъпи, отколкото това, което е магазина, китайското ... Занаятите малко са останали встрани и аз предполагам, че това е заради стандарта на живот и затова, че няма купуване ... Този, който произвежда ръчно е много по- добър майстор от китайската машина и освен това е вложил нещо от себе си."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40