Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 300 преброители набират за Преброяване 2021 във Видинско


Кампания набира преброители и контрольори за предстоящото догодина Преброяване на населението и жилищния фонд в страната. 360 преброители и 110 контрольори ще бъдат наети само в област Видин, обясни началникът на отдел "Статистически изследвания Видин" Цветан Цветков:

"От 15 септември Националният статистически институт започна набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 година Преброяване на населението и жилищния фонд. В срок до 30 октомври кандидатите трябва да подават заявление по образец в общината, в която желаят да бъдат наети. Документите по самото кандидатстване могат да бъдат изтеглени от сайта на Преброяване 2021, също така са изпратени на общините и могат да бъдат предоставени от общинските администрации. 

Преброители могат да бъдат хора, които имат поне средно образование, комуникативни са и разполагат със свободно време, за да правят обходи на домакинствата. За преброители могат да кандидатстват и пенсионери. Заплащането на труда им ще бъде индивидуално и ще зависи от броя на преброените лица, жилища и сгради. Всеки преброителен участък включва около 200-250 души и 80 жилища. 

Освен по традиционния начин, до края на януари ще можем да се преброим електронно. Ако някой се затруднява да се преброи сам електронно, неговите близки биха могли да му помогнат, обясни Цветан Цветков и препоръча хората да се възползват от тази възможност.

По време на Преброяване 2021 ще се наблюдават сгради, жилища, и лица, ще бъдат преброявани и граждани, живущи у нас, както и наши граждани, пребиваващи в чужбина. 

Началото на преброяването на населението в Княжество България е поставено със закон на 13 декември 1880 година. Досега се извършени 17 преброявания, като при последното, проведено през 2011 година, за първи път е използван комбиниран метод за събиране на данни - комбиниран и класически. Над 40% от населението на страната тогава се възползва от възможността да се преброи чрез интернет.

Повече за задълженията на преброителите и предстоящото Преброяване 2021 може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05