Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Африканска чума по свинете в Сърбия, проверяват видински села

Мерки за недопускане на африканска чума по свинете обсъдиха на заседание на Областната епизоотична комисия във Видин.
Снимка: Анжела Каменова

Областната епизоотична комисия във Видин заседава извънредно заради регистрирани случаи на Африканска чума по свинете на територията на с. Александровац, Република Сърбия. Екипи на Областната дирекция за безопасност на храните са обходили четирите села Делейна, Ракитница, Косово и Раброво, намиращи се най-близо до сръбското селище. Всички взети проби са отрицателни, няма данни за смъртност на животни в населените места, които са в близост до границата със Сърбия, съобщи началникът на отдел "Здравеопазване" в дирекцията д-р Валери Велков. 

17 жители  в село Ракитница отглеждат прасета- казва кметът Таня Маринова:
"Отглеждат по 1-2 прасета, ние не бяхме засегнати, не попадахме нито в 10, нито в 20-километровата зона... Сега можем да гледаме до 3 прасета..."

В село Гъмзово, където живеят около 400 жители, в момента никой не отглежда домашни свине - казва кметът Венизел Флоров. 
Д-Р Велков анализира ситуацията в страна като "спокойна" по отношение разпространение на заболяването и отбеляза, че от началото на 2020г. няма случай на положителна проба за вируса при домашно отглеждани животни, а 1470 броя са потвърдени при диви прасета. 

По отношение регистрацията на животновъдните обекти за отглеждане на животни за лични нужди стана ясно, че до момента в област Видин са подадени около 1600 заявления. Ветеринарите специалисти отново апелират за по-голяма активност при регистрация на стопанства.


На заседанието е решено да се инструктират председателите на ловни дружини за повишено внимание в пограничния регион заради разпространението на Африканска чума по свинете. 
Вижте още

Над 200 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада

Най-много заразени с COVID-19 в Северозапада има в област Враца 135, следвана от Монтана с 56. В област Видин новите са 21. 3 614 са новите случаи на коронавирусна инфекция у нас при направени 9 530 PCR теста. Положителни са 37.9% от направените проби. Това показват данните в единния информационен портал към полунощ.  2 536 души са излекуваните..

публикувано на 05.12.20 в 07:48

Видинчанин отива на съд за хулиганство и закана с убийство

Районна прокуратура - Видин е предала на съд 38-годишен вдинчанин за извършено от него хулиганство и закана за убийство, съобщават от прокуратурата. Непълнолетните племенници на обвиняемия били настанени в професионално приемно семейство, съгласно съдебно решение. По негова молба се състояла среща в отдел "Закрила на детето" при Дирекция "Социално..

публикувано на 04.12.20 в 18:04

Снимката на 4 декември 2020 година

Започна почистване на рова на крепостната стена, успоредна на улица "Михаил III Шишман" във Видин, съобщават от Общината.  Цялостно почистване на рова е правено преди повече от 15 години.  Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница възобнови дейността си.  Приемът в него спря в началото на годината, когато 4-ма лекари подадоха молби..

публикувано на 04.12.20 в 17:55

Във Видин обсъдиха промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги

Обществено обсъждане на предлаганите промени по Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги се проведе във Видин. Наредбата не е променяна от 2011 година, както и не са актуализирани цените на услугите, каза секретарят на Община Видин Валери Димитров: "При..

публикувано на 04.12.20 в 17:29

49 кг нелегален тютюн задържаха в Мездра

49 килограма тютюн за пушене без български акцизен бандерол задържаха митнически служители от сектор "Оперативен контрол"- звено Лом, съобщават от Агенция "Митници". Нарушението е установено в Мездра. За проверка е спрян автомобил със софийска регистрация. Чувалите с тютюн са открити в багажника, а стоката е разпределена в пакети за продажба на..

публикувано на 04.12.20 в 17:13

Възобновена е дейността на родилното отделение във Видин

Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница възобнови дейността си. Приемът в него спря в началото на годината, когато 4-ма лекари подадоха молби за напускане. В момента е сформиран нов екип, но се търсят още лекари и акушерки, обясни завеждащият д-р Слави Любенов: "Екипът, с който работя, са лекарите д-р Атанасова и д-р..

публикувано на 04.12.20 в 16:42

Откриват социална трапезария и в община Ново село

Общинският съвет в Ново село подкрепи идеята на общинската администрация да бъде открита социална трапезария. Тя беше внесена от кмета на общината Георги Стоенелов с предложение в нея да бъдат обхванати 100 нуждаещи се. Комисията по социални дейности даде положително становище, като основният дебат по темата бе за броя на хората, които да обслужва...

публикувано на 04.12.20 в 15:38